Η τραπεζική αγορά της Ευρώπης έχει ανάγκη από εξυγίανση και οι στενές πολιτικές προτιμήσεις δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Group, Σέρτζιο Ερμόττι.
Θα ήταν ένα «πολύ κακό κεφάλαιο για την Ευρώπη» εάν μια συμφωνία αποτύγχανε λόγω «εθνικών συμφερόντων», δήλωσε την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg. Δεν σχολίασε συγκεκριμένες καταστάσεις, είπε.
Οι τραπεζικές συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να λάβουν ώθηση, καθώς η UniCredit με έδρα την Ιταλία εξετάζει την εξαγορά της γερμανικής Commerzbank. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να προχωρήσει η πιθανή εξαγορά. Τουλάχιστον ένας Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι θα ήταν αντίθετος με τη μεταφορά της έδρας της UniCredit στη Γερμανία, εάν αυτό προταθεί.
Ο Ερμόττι έχει προηγουμένως τονίσει τη σημασία των τραπεζικών συγχωνεύσεων στην Ευρώπη. Η Ελβετία δεν αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η UBS βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία ενσωμάτωσης της εγχώριας ανταγωνίστριας Credit Suisse, την οποία εξαγόρασε πέρυσι.
Η UBS ανακοίνωσε την Τετάρτη αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν σε γενικές γραμμές τις προσδοκίες, με τα καθαρά κέρδη να είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά που προέβλεπαν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Είναι πολύ δύσκολο για τις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία, να στηρίξουν όλες τις επενδύσεις που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να ανθίσει και πάλι η Ευρώπη», δήλωσε ο Ερμόττι στη συνέντευξη. «Δεν έχουμε ένωση κεφαλαιαγορών, οπότε χρειαζόμαστε τουλάχιστον μια τραπεζική ένωση που θα κάνει τις τράπεζες ισχυρότερες».
Ο ίδιος αρνήθηκε να διευκρινίσει τις προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου Κολμ Κέλεχερ ότι η τράπεζα θα επιδιώξει τελικά να αγοράσει μια εταιρεία διαχείρισης περιουσίας στις ΗΠΑ.
«Αυτή τη στιγμή, είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στην αξιοποίηση όσων έχουμε στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ερμόττι στη συνέντευξη. «Στόχος μας είναι να μειώσουμε το χάσμα όσον αφορά την κερδοφορία σε σύγκριση με τους ομότιμους ανταγωνιστές μας».
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: FT: Αυτές είναι οι εταιρείες «πρωταθλητές» μακροχρόνιας ανάπτυξης στην Ευρώπη