Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ εκτιμά ότι στην παρούσα συγκυρία κλυδωνισμού του δολαρίου λόγω κυρίως της απειλής επιβολής υψηλότατων δασμών από τις ΗΠΑ στους κυριότερους εμπορικούς τους εταίρους, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση του ευρώ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, αλλά και ως νομίσματος αναφοράς στις διεθνείς συναλλαγές.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν σκόπιμο, υποστηρίζει ο Λε Μερ, να εξεταστεί η επιτάχυνση της δημιουργίας ενός ψηφιακού ευρώ που θα επιτρέψει τη σταδιακή απεξάρτηση από τα επικρατούντα διεθνώς αμερικανικά μέσα ψηφιακών πληρωμών, όπως VISA, Mastercard, Paypal, αλλά και η ανάληψη από την Ε.Ε. του τμήματος του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών της που υπερβαίνει το 50% του Α.Ε.Π. σε κάθε χώρα.
Συγχώνευση
Ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών προτείνει, επίσης, τη συγχώνευση των δανειακών υποχρεώσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του κοινού ευρωπαϊκού χρέους που προέκυψε από το Σχέδιο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε το 2020 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Μία τέτοια προσέγγιση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα καθιστούσε ελκυστικότερο το χρέος των ευρωπαϊκών κρατών και θα επέτρεπε την ευχερή χρηματοδότησή του με χαμηλότερο κόστος μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου.
Η ενδυνάμωση του ευρώ μέσω των ανωτέρω προτάσεων θα ενίσχυε, επιπρόσθετα, τη διαπραγματευτική θέση της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ και των άλλων εταίρων της.
Η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Μπρουνό Λε Μερ, διαθέτει για πρώτη φορά μετά το 1945 μία ιστορική ευκαιρία να καθιερώσει το ευρώ ως κυρίαρχο νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές.
Πράγματι, οι διεθνείς επενδυτές μειώνουν στην παρούσα φάση την έκθεσή τους σε αμερικανικούς τίτλους, ενώ το δολάριο έχει απωλέσει από τις 2 Απριλίου το 5% της αξίας του έναντι του ευρώ και το 8% από την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Trump στις 20 Ιανουαρίου.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Η ναυτιλιακή Hapag-Lloyd ακύρωσε το 30% των αποστολών από Κίνα προς ΗΠΑ