«Σημειωτόν» ο χρυσός εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Οι τιμές του χρυσού έχουν υποχωρήσει κατά 100 και πλέον δολάρια από το ιστορικό υψηλό των 2.431,29 δολαρίων που καταγράφηκε στις 12 Απριλίου, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι τιμές του χρυσού την Τετάρτη, καθώς μετά τη διαφαινόμενη εξομάλυνση της έντασης στη Μέση Ανατολή, οι επενδυτές εστιάζουν και πάλι την προσοχή τους στα οικονομικά στοιχεία και ειδικότερα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και ενδεχομένως να δώσουν μια εικόνα για την πορεία που θα ακολουθήσει η Federal Reserve στο μέτωπο των επιτοκίων.

Η τιμή σποτ του χρυσού, που εχθές διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Απριλίου, διατηρήθηκε την Τετάρτη πέριξ των 2.322,60 δολαρίων η ουγγιά, ενώ το αμερικανικό συμβόλαιο για το πολύτιμο μέταλλο έκλεισε 0,3% χαμηλότερα στα 2.336,10 δολάρια η ουγγιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του χρυσού έχουν υποχωρήσει κατά 100 και πλέον δολάρια από το ιστορικό υψηλό των 2.431,29 δολαρίων που καταγράφηκε στις 12 Απριλίου, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν με φόντο των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών της Γάζας από το Τελ Αβίβ που είχε πυροδοτήσει φόβους για γενίκευση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέταλλα, η τιμή σποτ για το ασήμι υποχώρησε κατά 0,2% στα 27,22 δολάρια η ουγγιά, ενώ η τιμή της πλατίνας υποχώρησε κατά 0,6% στα 902,62 δολάρια η ουγγιά και το παλλάδιο διολίσθησε 1,5% χαμηλότερα, στα 1.003,88 δολάρια η ουγγιά.

Όπως σημειώνει ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής στην Kitco Metals, "βλέπουμε μια διόρθωση των αγορών χρυσού και ασημιού λόγω της αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή”, γεγονός που εγείρει, όπως προσθέτει, "το ερώτημα εάν αυτές οι διορθώσεις θα μετεξελιχθούν σε βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση που θα σήμαινε ότι οι αγορές βρίσκονται στα υψηλά τους”.

Οι επενδυτές, όπως σημειώνει, αναζητούν απαντήσεις στο ερώτημα αυτό στα οικονομικά στοιχεία. "Η εστίαση της αγοράς έχει επικεντρωθεί εκ νέου στα οικονομικά στοιχεία και τη Fed. Εάν έρθει μια ‘καυτή’ μέτρηση για τον πληθωρισμό, τότε θα είναι πιο δύσκολο για τη Fed να μειώσει τα επιτόκια και ο χρυσός θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τα 2.000 δολάρια”. Κι αυτό γιατί, ως γνωστόν, τα υψηλά επιτόκια μειώνουν την ελκυστικότητα του μετάλλου, που δεν προσφέρει απόδοση.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ που θα δημοσιευθούν αύριο και κυρίως τα στοιχεία για τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και αποτελούν τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό, που ελπίζουν ότι θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές, μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις των αξιωματούχων της Fed, περιμένουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο, αντί για τον Ιούνιο που περίμεναν μέχρι σχετικά πρόσφατα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ