Κινέζοι επιχειρηματίες μεταφέρουν εργοστάσια στις ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας αναγκάζει Κινέζους επιχειρηματίες να ιδρύουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, μεταμορφώνοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και εντείνοντας τον ανταγωνισμό για κρίσιμες πρώτες ύλες

Ο 38χρονος Ράιαν Ζόου, επιχειρηματίας από την ανατολική Κίνα, εργάζεται αδιάκοπα με βάρδιες 14 ωρών για να εγκαινιάσει εγκαίρως το πρώτο εργοστάσιό του στο Ντάλας. Ο λόγος; Ο συνδυασμός ασφυκτικής ζέστης και αυστηρών αμερικανικών δασμών. Η επιχείρησή του, που βασιζόταν στην καθημερινή αποστολή χιλιάδων μικροπαραγγελιών από την Κίνα στις ΗΠΑ, έχει πληγεί καίρια από την πολιτική Τραμπ, που αύξησε δραματικά τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Με ποσοστά έως και 145%, η αναδιάταξη της παραγωγής κρίθηκε αναπόφευκτη.

Νέο τοπίο: Από την εξαγωγή, στην τοπική παραγωγή

Η λύση για επιχειρήσεις όπως του Ζόου είναι η άμεση εγκατάσταση στις ΗΠΑ. Η κινεζική παραγωγή υποκαθίσταται με νέα εργοστάσια στην Αμερική, έστω κι αν αυτά καλύπτουν μόνο βασικές φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας. Το κόστος εργασίας και οι ρυθμιστικοί κανόνες είναι αυστηρότεροι, ωστόσο το ύψος των δασμών αφήνει ελάχιστα περιθώρια. Αντίστοιχα παραδείγματα όπως του Λέο Λι, που εγκατέστησε μονάδα στη Νεβάδα, δείχνουν ότι η τάση είναι γενικευμένη.

Προκλήσεις και προσαρμογές στη νέα πραγματικότητα

Οι πρώτες ύλες στις ΗΠΑ είναι δύσκολες και ακριβές, με αποτέλεσμα να απαιτούνται στρατηγικές προσαρμογής. Η αυτοματοποίηση, η μείωση των σταδίων συναρμολόγησης και η απλοποίηση της παραγωγής είναι οι νέες προτεραιότητες. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έχει καταργήσει τον «κανόνα de minimis», επιβαρύνοντας περαιτέρω τις αποστολές χαμηλής αξίας με πρόσθετους δασμούς. Οι κινήσεις αυτές επιταχύνουν την αποβιομηχάνιση της Κίνας σε συγκεκριμένους κλάδους, με τις επιχειρήσεις να προτιμούν τη φυσική εγγύτητα με την αμερικανική αγορά.

Η Κίνα, από την πλευρά της, χρησιμοποιεί ως αντίμετρο τις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων όπως το γάλλιο και το γερμάνιο, κρίσιμα για τη μικροηλεκτρονική και τις πράσινες τεχνολογίες. Οι περιορισμοί έχουν προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ, με τους κατασκευαστές να στρέφονται σε εναλλακτικούς προμηθευτές όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Η επόμενη μέρα του εμπορικού πολέμου

Παρά τις δυσκολίες, οι κινεζικές επιχειρήσεις δεν εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ. Ο Ζόου το δηλώνει ξεκάθαρα: «Το δολάριο παραμένει παγκόσμιο αποθεματικό. Δεν μπορούμε να φύγουμε». Οι επενδύσεις σε πετροχημικά και άλλους κλάδους αυξάνονται, με το Τέξας να αναδεικνύεται σε νέο προορισμό για την κινεζική επιχειρηματικότητα.

Αν και υπάρχουν ψίθυροι για διαπραγματεύσεις και πιθανή αποκλιμάκωση των δασμών, η Κίνα μέχρι στιγμής διαψεύδει τέτοια σενάρια. Για τον Ζόου, πάντως, η πορεία είναι χαραγμένη: η κρίση τού έδειξε απλώς πόσο γρήγορα έπρεπε να προσαρμοστεί. Και το εργοστάσιό του στο Ντάλας είναι μόνο η αρχή.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ