Οι επενδύσεις με τις μεγαλύτερες αποδόσεις την τελευταία δεκαετία

Bitcoin ή χρυσός;

Εξαιρετικά επικερδείς αποδείχθηκαν οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας του Λονδίνου την τελευταία δεκαετία, με τις τιμές των ακινήτων να έχουν εκτοξευθεί στο μεταξύ. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση από τη βρετανική εταιρεία μεσιτείας ακινήτων Foxtons, η οποία εξέτασε 10 δημοφιλείς επενδυτικές επιλογές, η μέση απόδοση των επενδύσεων σε real estate του Λονδίνου διαμορφώνεται άνω του 44% από τον Δεκέμβριο του 2013.

Αν και η άνοδος είναι εντυπωσιακή, δεν πλησιάζει την απόδοση του 4.963% που έχει καταγράψει το Bitcoin στο ίδιο διάστημα. Τον Δεκέμβριο του 2013, το «νεογνό» τότε κρυπτονόμισμα κόστιζε 840,3 δολάρια, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 διαμορφωνόταν, ακόμη και μετά από δύο πολύ δύσκολα έτη με έντονες διακυμάνσεις, στα 42.544 δολάρια. Έκτοτε, βέβαια, έχει ανέβει ακόμη παραπάνω, αγγίζοντας πια περίπου τα 70.600 δολάρια.

Στη δεύτερη θέση, ανάμεσα στις 10 δημοφιλείς επενδυτικές επιλογές, βρίσκεται ο χρυσός (στην αγορά του Λονδίνου), ο οποίος επίσης ξεπερνά τα ακίνητα του Λονδίνου. Το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο ανέκαθεν θεωρείτο ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο» σε καιρούς αστάθειας και ύφεσης έχει αποδώσει 66,8% το ίδιο διάστημα. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2013 κόστιζε περίπου 1.223,9 δολάρια η ουγγιά, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο η αξία του ανερχόταν κοντά στα 2.042 δολάρια.

Στο μεταξύ, η τιμή του ασημιού αυξήθηκε με πιο ήπιο ρυθμό, της τάξης του 22,9%, ενώ οι επενδύσεις στον βρετανικό δείκτη FTSE 100 είχαν χαμηλότερη απόδοση της τάξης του 15,7%. 

Στον πάτο της λίστας βρέθηκε το αμερικανικό αργό με απόδοση -26,3% στο εξεταζόμενο διάστημα, το Brent (-30,2%) και το φυσικό αέριο με -41,5%.

«Το επενδυτικό τοπίο αλλάζει συνεχώς και παρότι ορισμένα παραδοσιακά επενδυτικά οχήματα είδαν τεράστια πτώση αξίας την τελευταία δεκαετία, όπως το φυσικό αέριο, άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως το Bitcoin βίωσαν μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης, αν και με ένα αυξημένο βαθμό διακυμάνσεων», δήλωσε ο CEO της Foxtons CEO, Guy Gittins,

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Euronews

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: 25 εκατ. για την εκστρατεία Μπάιντεν θέλουν να συγκεντρώσουν Ομπάμα – Κλίντον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ