To 1% γίνεται πλουσιότερο – Ελέγχει περιουσίες 44 τρισ. δολαρίων

Πόση περιουσία πρέπει να διαθέτει κανείς για να μπει στο 1% των πλουσιότερων στις ΗΠΑ

Στα 44 τρισ. δολάρια έφτασε η συνολική περιουσία του πλουσιότερου 1% των Αμερικανών, για πρώτη φορά. Και αυτό οφείλεται στην άνοδο του χρηματιστηρίου.

Τα στοιχεία της Federal Reserve δείχνουν ότι για να μπει κάποιος στο 1% των πλουσιότερων στις ΗΠΑ θα πρέπει να διαθέτει περιουσία άνω των 11 εκατ. δολαρίων. Τα άτομα αυτά είδαν τον συνολικό τους πλούτο να αυξάνεται κατά 2 τρισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το CNBC. Όλη η αύξηση προήλθε από τις επενδύσεις τους σε μετοχές, καθώς η αξία των μετοχών και των μεριδίων σε αμοιβαία κεφάλαια που διαθέτει το 1% της Αμερικής αυξήθηκε στα 19,7 τρισ. δολάρια από 17,65 τρισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.

Αν και οι πλουσιότεροι Αμερικανοί είδα την αξία των ακινήτων τους να αυξάνεται ελαφρώς, η αξία των μη εισηγμένων επιχειρήσεών τους μειώθηκε.

Τα στοιχεία αυτά συμπληρώνουν μία εικόνα πρωτοφανούς πλουτισμού που ξεκίνησε το 2020 με την άνοδο των χρηματιστηρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από το 2020, ο πλούτος του 1% έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 15 τρισ. δολάρια ή 49%.

Πλουσιότερη έχει γίνει και η μεσαία τάξη των Αμερικανών, καθώς τα άτομα που βρίσκονται στο μεσαίο 50% με 90% της εισοδηματικής στάθμης είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται στο διάστημα αυτό κατά 50%.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η άνοδος του χρηματιστηρίου ενισχύει την οικονομία δημιουργώντας το λεγόμενο «wealth effect». Πρακτικά, κάνει τους καταναλωτές να νιώθουν πλουσιότεροι και άρα να αυξάνουν τις δαπάνες τους. «Το wealth effect από την άνοδο των μετοχών είναι ένας ισχυρός ευνοϊκός παράγοντας για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, τις δαπάνες και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη», σημειώνει ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics. «Φυσικά, αυτό υπογραμμίζει  το πόσο ευάλωτη είναι η οικονομία σε μια πτώση του χρηματιστηρίου. Αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, αλλά είναι ένα σενάριο, με δεδομένο το πόσο υπερτιμημένες φαίνονται οι μετοχές».

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία της Fed δείχνουν ότι η ιδιοκτησία μετοχών στις ΗΠΑ είναι έντονα συγκεντρωμένη στα χέρια των πλουσιότερων. Συγκεκριμένα, το 10% των πλουσιότερων Αμερικανών κατέχει το 87% των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Το 1% των πλουσιότερων κατέχει πάνω από τις μισές μετοχές.

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: Γιατί το πλοίο που χτύπησε τη γέφυρα της Βαλτιμόρης θα επικαλεστεί... τον Τιτανικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ