Ολυμπιακοί Αγώνες: Χρυσωρυχείο για τους Άραβες μεταλλιούχους

Τα ολυμπιακά μετάλλια παραμένουν σπάνιο φαινόμενο για τους αθλητές από τον αραβικό κόσμο, αλλά όσοι καταφέρνουν να ανέβουν στο βάθρο ανταμείβονται πλουσιοπάροχα, από πολυτελή αυτοκίνητα μέχρι επιχορηγήσεις γης, αλλά και με ενίσχυση των τραπεζικών τους λογαριασμών

Ο Tareg Hamedi από σκληρά εργαζόμενος μαθητής-αθλητής έγινε εθνικός ήρωας και εκατομμυριούχος αφού κατέκτησε το δεύτερο αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο της Σαουδικής Αραβίας στους αγώνες καράτε στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια.

Τα ολυμπιακά μετάλλια παραμένουν σπάνιο φαινόμενο για τους αθλητές από τον αραβικό κόσμο, αλλά όσοι καταφέρνουν να ανέβουν στο βάθρο ανταμείβονται πλουσιοπάροχα, από πολυτελή αυτοκίνητα μέχρι επιχορηγήσεις γης, αλλά και με ενίσχυση των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Την ίδια ώρα που συζητείται η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Στίβου να απονείμει 50.000 δολάρια στους χρυσούς Ολυμπιονίκες του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, οι αθλητές από Σαουδική Αραβία μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα έχουν πολύ μεγαλύτερες αμοιβές αν καταφέρουν να κερδίσουν έναν τίτλο στη Γαλλία.

Στο Τόκιο, ο Χαμεντί έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρώτο χρυσό μετάλλιο της χώρας του υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες, όταν έβγαλε νοκ άουτ τον αντίπαλό του με παράνομο ψηλό λάκτισμα στον τελικό και αποκλείστηκε.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είπε στον Χαμεντί ότι στα μάτια της χώρας του ήταν χρυσός νικητής και ο μαχητής ανταμείφθηκε με το έπαθλο των 5 εκατομμυρίων ριάλ (1,33 εκατ. δολάρια) όπως έχει υποσχεθεί ο Σαλμάν στους νικητές των Ολυμπιακών τίτλων.

Η παροχή τεράστιων οικονομικών κινήτρων στους νικητές μεταλλίων δεν είναι άγνωστη και σε άλλες περιοχές. Ο ξιφομάχος του Χονγκ Κονγκ Cheung Ka Long πήρε 5 εκατομμύρια HK$ (640.311 δολάρια) για το χρυσό του στο Τόκιο. Ωστόσο η απονομές τιμών στους πρωταθλητές έχει μακρά ιστορία στον αραβικό κόσμο.

Οι ολυμπιονίκες μπορούν να περιμένουν ότι δρόμοι, σχολεία και γέφυρες θα πάρουν το όνομά τους και δεν είναι μόνο τα πλούσια σε πετρέλαιο έθνη του Κόλπου που προσφέρουν πλούσια δώρα και χρηματικές ανταμοιβές.

Στην Αλγερία, συνηθίζεται ο πρόεδρος της χώρας να τιμά τους Ολυμπιονίκες με δώρα, όπως πολυτελή αυτοκίνητα και διαμερίσματα.

Ο νικητής ενός χρυσού μεταλλίου στο Μαρόκο λαμβάνει δύο εκατομμύρια ντιρχάμ (200.000 δολάρια), ενώ η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Αιγύπτου, σε συμφωνία με τους χορηγούς, αύξησε την αξία ενός χρυσού μεταλλίου σε πέντε εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (105.218 δολάρια) για το Παρίσι.

Ολόκληρη η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Ιράκ που προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έλαβε πρόσφατα οικόπεδα και οικονομικά μπόνους από τον πρωθυπουργό.

Το Κατάρ χρησιμοποιεί εδώ και καιρό οικονομικά κίνητρα για να προσελκύσει αθλητές από άλλες χώρες να αγωνιστούν για το πλούσιο σε φυσικό αέριο κράτος και οι ανταμοιβές για την επιτυχία σε μετάλλια θεωρούνται γενναιόδωρες, ακόμη και αν δεν δημοσιοποιούνται.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης: Πώς έγιναν υπερδύναμη οι ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ