Οι περισσότεροι επενδυτές δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από την πρόσφατη χρηματιστηριακή ανάκαμψη που προκάλεσε η προσωρινή εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ-Κίνας, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America (BofA), και ενδέχεται τώρα να αναγκαστούν να «κυνηγήσουν» την άνοδο.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε πριν από τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, έδειξε ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers) υπο-επένδυαν (σ.σ. ήταν underweight) στις αμερικανικές μετοχές κατά καθαρό ποσοστό 38%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Παράλληλα, η έκθεσή τους στο δολάριο έφτασε στο χαμηλότερο σημείο από το 2006, με περίπου το 40% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι σκοπεύει να αυξήσει τις κινήσεις αντιστάθμισης για ενδεχόμενη πτώση του νομίσματος.
Η απαισιοδοξία των θέσεων είναι αρκετή ώστε να στηρίξει την πιθανότητα ενός «προβληματικού ράλι», σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής της BofA, Μάικλ Χάρτνετ. Όπως σημείωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, το σενάριο «μη προσγείωσης» (no landing), δηλαδή η αποφυγή της ύφεσης στην οικονομία, θα ήταν ιδιαίτερα θετικό για τις αμερικανικές μετοχές, τις αναδυόμενες αγορές, τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και τον ενεργειακό κλάδο, ενώ θα επιδρούσε αρνητικά στον χρυσό.
Οι αμερικανικές μετοχές είχαν μείνει πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές, καθώς ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ έστρεψε τους επενδυτές σε φθηνότερες και σταθερότερες επιλογές. Ενδεικτικά, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει ενισχυθεί πάνω από 7% μέσα στο 2025.
Ο S&P 500, που είχε υποχωρήσει έως και 19% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου, έχει ανακάμψει σημαντικά τον τελευταίο μήνα, μετά τη συμφωνία για προσωρινή μείωση δασμών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Πλέον, βρίσκεται κοντά στο να καλύψει όλες τις φετινές απώλειες.
Παράλληλα, οι αναλυτές της BBVA εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανόδου, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές και τα hedge funds παραμένουν σημαντικά υπο-εκτεθειμένοι (underexposed) στις μετοχές. Η καθαρή μόχλευση των hedge funds είναι κοντά σε χαμηλό πενταετίας και οι θέσεις τους παραμένουν κυρίως short στις αμερικανικές μετοχές, ενώ και οι συστηματικές στρατηγικές είναι ακόμα χαμηλά τοποθετημένες, αναφέρει σε σημείωμά του ο αναλυτής, Μιχάλης Ονισιφόρου.
Η Goldman Sachs αύξησε τον 12μηνο στόχο της για τον S&P 500 στις 6.500 μονάδες, από 6.200 μονάδες προηγουμένως, εκτιμώντας επιπλέον άνοδο 11%. Αντίθετα, η UBS Global Wealth Management υποβάθμισε τη σύσταση για τις μετοχές από «ελκυστική» (attractive) σε «ουδέτερη» (neutral), κρίνοντας ότι η πρόσφατη άνοδος έχει περιορίσει το περιθώριο κινδύνου/απόδοσης (risk-reward).
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Σε κίνδυνο μπλακάουτ 89 εκατ. Αμερικανοί το καλοκαίρι