Χρυσός: Κερδίζει έδαφος στους αναλυτές η εκτίμηση για τιμή στα $3.000 (γράφημα)

Ο χρυσός επιβεβαιώνει τη φήμη του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε καιρούς αβεβαιότητας ή/και γεωπολιτικών εντάσεων όπως η τρέχουσα - Συνεχιζόμενο το ράλι

Οι τιμές του χρυσού συνέχισαν να κυμαίνονται κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ λίγες ημέρες μετά την αναζωπύρωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των ράβδων ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της κρίσης.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άλλο ένα ρεκόρ τη Δευτέρα, με το συμβόλαιο Ιουνίου να διαπραγματεύεται 0,37% υψηλότερα και να διαμορφώνεται στα 2.383 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως έχει ακόμα περιθώρια ανόδου.

«Το πρόσφατο ράλι του χρυσού έχει βοηθηθεί από τις γεωπολιτικές εντάσεις και συμπίπτει με τα επίπεδα-ρεκόρ των αντίστοιχων δεικτών των μετοχών», ανέφερε η Citi σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυσή της.

Η ζήτηση για το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο αυξήθηκε εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αφού το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν, χάρη στο σύστημα αεράμυνας Iron Dome.

Οι παρατηρητές της αγοράς παρακολουθούν στενά τα πιθανά αντίποινα του εβραϊκού κράτους. Οποιαδήποτε αντίποινα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερη σύγκρουση, η οποία κατά συνέπεια θα προκαλούσε νέο ράλι στις τιμές του χρυσού, του πετρελαίου αλλά και της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου, όπως ανέφερε ο αναλυτής της Conotoxia, Μπάρτος Σαγουίκι.

Ο χρυσός, ο οποίος διατηρεί την αξία του ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού, τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όταν οι επενδυτές απομακρύνονται από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές.

Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το CNBC, oι τιμές του πολύτιμου μετάλλου άγγιξαν πρόσφατα το ιστορικό υψηλό των 2.448,80 δολαρίων/ουγγιά.

Οι τιμές spot καταγράφουν ανοδική πορεία από την αρχή του έτους χάρη σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι τιμές του χρυσού έχουν συνήθως αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα κατέγραφαν ασθενέστερες αποδόσεις.

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο τον Μάρτιο οδήγησε σε ανακατάταξη των εκτιμήσεων και προσδοκιών των αναλυτών όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Οι αναλυτές, πια, αναμένουν δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος αντί για τρεις. 

Παρά ταύτα, οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές του πολύτιμου μετάλλου, οι οποίες ενισχύονται από τη συνεχιζόμενη ζήτηση καθώς και από την ελκυστικότητά του ως ασφαλές καταφύγιο έναντι των γεωπολιτικών κρίσεων.

«Προβλέπουμε πως θα αγγίξει τα 3.000 δολάρια/ουγγιά», δήλωσαν οι αναλυτές της Citi με επικεφαλής τον Ακάς Ντόσι. Το οικονομικό «κατώτατο όριο» της τιμής του χρυσού έχει επίσης κινηθεί υψηλότερα από περίπου 1.000 στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, υπογράμμισε η Citi.

Την Παρασκευή, η Goldman Sachs χαρακτήρισε την αγορά χρυσού ως «ακλόνητη» και αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο της για την τιμή του πολύτιμου μετάλλου από τα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά στα 2.700 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ