Pfizer: Υπογράφει συμφωνία αδειοδότησης με την 3SBio για φάρμακο κατά του καρκίνου – Στα $1,25 δισ. το deal

Η Pfizer εξαγοράζει τα παγκόσμια δικαιώματα ενός κινεζικού πειραματικού αντικαρκινικού φαρμάκου για 1,25 δισ. δολάρια, ενισχύοντας τη διεθνή τάση στήριξης της κινεζικής βιοτεχνολογικής καινοτομίας

Το ποσό των 1,25 δισ. δολαρίων θα καταβάλει η Pfizer για να αδειοδοτήσει ένα πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο από την Κίνα, σε μια συμφωνία που υπογραμμίζει τον αυξανόμενο ενθουσιασμό των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών για την κινεζική καινοτομία της βιοτεχνολογίας.

Η συμφωνία παραχωρεί στην Pfizer δικαιώματα για την ανάπτυξη και εμπορική διάθεση ενός φαρμάκου από την 3SBio Inc. με έδρα τη Shenyang, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές για πολλαπλούς τύπους όγκων, σύμφωνα με δελτίο τύπου. Εκτός από την προκαταβολή – η οποία αποτελεί νέο ρεκόρ για τις συμφωνίες αδειοδότησης στην Κίνα – η 3SBio δικαιούται έως και 4,8 δισ. δολάρια σε μεταγενέστερες αμοιβές, εάν το φάρμακο πετύχει όλα τα ορόσημα.

Η μετοχή της 3SBio σημείωσε άλμα έως και 52% στο Χονγκ Κονγκ, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, επεκτείνοντας τα κέρδη για τρίτη συνεχή συνεδρίαση.

Η συμφωνία ανέβασε τους ομολόγους της στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων των ApicHope Pharmaceutical Group Co. και Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co., των οποίων οι μετοχές αυξήθηκαν κατά 20% και 10% στο χερσαίο ημερήσιο όριο, αντίστοιχα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το στοίχημα της Κίνας

Το deal με την Pfizer ήταν μια συμφωνία ρεκόρ για μια κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας, σύμφωνα με την Rebecca Liang, ανώτερη αναλύτρια φαρμακευτικής και βιοτεχνολογίας στην Bernstein.

«Από τις αντιδράσεις της αγοράς βλέπουμε ότι οι επενδυτές το εκλαμβάνουν ως απόδειξη της ολοένα και πιο καινοτόμου ποιότητας του τομέα στο σύνολό του», δήλωσε η ίδια.

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer θα πραγματοποιήσει επίσης μια επένδυση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. δολαρίων στην εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ 3SBio, η οποία πωλεί μια σειρά φαρμάκων στην Κίνα για τον καρκίνο, τα αυτοάνοσα νοσήματα, τις παθήσεις των νεφρών, τις δερματικές διαταραχές και άλλα.

Πολλοί από τους ομότιμους της Pfizer έχουν ποντάρει σε φάρμακα κινεζικής προέλευσης για να γεμίσουν τα σωληνάρια τους κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Ο αριθμός των μεγάλων συμφωνιών αδειοδότησης φαρμακευτικών προϊόντων από την Κίνα έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2024, σύμφωνα με την GlobalData, με το 28% των καινοτόμων φαρμάκων να αδειοδοτούνται από κινεζικές εταιρείες.

Η τάση αυτή συνεχίστηκε και το 2025. Η Novo Nordisk A/S και η Merck & Co. Inc. διέθεσαν αμφότερες 200 εκατ. δολάρια προκαταβολικά τους τελευταίους μήνες για ένα φάρμακο κατά της παχυσαρκίας και ένα φάρμακο για την καρδιά, αντίστοιχα.

Με αυτή τη νέα συμφωνία, η Pfizer εντάσσεται σε ένα μικρό κλαμπ διεκδικητών που κυνηγούν το Keytruda της Merck, το φάρμακο με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Το φάρμακο της 3SBio λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως μια θεραπεία από την κινεζική Akeso Inc. που ξεπέρασε το Keytruda σε μια δοκιμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Merck πήρε επίσης ένα παρόμοιο φάρμακο από την κινεζική βιοτεχνολογική εταιρεία LaNova Medicines.

Η Pfizer συνεργάστηκε προηγουμένως με τον αμερικανικό εταίρο της Akeso, την Summit Therapeutics, για να δοκιμάσει συνδυασμούς του φαρμάκου της Akeso και της Summit με τις δικές της θεραπείες. Το εν λόγω ερευνητικό σύμφωνο δεν θα επηρεαστεί από τη νέα συμφωνία, σύμφωνα με τον αναλυτή της Daiwa Capital Markets Wilfred Yuen, επικαλούμενος απάντηση της Pfizer.

Η 3SBio σχεδιάζει να ξεκινήσει την πρώτη μελέτη προχωρημένου σταδίου για το φάρμακο στην Κίνα φέτος. Ενώ η Pfizer δεν περιέγραψε τα δικά της κλινικά σχέδια, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα παρασκευάζει το φάρμακο στις ΗΠΑ.

Η νέα συμφωνία θα πρέπει να αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τους γεωπολιτικούς κινδύνους για την τάση της εξωτερικής αδειοδότησης, η οποία έχει δώσει ώθηση στις κινεζικές βιοτεχνολογίες, έγραψαν οι αναλυτές της Citigroup σε σημείωμά τους.

«Η παγκόσμια επέκταση είναι η βασική επενδυτική θέση για τα καινοτόμα ονόματα φαρμακευτικών/βιοτεχνολογικών εταιρειών», έγραψαν οι αναλυτές. Η Citigroup αύξησε την τιμή-στόχο της 3SBio στα 21,00 HK$ (2,7 δολάρια) από 13,00 HK$ μετά τη συμφωνία.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Χρυσός: Απώλειες με το βλέμμα στις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας – Στα $3,212 η ουγγιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ