Ανδροκρατούμενο το επάγγελμα του επιστήμονα

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για την παρουσία του ασθενούς φύλου στον επιστημονικό κλάδο.

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη η 11η Φεβρουαρίου και τα στοιχεία της Eurostat για την παρουσία του ασθενούς φύλου στον επιστημονικό κλάδο είναι αποθαρρυντικά. Μέτριες οι επιδόσεις της Ελλάδας, η οποία κατατάσσεται 19η μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ποσοστό των γυναικών στην επιστήμη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του naftemporiki.gr, από τα 15 εκατ. επιστημόνων και μηχανικών που είχε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018, το 59% ήταν άνδρες και μόλις το 41% γυναίκες. Σχεδόν ανδροκρατούμενος ο μεταποιητικός τομέας, με 79% των επιστημόνων και μηχανικών να είναι άνδρες, ενώ πιο ισορροπημένη η εικόνα στον τομέα των υπηρεσιών (54% άνδρες και 46% γυναίκες).Οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών-μελών ακόμη μεγαλύτερες. Σε τέσσερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Λιθουανία, Βουλγαρία, Λετονία και Δανία- η επιστήμη είναι γένους… θηλυκού με 57% των επιστημόνων στη Λιθουανία να είναι γυναίκες, 52% σε Βουλγαρία και Λετονία και 51% στη Δανία. Απόλυτη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην Πορτογαλία, με το ποσοστό των γυναικών στο 50%.

Στον αντίποδα, σε Φινλανδία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο και Γερμανία, το ποσοστό των γυναικών είναι κάτω από το ένα-τρίτο, μόλις 29% στη Φινλανδία, 30% στην Ουγγαρία, 31% σε Λουξεμβούργο και 33% στη Γερμανία.Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, αν και το ποσοστό των Ελληνίδων επιστημόνων παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που είναι 41%. Στη χώρα μας, το 39% των επιστημόνων και μηχανικών είναι γυναίκες, στα ίδια επίπεδα με τη Γαλλία και τη Δημ. της Τσεχίας και υψηλότερα από χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ