Νομικό κενό για «υποχρεωτικό εμβολιασμό» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύγκρουση «ατομικών δικαιωμάτων» και «προστασίας της δημόσιας υγείας» φαίνεται να προκύπτει από την πρόταση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Στην προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επιβατών προς τις αερομεταφορές, ο Επικεφαλής της Qantas Airways Limited (αυστραλιανών αερομεταφορών) έθεσε προ ημερών θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού των ταξιδιωτών. Ωστόσο υπάρχει αρκετή επιφυλακτικότητα για το εν λόγω μέτρο καθώς θεωρείται από αρκετούς ειδικούς του κλάδου, αρκετά πρώιμο να αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και κάτι ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Παν. Κύπρου Άρης Κωνσταντινίδης,  επεσήμανε ότι η πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των επιβατών αεροπλάνου, δεν βρίσκει σύμφωνη τη Διεθνή ένωση αερομεταφορών ΙΑΤΑ.  Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της ΙΑΤΑ, προέχει η διασφάλιση των επιβατών με τεστ και κρίνεται αρκετά βεβιασμένη η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό επιβατών.

Αυτό που διαφαίνεται συνεπώς, είναι πως παρά το γεγονός ότι άνοιξε η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων πρόκειται να ταξιδέψουν με αεροπλάνα, κάτι τέτοιο αν συμβεί, δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα.

Η επίτευξη της ανάκτησης εμπιστοσύνης των αερομεταφορών και η ταυτόχρονη προστασία της δημόσιας υγείας, μπορεί να επιτευχθεί με τεστ. Αυτό εξάλλου είναι λιγότερο παρεμβατικό συγκριτικά με το εμβόλιο, υποστηρίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Υπάρχει σχετική νομολογία αλλά δεν αναφέρεται σε περιόδους πανδημίας

Ειδικότερα σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κύπρο όπου εφαρμόζονται οι σύγχρονες αντιλήψεις περί των σχετικών ζητημάτων, «υπάρχει Σύνταγμα και Ευρωπαϊκή Σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου βάσει των οποίων πρέπει να λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις περί εμβολιασμού. Βάσει λοιπόν αυτών των συμβάσεων ο εμβολιασμός ενός ατόμου,  κατ’ αρχήν δεν είναι υποχρεωτικός και οποιαδήποτε παρεμβατική πράξη σε έναν άνθρωπο προϋποθέτει την ενημερωμένη συγκατάθεση αυτού του ανθρώπου», σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι η σχετική νομολογία έχει διαμορφωθεί προ της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει, ειδικά για περιόδους πανδιμικής κρίσης, σαφής σχετική νομολογία. Χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι «οι αρχές αυτές που αποτελούν τις σύγχρονες αντιλήψεις για τα ζητήματα που συζητούνται, έχουν τεθεί προ της πανδημίας. Δεν έχουμε δηλαδή δικαστικά αποτελέσματα και αποφάσεις που ξεκαθαρίζουν αυτά τα ζητήματα εν καιρώ πανδημίας».

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ