Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ολι Ρεν δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και οι περαιτέρω μειώσεις είναι πιθανές, αλλά οι αξιωματούχοι θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί και να προχωρούν βήμα προς βήμα.
Ο αποπληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι «σε καλό δρόμο» και οι προοπτικές ανάπτυξης «φαίνεται να αποδυναμώνονται», δήλωσε ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας στην τηλεόραση του Bloomberg την Τρίτη στο Λονδίνο – και «αυτό ενισχύει την υπόθεση της μείωσης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο».
Ο Ρεν δήλωσε ότι η κατεύθυνση για το κόστος δανεισμού είναι σαφής, «αλλά η ταχύτητα και το μέγεθος θα εξαρτηθούν από τις εισερχόμενες πληροφορίες και την ανάλυσή μας».
Η ΕΚΤ έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων τρεις φορές φέτος στο 3,25% από το ανώτατο όριο του 4%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν σηματοδοτήσει άλλη μια μείωση στην τελευταία συνεδρίαση του έτους για το επιτόκιο τον επόμενο μήνα, αλλά ο ρυθμός και η έκταση της περαιτέρω δράσης δεν είναι σαφείς, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο και η ελαφρά ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό – που αυξήθηκε και πάλι στο 2% τον Οκτώβριο – ενίσχυσε την υπόθεση των πιο γερακίστικων αξιωματούχων που προτρέπουν σε προσοχή για πρόσθετη χαλάρωση.
Ο Ρεν απέφυγε μια ερώτηση σχετικά με την κίνηση μισής μονάδας τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ πρέπει να έχει «ελευθερία δράσης».
Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ «θα μπορούσε να εγκαταλείψει την περιοριστική περιοχή κάποια στιγμή την άνοιξη, τον χειμώνα του επόμενου έτους, το 2025», είπε.
Τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες της Τράπεζας της Φινλανδίας εκτιμούν επί του παρόντος ότι το φυσικό επιτόκιο της ζώνης του ευρώ είναι «στο εύρος του 0,2-0,8%». Με στόχο πληθωρισμό 2%, αυτό θα σήμαινε ότι το ονομαστικό ουδέτερο επιτόκιο, που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία, θα ήταν μεταξύ 2,2% και 2,8%.
Τη Δευτέρα, ο Γιάννης Στουρνάρας, κεντρικός της Ελλάδας δήλωσε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να καταλήξουν «ενδεχομένως κοντά στο 2% γύρω στον επόμενο Σεπτέμβριο».
Την περασμένη εβδομάδα, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης της Γερμανίας αύξησαν την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας του μπλοκ των 20 χωρών.
«Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της επίδρασης των αμερικανικών δασμών, αυτό θα είναι μεσομακροπρόθεσμο και μπορούμε να αντιδράσουμε στη νομισματική πολιτική μόνο στις οικονομικές εξελίξεις που γνωρίζουμε, βλέπουμε και αισθανόμαστε», δήλωσε ο Ρεν.
Ελπίζει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένας ακόμη εμπορικός πόλεμος».
Μιλώντας ξεχωριστά σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, ο Αυστριακός ομόλογός του Ρόμπερτ Χόλτσμαν δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιδράσει εάν οι πολιτικές του Τραμπ οδηγήσουν σε ταχύτερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και σε μια αντίδραση της Fed σε αυτό, που ενδεχομένως θα ωθήσει την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου προς την ισοτιμία.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Συστάσεις στους πολίτες να στοκάρουν προμήθειες για περίπτωση κρίσης