Ενα καλό και ένα κακό νέο επιφυλάσσει για την αμερικανική οικονομία ο τελευταίος χρησμός της Goldman Sachs. Αφενός προβλέπει ότι οι πιέσεις από την αύξηση των δασμών δεν θα εκτοξεύσουν σε ανεξέλεγκτα ύψη τον πληθωρισμό, από την άλλη η οικονομία πιθανότατα θα υποστεί επιβράδυνση.
Ο οικονομολόγος της Goldman, Ντέιβιντ Μέρικλ, προβλέπει ότι ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης θα επιταχυνθεί στο 3,6% αργότερα φέτος, από 2,6% τον Μάρτιο, σύμφωνα με το MarketWatch.
Αυτό, εξηγεί, θα προέλθει από τον άμεσο αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών εισαγωγής, καθώς και από το υψηλότερο κόστος εγχώριας παραγωγής, αλλά και από μια τρίτη παράμετρο που έχει να κάνει με εκείνους τους επιχειρηματίες που «ανεβάζουν ευκαιριακά τις τιμές».
Ο πληθωρισμός
Στο ερώτημα εάν θα πρόκειται για πληθωριστικές πιέσεις με διάρκεια ή για μια προσωρινή άνοδο του πληθωρισμού, ο οικονομολόγος επισημαίνει ότι σημαντικό ρόλο παίζει το κατά πόσο θα παγιωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών ένας υψηλός πληθωρισμός ή πόσο έτοιμοι είναι για κάτι τέτοιο πριν καλά – καλά φανούν οι επιπτώσεις των δασμών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν όσον αφορά τις προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό έχει αυξηθεί περισσότερο από τα μέτρα του Conference Board και της Fed της Νέας Υόρκης.
Η ανάπτυξη
Αλλά, η ακόμη πιο σημαντική πρόβλεψη του Μέρικλ είναι ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί αργότερα μέσα στο έτος, με ρυθμός ανάπτυξης μόλις 1%.
«Είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές για παρατεταμένο υψηλό πληθωρισμό εν μέσω μέτριων οικονομικών επιδόσεων», είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι η επερχόμενη ανάκαμψη του πληθωρισμού δεν θα είναι τόσο ακραία όσο η άνοδος του 2021-2022.
«Αυτό είναι καθησυχαστικό γιατί ο κίνδυνος του υψηλού πληθωρισμού να παγιωθεί ψυχολογικά και να ενσωματωθεί στη διαμόρφωση των τιμών και των μισθών θα πρέπει να είναι ανάλογος με το πόσο υψηλή, ευρεία και παρατεταμένη εμπειρία έκρηξης πληθωρισμού βιώνουν οι καταναλωτές, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις», λέει ο Μέρικλ.
Σε σύγκριση με το 2022, η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο σφιχτή, επομένως υπάρχει λιγότερη ενέργεια για έναν βρόχο ανατροφοδότησης μισθών-τιμών. Επίσης, αυτήν τη φορά οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να στραφούν στην εξοικονόμηση που τους επέτρεψε να κάνουν η εποχή της πανδημίας.
Ο Μέρικλ εκτιμά ότι η ανάκαμψη του πληθωρισμού λόγω των δασμών θα μπορούσε να γίνει πιο επικίνδυνη εάν οι δασμολογικοί συντελεστές ανά χώρα επανέλθουν σε απαγορευτικούς συντελεστές ή εάν η κλιμάκωση των δασμών συνεχιστεί το επόμενο έτος.
Πηγή: ot.gr
- Διαβάστε επίσης: Σήμα Κεραυνού για επανένταξη σωματείων στο σχέδιο δόσεων