Η χώρα με τους περισσότερους «μεταπτυχιακούς» βουλευτές - Ποιος πρόεδρος σπάει την παράδοση

Μεγάλες χώρες με υψηλά ποσοστά βουλευτών με δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο; 51ρηδες κατά μέσο όρο, και μόλις μόλις 27% γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία μελετών. Τι εκπαίδευση έχουν όμως οι κοινοβουλευτικοί «πατέρες»;

Αποκαλυπτικά είναι τα δεδομένα δύο ερευνών που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την πρώτη, και πιο πλήρη μέχρι σήμερα, που καταρτίστηκε από ερευνητές έξι πανεπιστημίων και συγκέντρωσε βιογραφικά στοιχεία για σχεδόν 20.000 βουλευτές σε 97 χώρες μεταξύ του 2015 και του 2017, η Ουκρανία είχε το υψηλότερο ποσοστό βουλευτών με μεταπτυχιακές σπουδές- σχεδόν το ένα τέταρτο είχε διδακτορικό τίτλο την στιγμή που συλλέχθηκαν τα στοιχεία.

Οι ακαδημαϊκοί τίτλοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την πολιτική της Ουκρανίας, ιδίως μετά την ρωσική εισβολή. Όλοι οι πρόεδροί της από την ανεξαρτησία του 1991, εκτός από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπήρξαν κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ενώ και στο σημερινό κοινοβούλιο το ποσοστό βουλευτών με διδακτορικό είναι υψηλό.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, κατά μέσο όρο, το 78% των βουλευτών που εξετάστηκαν είχαν  πανεπιστημιακό πτυχίο και το 40% είχε μεταπτυχιακό.

Τα νούμερα αυτά είναι πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο όλων των ενήλικων (ο οποίος στις πλούσιες χώρες είναι σήμερα 35% και 15% αντίστοιχα).

Άλλα μέρη με υψηλά ποσοστά μόρφωσης των βουλευτών συμπεριλαμβάνουν τη Νότια Κορέα -όπου περίπου το ένα τρίτο φέρεται να έχει διδακτορικό- και οι ΗΠΑ όπου πάνω από τα δύο τρίτα έχουν μεταπτυχιακά .

Μεγάλες χώρες, δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Αντίθετα, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Βρετανία είχαν υψηλά ποσοστά εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσία με εκπαίδευση που δεν ξεπερνούσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο σερ Λίντσεϊ Χόιλ, για παράδειγμα, έγινε πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας χωρίς να έχει φοιτήσει σε πανεπιστήμιο. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι, πολιτικοί κατά του κατεστημένου στην Ιταλία, εγκατέλειψαν το πανεπιστήμιο.

Οι ειδικότητες

Η δεύτερη μελέτη, από ερευνητές στη Χιλή, βασίστηκε σε δείγμα 6.000 μελών των κοινοβουλίων σε περίπου 30 χώρες το 2023. Διαπιστώνει ότι, στη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική, οι απόφοιτοι νομικής είναι η πλειοψηφία.

Στις Σκανδιναβικές χώρες όσοι έχουν σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες, και οικονομικά, είναι σαφώς πιο πολλοί.

Οι Αφρικανοί ψηφοφόροι φαίνεται να προτιμούν τους πτυχιούχους διοίκησης επιχειρήσεων.

Η Βρετανία εκλέγει έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό βουλευτών με πτυχία στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Δεν είναι εχέγγυο καλών επιδόσεων

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 εξέτασε τις επιδόσεις των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Διαπίστωσε ότι όσοι είχαν πτυχίο δεν έμειναν στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν πέρασαν επαρκή αριθμό νομοσχεδίων ή είχαν μικρά ποσοστά επανεκλογής σε σχέση με όσους δεν είχαν πτυχίο.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη στην Ισπανία διαπίστωσε ότι οι πτυχιούχοι δήμαρχοι δεν είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους άλλους όσον αφορά την μείωση της ανεργίας, την εξισορρόπηση των προϋπολογισμών ή την προσέλκυση νεοφερμένων στις πόλεις τους.

Οι χώρες που γεμίζουν τα κοινοβούλια τους με δικηγόρους δεν απολαμβάνουν οπωσδήποτε ισχυρότερο κράτος δικαίου, σύμφωνα με  άλλη μελέτη, που αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας.

Και, σε όλο τον κόσμο, οι πιο μορφωμένοι πολιτικοί χάνουν τις εκλογές περίπου στο ίδιο ποσοστό με τους υποψηφίους που έχουν χαμηλότερη μόρφωση.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Η έλλειψη ενέργειας αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη - Πού πάνε τα data centers

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ