Ουκρανία: Προς νέο δάνειο από το ΔΝΤ «αν ο πόλεμος συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο»

Τι δήλωσε η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Γιούλια Σβιρίντενκο

Η Ουκρανία πιθανόν θα επιδιώξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για να καλύψει τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, δήλωσε στο Bloomberg η νέα πρωθυπουργός της, Γιούλια Σβιριντένκο.

«Αν το βασικό σενάριο προβλέπει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά στην πρώτη της συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η 39χρονη έγινε η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα και έντεκα εβδομάδες αφότου η ομάδα της στο υπουργείο Οικονομικών, όπου υπηρετούσε, εξασφάλισε συμφωνία με την Ουάσινγκτον σχετικά με την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας.

Μιλώντας στο Bloomberg, αναφέρθηκε στην δημοσιονομική πίεση που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι δωρητές έχουν μέχρι στιγμής διαθέσει μόνο τα μισά από τα 75 δισ. δολάρια που εκτιμάται ότι απαιτεί ο πιεσμένος από τον πόλεμο προϋπολογισμός της Ουκρανίας για τα επόμενα δύο χρόνια, είπε.

Συγκεκριμένα, με το πρόγραμμα δανεισμού του ΔΝΤ, αξίας περίπου 16 δισ. δολαρίων, να λήγει το 2027, η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου είναι πιθανό να οδηγήσει σε συζητήσεις για ένα νέο σχέδιο κατά την αξιολόγηση του ΔΝΤ τον επόμενο μήνα, δήλωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα συζητήσει με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ σχετικά με τη νέα χρηματοδότηση.  Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα επιδιώξει επίσης να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τις αγορές όπλων -συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας Patriot- και την κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίων στις ΗΠΑ για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με την Σβιριντένκο.

Οι συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα αναμένονται φέτος, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο  αξιωματούχους που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης στο ΔΝΤ και στην κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας. ΤΟο ΔΝΤ υπέγραψε το τρέχον δάνειο πριν από δύο χρόνια, δανείζοντας για πρώτη φορά σε μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Εκτός από την ενίσχυση των οικονομικών της Ουκρανίας, ο κύριος στόχος της Σβιριντένκο θα είναι η αύξηση της εγχώριας παραγωγής όπλων της χώρας ως αντιστάθμισμα του κινδύνου απώλειας της εξωτερικής βοήθειας. Αλλά άφησε να εννοηθεί ότι -δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα του πολέμου- το παράθυρο ευκαιρίας «θα είναι πολύ σύντομο».

«Το καθήκον μας είναι να επιτύχουμε αποτελέσματα στους περισσότερους τομείς μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Σβιριντένκο, η οποία διαδέχθηκε τον Ντένις Σμιχάλ. Ο στόχος της είναι «να πετύχει κάτι τους επόμενους δύο μήνες», εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο Ντένις Σμιχάλ, ο οποίος τοποθετήθηκε στο υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα χρειαστεί τουλάχιστον 120 δισ. δολάρια για αμυντικές δαπάνες τον επόμενο χρόνο.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με το ΝΑΤΟ και με μέλη της ΕΕ καθώς η Ουκρανία αναζητεί 60 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση από εταίρους, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Εμπορικός Πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Μία οικονομική σκακιέρα με δασμούς, διλήμματα και δύσκολες ισορροπίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ