90 εμπορικές συμφωνίες σε 90 ημέρες: Το αδύνατο εγχείρημα του Trump

Ο Trump έχει υποσχεθεί μεγάλο όφελος για το αμερικανικό εμπόριο - Ειδικοί, όμως, λένε ότι το εγχείρημα αυτό είναι αδύνατο, καθώς παραδοσιακά οι εμπορικές συμφωνίες χρειάζονται μήνες ή και χρόνια για να επιτευχθούν.

Κρίσιμο τεστ θα είναι οι επόμενες 11 εβδομάδες για τον Donald Trump, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως δεινός διαπραγματευτής, καθώς οι σύμβουλοί του σπεύδουν να επιτύχουν κάτι πρωτοφανές: να κλείσουν δεκάδες μεμονωμένες εμπορικές συμφωνίες με άλλες κυβερνήσεις.

Ο Trump έχει υποσχεθεί μεγάλο όφελος για το αμερικανικό εμπόριο και οι αξιωματούχοι σε Ιαπωνία, Νότιο Κορέα, Ινδία και αλλού προχωρούν τις διαπραγματεύσεις. προσπαθώντας να σταματήσουν τους δασμούς. Ειδικοί, όμως, λένε ότι το εγχείρημα αυτό είναι αδύνατο, καθώς παραδοσιακά οι εμπορικές συμφωνίες χρειάζονται μήνες ή και χρόνια για να επιτευχθούν.

Ο Trump εκμεταλλεύτηκε τους δασμούς για να επισπεύσει τις συμφωνίες και ο εμπορικός του σύμβουλος, Peter Navarro, έχει υποσχεθεί 90 συμφωνίες σε 90 ημέρες. Ωστόσο, οι δασμοί προκαλούν χάος και οικονομικό πλήγμα σε πολλές επιχειρήσεις, ενώ δεν κατάφεραν να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάποιους εκ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, όπως η Κίνα. 

Μέρος του εμπορίου ΗΠΑ-Κίνας διακόπηκε μετά την αμφίδρομη επιβολή υψηλότατων δασμών. Αν συνεχιστούν τα εμπορικά εμπόδια, αναμένεται κύμα χρεοκοπιών από τις μικρές αμερικανικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από κινεζικές εισαγωγές. Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο αυτή την εβδομάδα, ο Trump είπε ότι θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με την Κίνα, συμπληρώνοντας ότι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους δασμούς «εξαρτώνται από αυτούς».

Υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν μιλήσει με 90 χώρες, εκ των οποίων όλες θέλουν συμφωνίες. Μία μέρα νωρίτερα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι δασμοί ύψους 145% στις κινεζικές εισαγωγές θα μειωθούν σημαντικά, χωρίς όμως να μηδενιστούν. 

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν κάνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Οι σύμβουλοι του Trump πιστεύουν ότι η κινεζική οικονομία είναι ευάλωτη, καθώς βασίζεται στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ. Ο Guo Jiakun, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε από την πλευρά του: «Αν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να λύσουν τα ζητήματα μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να σταματήσουν να απειλούν και να εξαναγκάζουν, και να συζητήσουν με την Κίνα με βάση την ισότητα, το σεβασμό και τα αμοιβαία οφέλη. Το να μιλούν για συμφωνία με την Κίνα, ενώ συνεχώς την πιέζουν στο έπακρο δεν είναι ο σωστός τρόπος να διαπραγματευτούν και δεν θα λειτουργήσει».

Πίεση για συμφωνίες

Οι απειλές του Trump περί δασμών άσκησαν πίεση σε άλλες κυβερνήσεις να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Αλλωστε, στις 9 Απριλίου, μερικές ώρες μετά την επιβολή δασμών σε σχεδόν 60 χώρες, o Trump τους ανέστειλε για 90 ημέρες, καλώντας τις κυβερνήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Karoline Leavitt, είπε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει 18 γραπτές προτάσεις και ότι η ομάδα του εμπορίου θα συναντηθεί με 34 χώρες μόνο αυτή την εβδομάδα.

Βέβαια, σύμφωνα με τους New York Times, η ταυτόχρονη διαπραγμάτευση τόσο πολλών συμφωνιών είναι ριψοκίνδυνη. Πολλά τμήματα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι υποστελεχωμένα, καθώς δεν έχουν επιβεβαιωθεί όλα τα διοικητικά στελέχη. Ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής εταιρείας Apollo Global Management, εκτίμησε πρόσφατα ότι κατά μέσο όρο οι εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ χρειάζονται 18 μήνες διαπραγμάτευσης και 45 μήνες για να εφαρμοστούν. 

«Ενώ οι αγορές περιμένουν τις ταυτόχρονες εμπορικές διαπραγματεύσεις με 90 χώρες, το παγκόσμιο εμπόριο έχει σταματήσει, προκαλώντας προβλήματα αντίστοιχα με αυτά που είδαμε στον COVID: αυξανόμενες προκλήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας με το ενδεχόμενο ελλείψεων στα αμερικανικά καταστήματα σε μερικές εβδομάδες, υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερο τουρισμό στις ΗΠΑ», σχολίασε.

Παρότι η κυβέρνηση Trump εκτιμά ότι ορισμένες συμφωνίες μπορούν να ολοκληρωθούν γρήγορα, οι πρώτες συναντήσεις δείχνουν ότι οι συνομιλίες μπορεί να γίνουν πιο περίπλοκες, ιδίως με μεγάλους εμπορικούς εταίρους όπως η Ιαπωνία. Οι δύο χώρες έχουν εμπορικές εντάσεις εδώ και δεκαετίες για βιομηχανίες όπως ο χάλυβας και τα αυτοκίνητα. Επίσης, ορισμένες συμφωνίες που έχουν τεθεί στο τραπέζι -όπως το ενδεχόμενο επένδυσης Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και Ταΐβάν σε αγωγό φυσικού αερίου από την Αλάσκα- χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χρόνια για να υλοποιηθούν. «Η ιαπωνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αυξήσει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ…αλλά θα αντισταθεί στο σπρώξιμο και την πίεση για άνισες συμφωνίες», σχολίασε ο Daniel Russel, αντιπρόεδρος της ΜΚΟ Asia Society Policy Institute.

Οι αξιωματούχοι της Νοτίου Κορέας δείχνουν επίσης πρόθυμοι να συζητήσουν, να αγοράσουν περισσότερο φυσικό αέριο και να επενδύσουν στα αμερικανικά ναυπηγεία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πότε θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν επιθετικά, ενόψει των εκλογών τον Ιούνιο.

Τέλος, η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Rachel Reeves, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν υπάρχει σχέδιο επίσπευσης μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. 

Με μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους, όπως η Ε.Ε., οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα πιο δύσκολες. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν αγανακτισμένοι από την έλλειψη ξεκάθαρων στόχων από την κυβέρνηση Trump. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Valdis Dombrovskis, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η αγορά περισσότερου LNG και μηδενικούς δασμούς αμφίδρομα στα βιομηχανικά προϊόντα, αλλά οι ΗΠΑ οφείλουν να ξεκαθαρίσουν περισσότερο τι θέλουν.

«Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση και έναν τρόπο να προχωρήσουμε. Ωστόσο, έχουμε πει επίσης ότι αν δεν βρεθεί λύση, είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας», τόνισε ο Dombrovskis.

Πηγή: moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: Apple: Μεταφέρει στην Ινδία τη συναρμολόγηση των iPhone

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ