Αλλαξε πυρηνικό δόγμα ο Πούτιν, πότε θα μπορεί να πατήσει το κουμπί

Μετά το «πράσινο φως» ΗΠΑ για χτυπήματα με δυτικούς πυραύλους μακρού βεληνεκούς, το Κρεμλίνο διατρανώνει ότι μπορεί να χτυπήσει με πυρηνικά, αν δεχτεί συμβατική επίθεση από χώρα που υποστηρίζεται από «πυρηνική δύναμη».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την Τρίτη ένα επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα, με βάση το οποίο η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, εάν αντιμετωπίσει συμβατική πυραυλική επίθεση εναντίον της από χώρα η οποία υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη.

Η απόφαση να αλλάξει το επίσημο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας είναι η απάντηση του Κρεμλίνου στην απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στη Ρωσία.

Το επικαιροποιημένο δόγμα, το οποίο σκιαγραφεί τις απειλές που θα έκαναν τη ρωσική ηγεσία να εξετάσει ένα πυρηνικό χτύπημα, ανέφερε ότι μια επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, drones ή άλλα αεροσκάφη θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πληροί αυτά τα κριτήρια.

Αναφέρει επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από ένα κράτος που είναι μέλος ενός συνασπισμού θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως επίθεση εναντίον της από ολόκληρο τον συνασπισμό.

Λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ο Πούτιν διέταξε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα, ώστε να δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμβατική επίθεση κατά της Ρωσίας με τη βοήθεια μιας πυρηνικής δύναμης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κοινή επίθεση κατά της χώρας του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη σοβαρότερη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962 -που θεωρείται η στιγμή κατά την οποία οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου ήρθαν πιο κοντά από ποτέ σε πυρηνικό πόλεμο.

Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει το κείμενο «πολύ σημαντικό» και δηλώνει ότι έπρεπε να προσαρμόσει το δόγμα στην υφιστάμενη κατάσταση. Στοχεύει να κάνει τους δυνητικούς αντιπάλους να κατανοήσουν το αναπότρεπτο των αντιποίνων από μια επίθεση στη Ρωσία ή τους συμμάχους της. 

Παράλληλα, δηλώνει ότι η Ρωσία θεωρεί πάντα τα πυρηνικά ως ένα μέσο αποτροπής, ένα ακραίο μέτρο και πάντα λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει την πυρηνική απειλή.  

euro2day.gr

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Προειδοποιεί την Κίνα για «συνέπειες» εάν κατασκευάζει drones για τη Ρωσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ