Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα

Πάνω από 1 τρισ δολάρια τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ελβετίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έγινε μέλος του club των διεθνών ιδρυμάτων με επενδυτικό χαρτοφυλάκιο άνω του 1 τρις δολαρίων, με τα συναλλαγματικά αποθέματά της να ξεπερνούν σε αξία το ΑΕΠ της χώρας (824 δις δολάρια τον Απρίλιο).

Η κεντρική τράπεζα κέρδισε περισσότερα από 43 δις ελβετικά φράγκα (47 δις δολάρια) το τελευταίο εξάμηνο καθώς η αλματώδης άνοδος των μετοχικών τιμών στις ΗΠΑ ενίσχυσε σημαντικά τα διαθέσιμά της, που ξεπέρασαν το 1 τρις ελβ. φράγκα σε αξία για πρώτη φορά στη ιστορία. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η τράπεζα έχει πλέον ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μεγαλύτερο από τα περισσότερα μεγάλα κρατικά επενδυτικά ταμεία του κόσμου –συγκρίσιμα με τα διαθέσιμα της China Investment Corporation. Ωστόσο, σε αντίθεση με την πολιτική των ανταγωνιστών της, η ραγδαία αύξηση των επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Ελβετίας είναι αποτέλεσμα μια ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής. Από το 2015, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας παρεμβαίνει επιθετικά στις αγορά, αγοράζοντας χρεόγραφα σε ξένο νόμισμα στην προσπάθειά της συγκρατήσει την αυξανόμενη αξία του φράγκου. Η ποσοτική χαλάρωση και τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη άσκησαν πιέσεις στο ελβετικό φράγκο, πρόβλημα που διογκώθηκε από το status της Ελβετίας ως ασφαλές λιμάνι στη διάρκεια αναταραχών. Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, το φράγκο ανατιμήθηκε κατά περισσότερο από 6,5% έναντι του δολαρίου και κατά 1,5% έναντι του ευρώ, παρά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας. Αυτό που κάνει την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες στην επέκταση του ισολογισμού της, είναι επειδή επενδύει περίπου το 25% των διαθεσίμων της σε ξένες μετοχές αντί για κρατικά ομόλογα. Η πολιτική αυτή σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές σε αμερικανικές εταιρείες όπως Apple, Facebook, Microsoft.

Ποιες χώρες έχουν τα υψηλότερα συναλλαγματικά διαθέσιμα

Εξι χώρες έχουν τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά διαθέσιμα, με αποθέματα συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα 500 δις δολάρια. Πρόκειται για την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ελβετία, την Ινδία, τη Ρωσία και την Ταϊβάν. Η Σαουδική Αραβία ήταν μέλος αυτού του ξεχωριστού club μέχρι τον Μάρτιο του 2020 όμως τα διαθέσιμά της μειώθηκαν απότομα έκτοτε.

Πιο αναλυτικά:

Κίνα

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας είναι τα υψηλότερα όλων και παραμένουν στην κορυφή για περισσότερα από 14 χρόνια. Περίπου τα δύο-τρίτα είναι δολάρια ΗΠΑ και ένα-πέμπτο ευρώ με τα υπόλοιπα να αποτελούν ιαπωνικά γεν και βρετανικές στερλίνες. Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που έσπασε το φράγμα του 1 τρις δολαρίων σε διαθέσιμα, των 2 τρις και των 3 τρις δολαρίων, ενώ πιθανότατα έσπασε το φράγμα των 4 τρις δολαρίων τον Ιούλιο του 2014 χωρίς να υπάρξει επιβεβαίωση. Εκτοτε, η Κίνα άρχισε να μειώνει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα για ένα διάστημα ενάμισι χρόνου. Τον Ιανουάριο του 2017, τα διαθέσιμα έπεσαν προσωρινά κάτω από τα 3 τρις και παραμένουν πάνω από το επίπεδο αυτά έκτοτε.

Ιαπωνία

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ιαπωνίας είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα στον κόσμο. Η Ιαπωνία ήταν η πρώτη χώρα που έσπασε το φράγμα των 500 δις δολαρίων και παραμένει στη δεύτερη θέση από το 2006 με διαθέσιμα άνω του 1 τρις δολαρίων.

Ινδία

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας κατατάσσουν την Ινδία στην τέταρτη θέση. Τον Ιούνιο του 2014, τα διαθέσιμα ξεπερνούσαν τα 600 δις δολάρια (612 δις). Το 1991, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα βρίσκονταν στα 5 δις δολάρια. Στα υπόλοιπα 30 χρόνια, τα διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 10.000%.

Ρωσία

Με συναλλαγματικά διαθέσιμα στα επίπεδα των 600 δις δολαρίων, η Ρωσία κατατάσσεται Πέμπτη στη παγκόσμια λίστα.

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ