Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές από το αναμενόμενο στις πρώτες επιπτώσεις των δασμών, καθώς τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου για τον δείκτη MSCI Europe εμφανίζουν μέση αύξηση κερδών 3,8%, τη στιγμή που οι προβλέψεις έκαναν λόγο για πτώση 1,4%. Πάνω από το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη έχει ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα.
Η άνοδος των πωλήσεων ήταν επίσης καλύτερη των προβλέψεων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence. Ωστόσο, οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays προειδοποιούν: οι εκπλήξεις εντοπίζονται περισσότερο στα κέρδη ανά μετοχή, ενώ η καθοδήγηση των εταιρειών είναι αδύναμη και η διάθεση για επενδύσεις μειώνεται λόγω δασμών. Κλάδοι όπως οι πρώτες ύλες και οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι.
Η άμυνα σε πρώτο πλάνο
Οι επενδυτές υιοθετούν προσωρινά μια πιο αισιόδοξη στάση, καθώς οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ώθΑφαίρεση χαρακτηριστικής εικόναςησαν τον δείκτη Stoxx Europe 600 σε εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις ανόδου, αγγίζοντας τα προ-δασμών επίπεδα.
Οι φαρμακοβιομηχανίες, οι τράπεζες και η τεχνολογία ηγήθηκαν των θετικών επιδόσεων με τους κλάδους (υγεία, κοινής ωφελείας, βασικά αγαθά) να ξεχωρίζουν. Η Societe Generale υποστηρίζει ότι αυτοί οι τομείς είναι πιο ανθεκτικοί σε περικοπές κερδών και προσφέρουν πιο ρεαλιστικές προβλέψεις για το 2025.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσίασαν υψηλότερα των προσδοκώμενων κέρδη και διατήρησαν τις ετήσιες προβλέψεις τους. Οι traders της Barclays είχαν το καλύτερο τρίμηνο από το 2022, αν και αυτό αντισταθμίστηκε από υψηλότερες προβλέψεις για δάνεια σε καθυστέρηση. Η HSBC, με σημαντική έκθεση στην Ασία, προβλέπει πτώση εσόδων και αύξηση ζημιών πιστώσεων κατά $500 εκατ., σε περίπτωση “σημαντικής ανόδου των δασμών”.
Στον φαρμακευτικό κλάδο, η απουσία σαφών οδηγιών από τον Τραμπ για τιμολόγηση των φαρμακευτικών εισαγωγών προκαλεί αβεβαιότητα. Παρόλα αυτά, η ισχυρή ζήτηση για θεραπείες σε καρκίνο, διαβήτη και άσθμα βοήθησε τη Sanofi, την GSK και τη Novartis να ξεπεράσουν τις προβλέψεις, με την τελευταία να αναβαθμίζει την καθοδήγησή της.
Δυσκολίες για αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταφορές και είδη πολυτελείας
Αντίθετα, οι τομείς του αυτοκινήτου, της ναυτιλίας και των ειδών πολυτελείας υστερούν, καθώς οι δασμοί πλήττουν τη ζήτηση. Εταιρείες στον κλάδο των ειδών πολυτελείας κατέγραψαν πτώση κερδών 17%, έναντι εκτίμησης για 11%.
Η Stellantis, η Porsche και η Mercedes-Benz αναθεώρησαν καθοδικά τις προβλέψεις τους. Η ζήτηση παραμένει χαμηλή, τα περιθώρια συμπιέζονται και οι δασμοί των ΗΠΑ επιδεινώνουν τη θέση τους, καθιστώντας απίθανη οποιαδήποτε άμεση ανάκαμψη.
Ο βιομηχανικός κλάδος επίσης απογοητεύει, με αύξηση κερδών 6,5% έναντι στόχου 8%, καθώς το κόστος και η μειωμένη ροή παραγγελιών επηρεάζουν εταιρείες όπως η Maersk, η Airbus και η Kone. Εταιρείες όπως η MTU και η Schneider Electric υποχρεώθηκαν σε μείωση καθοδήγησης λόγω αδύναμου δολαρίου.
Παρά την προσωρινή αισιοδοξία, οι αναλυτές της Goldman Sachs προειδοποιούν ότι οι προβλέψεις για αύξηση κερδών το 2025 είναι υπερβολικά υψηλές. Οι ίδιοι προβλέπουν μείωση 7% για τα κέρδη του δείκτη Stoxx 600, εξαιτίας αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης, ισχυρών νομισμάτων και χαμηλότερων τιμών πετρελαίου.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Tουρκία: Με ρυθμούς χελώνας η μείωση του πληθωρισμού - Νέες απώλειες για τη λίρα