Στις 6 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αντάλλαξε θερμά συγχαρητήρια μηνύματα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Κόστα, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. Φον ντερ Λάιεν, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, οι δύο πλευρές είχαν στενές ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς, με γόνιμο διάλογο, ενισχυμένη συνεργασία και πλούσιες πολιτιστικές ανταλλαγές, αποτελεσματικό πολυμερή συντονισμό, πράγμα που καθιστά τη σινοευρωπαϊκή εταιρική σχέση μια από τις πιο καθοριστικές διμερείς σχέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Καθώς η διεθνής κατάσταση είναι πλέον τόσο ταραχώδης, οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ έχουν ακόμη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία και παγκόσμια επιρροή. Οι υγιείς και σταθερές σχέσεις Κίνας-ΕΕ αφενός εκπληρώνουν η μία την άλλη, και αφετέρου φωτίζουν τον κόσμο.
Η σινοευρωπαϊκή συνεργασία διαθέτει στέρεα και εκτενή κοινά συμφέροντα. Η οικονομική και εμπορική τους συνεργασία χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συμπληρωματικότητας και αμοιβαίο όφελος, διαμορφώνοντας μια ισχυρή οικονομική συμβίωση.
Η Κίνα και η ΕΕ αποτελούν εκατέρωθεν θεμελιώδεις εμπορικούς εταίρους και σημαντικούς επενδυτές.
Από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών τους σχέσεων, ο ετήσιος όγκος διμερούς εμπορίου αυξήθηκε από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 785,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.
Παράλληλα, οι αμοιβαίες επενδύσεις αυξήθηκαν από σχεδόν μηδενικές σε περίπου 260 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές Κίνας–Ευρώπης έχουν ξεπέρασει τα 100.000 ταξίδια, καλύπτοντας 25 ευρωπαϊκές χώρες και 227 πόλεις, αποτελώντας έναν «χρυσό διάδρομο» που ενώνει την Ασία με την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Κίνας με την ΕΕ ανήλθαν σε 1,3 τρισεκατομμύρια γιουάν— ποσοστό που αντιστοιχεί σε πάνω από 10 εκατομμύρια γιουάν ανά λεπτό.
Κατά την ανταλλαγή συγχαρητηρίων, ο Κόστα και η Φον ντερ Λάιεν δήλωσαν ότι τα τελευταία 50 χρόνια η Κίνα πέτυχε την ταχύτερη διαδοχική οικονομική ανάπτυξη στην ιστορία.
Επιπλέον, υπογράμμισαν τους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίοι έχουν συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην ευδαιμονία των λαών τους όσο και στην οικονομική τους ευημερία.
Η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στην υψηλής ποιότητας ανάπτυξη και στη διεύρυνση του ανοίγματός προς τα έξω, δημιουργώντας έτσι νέους ορίζοντες για την συνεργασία με την ΕΕ.
Τον Μάρτιο, η L’Oréal France ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων επενδυτικών κεφαλαίων στην Κίνα, με στόχο την ενίσχυση της τεχνολογικής καινοτομίας, την επώαση νεοφυών επιχειρήσεων και τη στρατηγική συνεργασία στη βιομηχανία ομορφιάς της Κίνας.
Λίγο αργότερα, στα τέλη Απριλίου, η γερμανική Siemens AG έθεσε επίσημα σε λειτουργία το πρώτο της βιομηχανικό οικολογικό κέντρο στη δυτική Κίνα, στην πόλη Τσενγκντού, ενώ ο δανέζικος όμιλος Danfoss εγκαινίασε στην πόλη Ναντζίνγκ το πρώτο εργοστάσιο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα στην Κίνα.
Αυτές οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εκφράζουν εμπιστοσύνη στην κινεζική οικονομία με πρακτικές δράσεις.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι άμεσες επενδύσεις της ΕΕ στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 11,7% το πρώτο τρίμηνο φέτος.
Εν μέσω των διαφωτιστικών συζητήσεων στα Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας και Φόρουμ Μπόαο για την Ασία, της εντατικής δικτύωσης κατά την ευρωπαϊκή περιοδεία «Επενδύστε στην Κίνα», η αμφίδρομη δυναμική της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Κίνας-ΕΕ ενισχύεται, προσδίδοντας ισχυρή ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Ώθηση στα ασιατικά χρηματιστήρια με μάκρο και συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας στο επίκεντρο