Γάζα και Ερυθρά στο τραπέζι των ΥΠΕΞ της ΕΕ - Στα «σκαριά» κοινή ναυτική αποστολή

Ο Υπ. Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος έχει ήδη μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου η κατάσταση σε Γάζα και Ερυθρά Θάλασσα θα τεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα δουν σήμερα τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στα πιθανά βήματα για να υπάρξει συνολική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δυο πλευρές, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να μαίνεται.

Ο Ισραέλ Κατς και ο Ριάντ αλ Μάλικι έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν —αντίστοιχα το πρωί και το απόγευμα, σύμφωνα με την προσωρινή ημερήσια διάταξη— στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα είναι αφιερωμένο κυρίως στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αν και προβλέπεται να αποτιμηθεί επίσης η κατάσταση όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται επίσης να είναι παρόντες.

Αναμένεται να συζητηθεί επίσης, σχέδιο για αποστολή ευρωπαίκής ναυτικής δύναμης στην Ερυθρά Θάλασσα, για προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χουθι. Στην ατζέντα της Συνοδου βρίσκονται επίσης, η κατάσταση στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στις σχέσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.

Την Κύπρο εκπροσωπεί στη Σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος συναντήθηκε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες με τον Ιορδανό ομόλογο του, Αϊμάν Αλ Σαφάντι. Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, μεταξύ των οποίων για την ανάγκη αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας και τρόπους αύξησης της αποστολής ειρηνευτικής βοήθειας στους αμάχους στην Γάζα. Αύριο, θα συγκληθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαίκής Ενωσης - Αιγύπτου.

Ενόψει του συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) διένειμε στους 27 έγγραφο προς συζήτηση, στο οποίο προτείνεται οδικός χάρτης προς την επίλυση της ευρύτερης ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Στην καρδιά αυτού του εγγράφου βρίσκεται «προπαρασκευαστική ειρηνευτική σύνοδος» που προτείνεται να συνδιοργανωθεί από την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Προτείνεται να προσκληθούν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ να αναλάβουν επίσης ρόλο συνδιοργανωτών.

Η σύνοδος θα γίνει ακόμα και στην περίπτωση που το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν, αλλά με διαβουλεύσεις μαζί τους σε κάθε βήμα, καθώς σκοπός είναι να καταρτιστεί λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο, σύμφωνα με το κείμενο.

Το εσωτερικό έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση αρκετών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, τονίζει πως στόχος-κλειδί είναι ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης που θα ζει πλάι στο Ισραήλ με «ειρήνη και ασφάλεια».

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ δεν δείχνει σήμερα κανένα ενδιαφέρον για τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, επιμένουν όμως πως αυτή είναι η μοναδική οδός για να υπάρξει διαρκής ειρήνη. Το έγγραφο υποδεικνύει πως στη σύνοδο θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες «συνέπειες» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μέρη αν απορρίψουν το ειρηνευτικό σχέδιο, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιες θα ήταν αυτές.

Η ΕΕ συγκαταλέγεται στους κυριότερους παρόχους οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, ενώ ταυτόχρονα έχει συνάψει ευρεία συμφωνία συνεργασίας με το Ισραήλ, που συμπεριλαμβάνει ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως το διμερές εμπόριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για να ασκηθεί πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ερυθρά Θάλασσα

Στην ατζέντα των ΥΠΕΞ αναμένεται, όπως προαναφέρθηκε, να είναι και οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και η οργάνωση ναυτικής αποστολής της ΕΕ στην περιοχή. Στη συνεδρίαση αναμένεται να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές, με τις συνομιλίες να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα προχωρημένες και αρμόδιες πηγές να βλέπουν τελική έγκριση στο ΣΕΥ του Φεβρουαρίου, καθώς παραμένουν στρατιωτικά θέματα να διευκρινιστούν, όπως οι κανόνες εμπλοκής και όχι μόνο.

Στη δήλωση του στις 21 Δεκεμβρίου όταν ανακοίνωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας είχε αναφερθεί στον «πρωταρχικό συμφέρον» Ελλάδας «για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών».

Αρμόδιες πηγές τόνιζαν στον ελλαδικό Τύπο ότι είναι σε εξέλιξη δοκιμές και για την τοποθέτηση συστήματος αντι – drone, για την αυτοπροστασία της φρεγάτας. 

Η επιλογή της φρεγάτας «Ύδρα»

Από την ίδια μέρα είχε γίνει γνωστό ότι το Πολεμικό Ναυτικό είχε προτείνει να συμμετάσχει στην επιχείρηση φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, είτε η φρεγάτα «Ύδρα» είτε η φρεγάτα «Ψαρρά». Η τελική επιλογή δείχνει να είναι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η φρεγάτα «Ύδρα».

Ρόλο κλειδί για την απόφαση έπαιξε ότι οι ΜΕΚΟ – αν και δεν έχουν εκσυγχρονιστεί – φέρουν δύο οπλικά συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx CIWS. Στο πλήρωμα θα είναι και Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών.

Αντι – drone

Αρμόδιες πηγές τόνιζαν ακόμη, ότι είναι σε εξέλιξη δοκιμές και για την τοποθέτηση συστήματος αντι – drone, για την αυτοπροστασία της φρεγάτας. Συγκεκριμένα δοκιμάζεται ένα σύστημα ελληνικής εταιρείας το οποίο εξετάζεται αν πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Πολεμικό Ναυτικό για να τοποθετηθεί τελικά.

Μέσα Φεβρουαρίου

Ανώτατες πηγές του ΥΠΕΘΑ σημείωναν ότι το ελληνικό πλοίο δεν αναμένεται να αναχωρήσει πριν τα μέσα Φεβρουαρίου, περίοδος που αναμένεται να έχει δοθεί και η επίσημη έγκριση για την επιχείρηση από την ΕΕ. Πρόθεση είναι η ελληνική φρεγάτα να φοράει δύο «καπέλα» τόσο της επιχείρησης Prosperity Guardian, όσο και της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και των απειλών που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά πλοία καθώς και η πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην Prosperity Guardian τέθηκε τόσο στο ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, όσο και στην πρόσφατη επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Κάιρο.

Πηγή: ΡΙΚ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Διαβάστε επίσης: Οι στρεβλώσεις των πολλαπλών συντάξεων και οι εισηγήσεις της Ελεγκτικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ