Τράπεζα Ιαπωνίας: Ανακοίνωσε μείωση στις αγορές ομολόγων, κατρακυλά το γεν

Οι traders εξεπλάγησαν αρνητικά από την απόφαση της BOJ την Παρασκευή ότι θα αρχίσει να μειώνει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 6 δισ. γεν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες

Η τράπεζα της Ιαπωνίας άναψε «φωτιά» με τις σημερινές τις ανακοινώσεις κάνοντας τους επενδυτές να είναι σε… αναμμένα κάρβουνα τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουλίου για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες  μετά κιόλας από συζητήσεις με τους συμμετέχοντες στην αγορά, σχετικά με τη μείωση της αγοράς ομολόγων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε νέους τριγμούς στο γεν και αναστολή των «πονταρισμάτων» για αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Οι traders εξεπλάγησαν αρνητικά από την απόφαση της BOJ την Παρασκευή ότι θα αρχίσει να μειώνει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 6 δισ. γεν (38 δισ. δολαρίων), ένα κρίσιμο ορόσημο για την απεμπλοκή της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της.

Αυτό εκλαμβάνεται ως καθυστέρηση στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της, δεδομένου ότι περισσότεροι από τους μισούς οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα προβεί σε μειώσεις. Ανακοινώθηκε δε ότι το επιτόκιο αναφοράς θα παραμείνει σε ένα εύρος μεταξύ 0 και 0,1%.

Κατρακύλα του γεν

Το γεν υποχώρησε έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, ενώ τα 10ετή κρατικά ομόλογα αναφοράς αυξήθηκαν, στέλνοντας τις αποδόσεις χαμηλότερα, και η τιμολόγηση των αγορών swaps έδειξε ότι οι traders περιόρισαν τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Οι ιαπωνικές μετοχές αυξήθηκαν, αψηφώντας την ευρύτερη πτώση των ασιατικών μετοχών.

Ενώ ο Διοικητής της BOJ Καζούο Ουέντα, εχει επανειλημμένα δείξει αποφασιστικότητα να εξομαλύνει σταδιακά την νομισματική δείχνει ότι η επιφυλακτικότητα παραμένει ακόμη.  Η νέα πτώση του γεν θα δημιουργήσει πιθανότατα νευρικότητα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, όμοια με την υπέρτατη πτώση του νομίσματος μετά τη συνεδρίαση της BOJ τον Απρίλιο.

“Η BOJ είναι προσεκτική και κερδίζει χρόνο”, δήλωσε ο Mari Iwashita, επικεφαλής οικονομολόγος της αγοράς στην Daiwa Securities. “Είναι απίθανο η BOJ να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, όταν αυτό τώρα συμπίπτει με την απόφαση για την εξειδίκευση των μειώσεων αγοράς ομολόγων”.

Περίπου το ένα τρίτο των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν πριν από την απόφαση είχαν επισημάνει τον Ιούλιο για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Τώρα φαίνεται ότι εντείνεται και άλλο η ανησυχία για την κατάσταση της ιαπωνικής οικονομίας και το ενδεχόμενο απότομων κινήσεων των αποδόσεων έχουν μεταθέσει το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα εξομάλυνσης της κεντρικής τράπεζας, ακόμη και αν αυτό έχει ως κόστος την περαιτέρω αδυναμία του γεν.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Η Γερμανία θέλει να αμβλύνει δασμούς ΕΕ σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ