Τα επιχειρήματα του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου και πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας επικεντρώθηκαν σε μια παλιά συνήθεια της αμερικανικής πολιτικής: Ρώτησε τους ψηφοφόρους αν είναι σε καλύτερη θέση τώρα από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.
Το 2020, το τελευταίο έτος της προεδρίας του Τραμπ, το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 1,8 χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με την ανασκόπηση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας για το έτος και περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό στη χώρα, γεγονός που τον κατέστησε την τρίτη κύρια αιτία θανάτου.
Η αμερικανική οικονομία πέρασε ένα από τα χειρότερα τρίμηνα όλων των εποχών, όταν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υποχώρησε με ετήσιο ρυθμό 28% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Παρά την εκπληκτική ανάκαμψη τους τρεις μήνες που ακολούθησαν – που ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών δαπανών για παροχές που εγκρίθηκαν και από τα δύο κόμματα για να κρατηθούν τα νοικοκυριά όρθια κατά τη διάρκεια της κρίσης – η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε το τελευταίο πλήρες τρίμηνο της θητείας του Τραμπ από ό,τι ήταν στο τέλος του 2019.
Όπως αναφέρει το Reuters, για να είναι πιο δίκαιος με τον εαυτό του, ο Τραμπ ίσως θα ήθελε να γυρίσει το ημερολόγιο ένα χρόνο πίσω, στο 2019, αλλά ακόμη και τότε τα αποτελέσματα είναι μικτά.
Αν κάτι ξεχωρίζει μεταξύ του τώρα και του τότε είναι το πόσο παρόμοιες φαίνονται πολλές πτυχές της οικονομίας, μια απόδειξη, όπως τονίζουν πολλοί οικονομολόγοι, της επιτυχίας της σε μεγάλο βαθμό διακομματικής προσπάθειας να αποτραπεί μια διεύρυνση της υγειονομικής κρίσης σε οικονομική.
ΑΕΠ
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται κοντά στο ποσοστό 3% που ο Τραμπ έθεσε ως βαρόμετρο επιτυχίας στην πρώτη του θητεία.
Προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, η οικονομία συνολικά είναι τώρα κατά 11,5% μεγαλύτερη από ό,τι ήταν στα τέλη του 2019. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι συγκρίσιμοι. Από το γ’ τρίμηνο του 2023 έως το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,66%.
Πληθωρισμός
Για πολλούς Αμερικανούς, η έξαρση του πληθωρισμού από το 2021 έως και πέρυσι ήταν κάτι που δεν είχαν βιώσει ποτέ. Στο αποκορύφωμά της οι τιμές αυξάνονταν ταχύτερα από κάθε άλλη στιγμή από τη δεκαετία του 1980, μια εποχή κατά την οποία η οικονομική δυσπραγία υπονόμευσε την εκστρατεία επανεκλογής του Δημοκρατικού Προέδρου Τζίμι Κάρτερ.
Οι υψηλές τιμές αποτέλεσαν κεντρικό στοιχείο της εκστρατείας του Τραμπ, το οποίο η Κάμαλα Χάρις δυσκολεύτηκε να αντικρούσει, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός μειώθηκε. Το γεγονός ότι ο «αποπληθωρισμός» σημειώθηκε χωρίς το σύνηθες πλήγμα στην οικονομική παραγωγή και την απασχόληση θεωρείται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ως ιστορική νίκη, αλλά φαίνεται να μην έχει επηρεάσει τα νοικοκυριά.
Μισθοί
Τα εισοδήματα των Αμερικανών καταναλωτών στο σύνολό τους έχουν συμβαδίσει με τον πληθωρισμό. Οι οικονομικές έρευνες έχουν σταθερά διαπιστώσει ότι αυτό δεν έχει πραγματικά σημασία όταν πρόκειται για τη στάση απέναντι στην οικονομία: Οι υψηλές τιμές έχουν σημασία κι αν τα τρόφιμα κοστίζουν 10% περισσότερο οι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται πραγματικά αν οι μισθοί τους αυξήθηκαν αρκετά ώστε να το καλύψουν και με το παραπάνω. Παράλληλα, ούτε οι μέσοι όροι των ερευνών αποτυπώνουν την εμπειρία κάθε νοικοκυριού.
Παρ’ όλα αυτά, το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό εισόδημα ανά άτομο ήταν περίπου 10% υψηλότερο από το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2019.
Ανεργία
Ίσως κανένα οικονομικό στατιστικό στοιχείο δεν υποδεικνύει περισσότερο από το ποσοστό ανεργίας την επιτυχία των ΗΠΑ να αποφύγουν τις χειρότερες οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία.
Όπως έχουν σημειώσει αξιωματούχοι της Fed, η αγορά εργασίας ήταν ισχυρή υπό τον Τραμπ πριν από την πανδημία. Επανήλθε στη συνέχεια και υπό τον Μπάιντεν.
Αγνοώντας τα απότομα σκαμπανεβάσματα των πανδημικών ετών, το ποσοστό ανεργίας ήταν ελαφρώς χαμηλότερο κατά μέσο όρο από το 2022 έως φέτος από ό,τι ήταν από το 2017 έως το 2019.
Πλούτος
Δεν επενδύουν όλοι οι Αμερικανοί στο χρηματιστήριο και δεν κατέχουν όλοι δική τους κατοικία. Αλλά για όσους το κάνουν, τα χρόνια μετά την πανδημία υπό τον Μπάιντεν προσέθεσαν σταθερά στον πλούτο των νοικοκυριών.
Δείκτης δυστυχίας
Ο συνδυασμός του ποσοστού ανεργίας και του ρυθμού πληθωρισμού έχει χρησιμοποιηθεί από τους πολιτικούς ως μέσο για να χτυπήσουν τους αντιπάλους τους, ιδίως σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.
Με την πτώση του πληθωρισμού, ο δείκτης αυτός έχει επιστρέψει περίπου στο σημείο που βρισκόταν κατά το μεγαλύτερο μέρος της προ-πανδημικής θητείας του Τραμπ.
newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: ΑΗΚ: Διευκρινίζει τι ισχύει για την επιδότηση ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά