Πρόσθετη χρηματοδότηση από Παγκόσμια Τράπεζα προς Ουκρανία

«Οι αναπτυξιακοί εταίροι θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας»

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση 530 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, για να μπορέσει να «ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τη ρωσική εισβολή».

Η νέα στήριξη, με τη μορφή νέου δανείου από τη Διεθνή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, είναι εγγυημένη από τη Βρετανία ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, με τη Δανία να υποστηρίζει τα υπόλοιπα 30 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, σε δήλωση την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο απολογισμός των καταστροφών και των ζημιών είναι συγκλονιστικός», αναφέρει η Anna Bjerde, περιφερειακή αντιπρόεδρος της τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Ο ουκρανικός λαός έχει μπροστά του μακρύ δρόμο για την ανάκαμψη και οι αναπτυξιακοί εταίροι θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», σημείωσε.

Η Bjerde πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας ανεβάζουν το κόστος ανοικοδόμησης και ανάκαμψης για την Ουκρανία σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια, «ένα ποσό που αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται».

Η Τράπεζα είπε ότι είχε ήδη κινητοποιήσει σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, εκ των οποίων τα 11 δισεκατομμύρια είχαν ήδη εκταμιευθεί.

Επίσης την Παρασκευή, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε νέο πακέτο βοήθειας 12,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η νέα χρηματοδότηση ήρθε την ίδια ημέρα που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε επίσημα την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εντολή Μπάιντεν για παρακολούθηση οικονομικών και ενεργειακών εξελίξεων

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ