Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) μείωσε την ομάδα διοίκησής του κατά το ήμισυ και θα πρέπει να μειώσει τις δραστηριότητές του, τέσσερις μήνες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τον οργανισμό και μειώνουν τη χρηματοδότηση.
Ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε στη συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού του Οργανισμού: «Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα». Η ανακοίνωση έγινε ενόψει της ετήσιας συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τον ΠΟΥ την πρώτη ημέρα της επιστροφής του στην προεδρία της χώρας, στις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, απαιτείται προθεσμία προειδοποίησης ενός έτους πριν η χώρα, ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής του ΠΟΥ, μπορέσει να αποχωρήσει, καθώς και η πληρωμή όλων των τελών. Η πληρωμή αυτών των χρημάτων εκκρεμεί.
Ο Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ΠΟΥ και τα κράτη μέλη του πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές αναφορικά με τα προγράμματα και τα έργα στα οποία θα δώσουν προτεραιότητα. Η περικοπή στον προϋπολογισμό για τη διετία 2026-2027 είναι της τάξης του 21%, μειούμενος στα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακόμη και αυτός ο μειωμένος προϋπολογισμός του ΠΟΥ θα χρηματοδοτηθεί μόνο κατά περίπου 60%, υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη-μέλη συμφωνούν να αυξήσουν τις υποχρεωτικές αμοιβές τους στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, είπε ο διευθυντής του Οργανισμού.
Ο Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους
Στόχος, εξοικονόμηση 165 εκατ.
Ο ΠΟΥ έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα βελτίωσης της αποδοτικότητας και ελπίζει να εξοικονομήσει περίπου 165 εκατομμύρια δολάρια φέτος. Επίσης θα μειώσει τον αριθμό των τμημάτων του σε 34 από 76. Προβλέπει επίσης και μείωση του κόστους για το προσωπικό κατά 25%. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, αυτό δεν σημαίνει ότι θα περικοπεί το 25% των θέσεων εργασίας.
«Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: η μείωση της κλίμακας του εργατικού δυναμικού μας σημαίνει μείωση της κλίμακας και του εύρους του έργου μας», είπε, σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ θα κλείσει ορισμένα γραφεία σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
Συνεργασία με άλλους οργανισμούς
Ο διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι ο διεθνής οργανισμός έχει συζητήσει με άλλες παγκόσμιες ομάδες υγείας, ώστε να συνεργάζονται καλύτερα, δεδομένων των περικοπών.
Η νέα ομάδα ηγεσίας του οργανισμού αποτελείται από επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, από 14 μέλη που ήταν. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη μετακίνηση του επικεφαλής επιστήμονα Δρος Τζέρεμι Φάραρ σε ρόλο βοηθού γενικού διευθυντή για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη και τον έλεγχο των ασθενειών.
Ο Δρ Τσίκουε Ιχεκουεάζου θα αναλάβει εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας και η Δρ Σιλβί Μπριάντ θα είναι επικεφαλής επιστήμονας.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιο χρέος 2025: Ποιες χώρες το εκτινάσσουν - Τι εντείνει την κρίση