Πτώση άνω του 1% για τον χρυσό – Φρένο στο ράλι πέντε εβδομάδων

Υποχώρηση στα $2.360 για την τιμή του χρυσού με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή - Σε γενικές γραμές ο χρυσός παραμένει σχεδόν 15% υψηλότερα μέχρι στιγμής φέτος

Ο χρυσός υποχώρησε καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έδειξαν μια τάση υπαναχώρησης, μιας που το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό που θα ρίξουν φως στο τι μέλλει γενέσθαι με τη νομισματική πολιτική για τα επιτόκια.

Ειδικότερα, η τιμή του χρυσού διαπραγματευόταν λίγο κάτω από τα 2.370 δολάρια ανά ουγγιά έπειτα πό ένα ράλι πέντε εβδομάδων, το μεγαλύτερο  σερί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι τιμές σημείωσαν ρεκόρ.

Παρότι Ισραήλ και Ιράν αντάλλαξαν μεταξύ τους πυρά, αυξάνοντας τις ανησυχίες για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή, η Τεχεράνη υποβάθμισε τον αντίκτυπο και τη σημασία της πρόσφατης επίθεσης του Ισραήλ και απέρριψε επίσης το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας που παρατηρήθηκε στη δική της επίθεση.

Πέρα από τη Μέση Ανατολή, το επενδυτικό κοινό εστιάζει στα νέα οικονομικά στοιχεία από το μέτωπο των ΗΠΑ. Την Παρασκευή, ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) με τα έως τώρα δεδομένα να δείχνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός θα αυξηθεί στο 2,6% τον περασμένο μήνα, από 2,5% τον Φεβρουάριο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα καθυστερήσουν και άλλο τις μειώσεις των επιτοκίων, ένα σενάριο που συνήθως θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τις τιμές του χρυσού.

Σε γενικές γραμές ο χρυσός παραμένει σχεδόν 15% υψηλότερα μέχρι στιγμής φέτος, με τα κέρδη να υποστηρίζονται από τις αγορές των κεντρικών τραπεζών και τη ζήτηση από την Ασία, ιδίως την Κίνα. Το εμπόρευμα έχει αυξηθεί παρά την πρόοδο του αμερικανικού νομίσματος και των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων, παράγοντες που συνήθως θα αποτελούσαν αντίβαρο. Σε αυτό το πλαίσιο, τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs έχουν αυξήσει τους στόχους τιμών τους για το πολύτιμο μέταλλο.

Η τιμή spot υποχώρησε κατά 1,2% στα 2.363,66 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν. Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι βυθίστηκε περίπου 3% μετά από άνοδο τεσσάρων εβδομάδων. Το παλλάδιο και η πλατίνα διαπραγματεύονταν επίσης χαμηλότερα.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving – Τι εκτιμούν οι αναλυτές (γράφημα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ