Άμπου Ντάμπι ή Ντουμπάι; Πού πάνε δισεκατομμυριούχοι και fund managers (pics)

Το Ντουμπάι αναμετράται με το Άμπου Ντάμπι – Ποιο από τα δύο έχει καλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης σύμφωνα με μεγάλους επενδυτές

Λέγεται ότι το Ντουμπάι είναι η πρωτεύουσα της υπερβολικής επίδειξης – ενώ το Άμπου Ντάμπι, όπως λένε οι επενδυτές, είναι η πρωτεύουσα του κεφαλαίου.

«Όπου υπάρχει χρήμα, υπάρχουν και οι επίδοξοι. Και υπάρχουν πολλοί που «το παίζουν» κάποιοι στο Ντουμπάι», δήλωσε ο Τομπάιας Πρέστελ, ο οποίος ζει στο Ντουμπάι και διευθύνει την Prestel & Partner, ένα δίκτυο οικογενειακών γραφείων που διοργανώνει συνέδρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ερώτημα «Άμπου Ντάμπι ή Ντουμπάι;» είναι συνηθισμένο μεταξύ δισεκατομμυριούχων, διαχειριστών κεφαλαίων, ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων, δικηγόρων εμπιστοσύνης, κλπ. Δεκαεπτά συνεντεύξεις και στις δύο πόλεις τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο ενσωματώνονται οι ιδιωτικές περιουσίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την πιθανώς πιο πλούσια και φιλόδοξη οικονομία στην ιστορία.

Πέρυσι, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ιδρυμάτων στο Ντουμπάι αυξήθηκε κατά 53%. Στο Άμπου Ντάμπι, με τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο αριθμός αυξήθηκε κατά 35%, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής συμβουλών σε θέματα πλούτου M/HQ.

Στόχος και των δύο εμιράτων είναι να δημιουργήσουν ένα συγκεντρωμένο σύστημα όπου πλούσιες οικογένειες από όλο τον κόσμο μπορούν να δικτυωθούν, να επενδύσουν και να βρουν τρόπους να κάνουν τις τεράστιες περιουσίες τους ακόμη μεγαλύτερες. Η επίτευξη αυτού του στόχου, ωστόσο, έχει αμφισβητηθεί από ζητήματα που κυμαίνονται από τη στελέχωση μέχρι τις πολιτισμικές συγκρούσεις.

Δύο διαφορετικές πόλεις

Όπως δείχνουν πρόσφατοι επισκέπτες όπως ο Νταν Λεμπ και ο Νέλσον Πελτζ, ο πλούτος στο Άμπου Ντάμπι είναι πραγματικός και προσελκύει επενδυτές από παντού. Είναι η έδρα του Royal Group, της προσωπικής αυτοκρατορίας ύψους 300 δις δολαρίων του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ, σεΐχη Ταχούν μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, μέλους της πλουσιότερης οικογένειας στον κόσμο.

Το χρηματοπιστωτικό του κέντρο, το Abu Dhabi Global Market (ADGM), έχει κεφαλαιοποιήσει τη φήμη του προσφέροντας μια πληθώρα ευέλικτων και διακριτικών δομών για τις επενδυτικές οντότητες των δισεκατομμυριούχων. Ορισμένες έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν τη γνωστοποίηση στα δημόσια μητρώα και διαθέτουν «χαμηλότερες απαιτήσεις συμμόρφωσης», σύμφωνα με την ADGM.

Η επιπλέον μυστικότητα ταιριάζει με τον τρόπο που προτιμούν να λειτουργούν οι πλούσιοι ντόπιοι.

«Είναι απίστευτα μυστικοπαθείς», δήλωσε η Κριστίνα Γουίνγκ, ιδρύτρια της Wingspan Legacy Partners, σύμβουλος οικογενειακών γραφείων παγκοσμίως. «Δεν γνωρίζουμε καν τα ονόματά τους. Μιλήσαμε με έναν, και όχι μόνο έπρεπε να κάνουμε όλα τα NDAs (Non-disclosure agreement – Σύμφωνο εμπιστευτικότητας), αλλά πήραμε τις πληροφορίες που θέλαμε μετά από έναν χρόνο. Στις ΗΠΑ αυτό είναι υπόθεση μιας μέρας».

Στο Ντουμπάι, το πιο δελεαστικό είναι ο τρόπος ζωής – εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, γκολφ και μια χαμηλής εγκληματικότητας ατμόσφαιρα που καλωσορίζει τους νεοφερμένους. Αυτό το καθιστά ιδανικό για δικτύωση, και η απόδειξη είναι πως ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 78% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης Henley & Partners.

Η φήμη του Ντουμπάι ως προορισμού επιλογής για πλούσιες οικογένειες που διαφεύγουν από εχθρικά καθεστώτα ή πολέμους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Τα ΗΑΕ δεν δημοσιεύουν αναλύσεις των μεταναστών ανά εθνικότητα, αλλά η Henley εκτιμά ότι περίπου 3.100 Ρώσοι υψηλού πλούτου έχουν μετακομίσει στα ΗΑΕ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αν και ο ρυθμός των νέων αφίξεων έχει επιβραδυνθεί.

Όπως και το Άμπου Ντάμπι, το Ντουμπάι κατέβαλε πρόσφατα πιο επίσημες προσπάθειες για να προσελκύσει τους πλούσιους. Οι νεοεισερχόμενοι τις περισσότερες φορές βλέπουν το Ντουμπάι ως ένα μέρος για να διαφύγουν σε περίπτωση αναταραχών στις χώρες τους.
Πέρυσι το χρηματοπιστωτικό κέντρο Dubai International Financial Center, άνοιξε το DIFC Family Wealth Center, ένα μητρώο για τα οικογενειακά γραφεία (ελάχιστο καθαρό ενεργητικό: 50 εκατομμύρια δολάρια). Αυτό που προσφέρει είναι συμβουλευτικές υπηρεσίες, εργαστήρια, καθοδήγηση, και πολλά ακόμη. Υπόσχεται επίσης να διευκολύνει τη «δικτύωση υψηλού επιπέδου» μεταξύ των 600 εγγεγραμμένων οικογενειακών ομίλων.

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν περίπου το 90% των εταιρειών των ΗΑΕ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας, και πολλές έχουν πλέον γερασμένους ηγέτες και ετοιμάζονται για την πρώτη τους διαδοχή. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν αδέξιες μεταβιβάσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία.

Πλούσιοι ανταγωνιστές

Τόσο το ADGM όσο και το DIFC έχουν προσελκύσει ένα ευρύ φάσμα οικογενειών από την Ινδία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά και τη Ρωσία, την ανατολική Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και ακόμη και τις ΗΠΑ.

«Η ευλογία της περιοχής είναι και κατάρα», δήλωσε η Γουίνγκ. «Υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία ως προς το από πού προήλθαν τα χρήματα, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη συνοχή ή ομάδες που εμπιστεύονται η μία την άλλη».

Αυτό που έχουν ως πλεονέκτημα και οι δύο πόλεις είναι η ευκολία. Η καταχώριση ενός οικογενειακού γραφείου στο Ντουμπάι περιλαμβάνει μια απλή αίτηση, οικονομικό έλεγχο και 22.430 δολάρια σε τέλη. Στο Άμπου Ντάμπι, οι οντότητες μπορούν να ανήκουν σε ένα μόνο μέλος της οικογένειας (έναντι τουλάχιστον δύο στο Ντουμπάι), με τέλη εγγραφής μόλις 500 δολάρια.

Στους επενδυτές με έδρα τα ΗΑΕ αρέσει επίσης ότι οι κυβερνήτες των Εμιράτων υποστηρίζουν πλήρως τις πολιτικές υπέρ του πλούτου.

«Πόσα μέρη παγκοσμίως έχουν σταθερότητα, ένα κλίμα που υποστηρίζει τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες πλούτου και δεν μετακινούν διαρκώς τους στόχους;», δήλωσε ο Πρέστελ. «Το να μιλάμε για πολιτική δεν είναι απλώς αποδοκιμασμένο, είναι απαγορευμένο. Αυτό έχει βοηθήσει».

Σχεδόν 23 δισεκατομμύρια δολάρια άμεσων ξένων επενδύσεων εισέρρευσαν στα ΗΑΕ το 2022, περισσότερα από όσα πήγαν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ελίτ ανήκει το Private Investment Circle, μια ομάδα οικογενειών που εκπροσωπεί τις πλουσιότερες και πιο καθιερωμένες φατρίες δισεκατομμυριούχων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Olayans της Σαουδικής Αραβίας και των Al Ghurairs των ΗΑΕ. Ιδρύθηκε από δύο εξέχουσες δυναστείες των Εμιράτων, τα μέλη έχουν ανώτατο όριο 99 οικογένειες και οι συζητήσεις διεξάγονται κυρίως μέσω WhatsApp με ευκαιρίες για τετ-α-τετ με ελεγμένες ομάδες, όπως η πρόσφατη ομιλήτρια Golub Capital, μια εταιρεία άμεσης δανειοδότησης.

«Στο τέλος της ημέρας, αυτές οι οικογένειες βασίζονται στη φήμη από στόμα σε στόμα», δήλωσε ο Άνταμ Λάντζατζ, ο οποίος ίδρυσε την Emirates Family Office Association αφού εργάστηκε ως επικεφαλής επενδύσεων στο ιδιωτικό γραφείο ενός βασιλιά των Εμιράτων. «Πολλές από αυτές τις οικογένειες δεν κυνηγούν το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά τους σωστούς εταίρους. Δεν είναι τα πάντα θέμα του πόσο μεγάλη θα είναι μια επιταγή».

Η ομάδα του που εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι μεσολαβεί για συναντήσεις μεταξύ ντόπιων και βοηθά επίσης στην εισαγωγή ξένων οικογενειών από μέρη όπως η Γερμανία ή η Βραζιλία που είναι περίεργες να μιλήσουν με οικογένειες του Κόλπου που δραστηριοποιούνται σε παρόμοιους κλάδους. Η ιδιότητα του μέλους είναι μόνο με πρόσκληση και η επιλεξιμότητα καθορίζεται κατά περίπτωση.

«Πραγματικοί κάποιοι»

Ωστόσο, ο διακριτικός χαρακτήρας και ο ασαφής ορισμός των οικογενειακών γραφείων τα καθιστά ώριμο έδαφος για κακοδιαχείριση. Το Ντουμπάι έχει ήδη καταπολεμήσει τη φήμη του για ξέπλυμα χρήματος, η οποία επιδεινώνεται από τον εναγκαλισμό του με την κρυπτογράφηση και την προσέγγιση με λίγες ερωτήσεις για τις εισερχόμενες επενδύσεις. Νωρίτερα φέτος, τα ΗΑΕ βγήκαν από τη λεγόμενη «γκρι λίστα» των χωρών υψηλού κινδύνου ενός οργανισμού παρακολούθησης του οικονομικού εγκλήματος μετά την αυστηροποίηση των ρυθμιστικών ελέγχων τους.

«Πολλοί παίζουν το παιχνίδι του «Πλήρωσέ με και θα σε συστήσω σε μεγάλα πορτοφόλια»», δήλωσε ο Πρέστελ.

Αυτό ήταν που παρακίνησε τον Ομπέντια Έιτον να δημιουργήσει αυτό που περιγράφει ως μία από τις «μεγαλύτερες εκδηλώσεις οικογενειακών γραφείων στο Άμπου Ντάμπι». Η τρίτη εκδήλωσή του πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα και είπε ότι την παρακολούθησαν σχεδόν 300 άτομα από το Χονγκ Κονγκ και την Ολλανδία, μαζί με τοπικά ιδιωτικά μεγαθήρια όπως η επενδυτική εταιρεία G42 του σεΐχη Ταχνούν που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο 32χρονος Έιτον γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο και φοίτησε σε κολέγιο στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε στον κόσμο των οικογενειακών γραφείων μέσω τυχαίων συναντήσεων ενώ ήταν βοηθός σε γήπεδο γκολφ, εργαζόμενος αρχικά ως λογιστής για μια οικογένεια ακινήτων της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια ως σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της Tennor Holding. Μετακόμισε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2018.

Ιδιοκτήτης αυτού που αποκαλεί «μια φιλόδοξη οικογενειακή ομάδα», ο Έιτον έχει δημιουργήσει μια ομάδα που λειτουργεί ως γκουρού για όσους επιθυμούν να αξιοποιήσουν οικογένειες του Κόλπου για επενδύσεις, συντάσσοντας αναρτήσεις στο LinkedIn όπως «Έξι τρόποι για να χτίσετε αυθεντικές σχέσεις με τα οικογενειακά γραφεία των ΗΑΕ».

Ζει στο Ντουμπάι, αλλά αποφάσισε σκόπιμα να ονομάσει την ομάδα εκδηλώσεών του με το όνομα του Άμπου Ντάμπι. «Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δυναμική», δήλωσε. «Το Άμπου Ντάμπι έχει τους «πραγματικούς κάποιους».

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Πώς το Business Development διαμορφώνει τις FinTech

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ