Χρυσό στα $3.500 προβλέπουν οι επενδυτές

Ο Εντ Γιαρντένι της Yardeni Research προβλέπει πως οι γεωπολιτικές ταραχές και οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν νέα δυναμική στο πολύτιμο μέταλλο

Οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ακόμα υψηλότερα μέχρι το τέλος του 2025, αν ο πληθωρισμός επιστρέψει δυναμικά, σύμφωνα με τον βετεράνο επενδυτή Εντ Γιαρντένι.

Ο πρόεδρος της Yardeni Research προέβλεψε ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και τα 3.500 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, γεγονός που συνεπάγεται άνοδο έως και 49% για το πολύτιμο μέταλλο από την τρέχουσα τιμή των 2.347 δολαρίων. 

Αυτό, σύμφωνα με τον επενδυτή, ενδέχεται να συμβεί σε περίπτωση που ο πληθωρισμός ακολουθήσει πορεία παράλληλη με αυτή που ακολούθησε τη δεκαετία του 1970, όταν οι τιμές άρχισαν να εκτοξεύονται και ο χρυσός έφτασε από τα 35 δολάρια/ουγγιά σε υψηλό των 665 δολαρίων/ουγγιά.

«Η τιμή του χρυσού εκτινάσσεται σε νέα υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Γιαρντένι σε σημείωμα προς τους πελάτες του την Κυριακή, αναφερόμενος στο νέο υψηλό ρεκόρ του Μαρτίου.

«Ένα νέο σπιράλ μισθών-τιμών που αποδίδεται στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου θα θύμιζε πολύ την πληθωριστική κρίση της δεκαετίας του 1970, όταν η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε στα ύψη. Σε αυτό το σενάριο, τα 3.000-3.500 δολάρια ανά ουγγιά θα ήταν ένας ρεαλιστικός στόχος για τον χρυσό μέχρι το 2025».

Οι τιμές καταναλωτή έχουν περιοριστεί αρκετά από τα υψηλά του 2022, με τον αμερικανικό πληθωρισμό να κυμαίνεται πια στο 3,2% τον Φεβρουάριο. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για πιθανή ανάκαμψη του πληθωρισμού χάρη στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που οφείλονται στις γεωπολιτικές συγκρούσεις, όπως και την ισχυρή αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται, παράλληλα, λόγω της πρόσφατης ανόδου των τιμών του αργού, με το Brent να έχει ξεπεράσει τα 90 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις περικοπές της παραγωγής τους.

Εάν κλιμακωθούν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, όπως προέβλεψε ο Γιαρντένι. Εκτίμησε ότι υπάρχει 20% πιθανότητα ο πληθωρισμός να ανακάμψει σε νέο υψηλό, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του χρυσού.

Όπως μεταδίδει το Business Insider, ο Γιαρντένι δεν είναι ο μόνος αναλυτής ο οποίος αναμένει μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του χρυσού τα επόμενα χρόνια.

Ο κορυφαίος οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ δήλωσε πρόσφατα ότι προβλέπει άνοδο της τιμής του χρυσού της τάξης του 30%, δεδομένων των κινδύνων που απορρέουν από τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Fed και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές συγκρούσεις.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: «Καλπάζουν» ο χρυσός και το ασήμι - Οικονομική αβεβαιότητα πίσω από το ράλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ