Ο Τούρκος μεγιστάνας που επενδύει στο νικέλιο για να ανταγωνιστεί την Κίνα

Ο Ρόμπερτ Γιλντιρίμ επενδύει 2 δισ. δολάρια σε ορυχεία νικελίου, προσβλέποντας στην ανάκαμψη των τιμών και στην απαγκίστρωση της Δύσης από την κινεζική κυριαρχία στα κρίσιμα μέταλλα.

Ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος Ρόμπερτ Γιουκσέλ Γιλντιρίμ επιδιώκει να αποκτήσει ορυχεία νικελίου αξίας 2 δισ. δολαρίων, ποντάροντας σε άνοδο των τιμών του μετάλλου και σε αυξανόμενο ενδιαφέρον από τη Δύση για διαφοροποίηση των προμηθειών της από την Κίνα.

Αφού έχτισε την περιουσία του στον κλάδο του χρωμίου και της ναυτιλίας μέσω της οικογενειακής Yildirim Holding, διαχώρισε τις σχετικές δραστηριότητες δημιουργώντας την CoreX Holding, η οποία ήδη διαθέτει εγκαταστάσεις επεξεργασίας νικελίου. Με τις τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, θεωρεί ότι είναι η ιδανική στιγμή για επέκταση.

Η πτώση στις τιμές οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής από κινεζικές εταιρείες στην Ινδονησία, γεγονός που δυσκολεύει τις πιο δαπανηρές επιχειρήσεις εξόρυξης να παραμείνουν ανταγωνιστικές, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ο Γιλντιρίμ εκτιμά ότι με βελτιώσεις στην απόδοση και εστίαση σε προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε νικέλιο, μπορεί να καταστήσει αυτές τις μονάδες βιώσιμες. Εκφράζει αισιοδοξία για ανάκαμψη στις τιμές εντός των επόμενων δύο έως τριών ετών.

«Η στρατηγική μας είναι να επενδύσουμε στο νικέλιο όταν οι υπόλοιποι αποχωρούν», δήλωσε από το γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι οι αγορές θα ισορροπήσουν στο μέλλον.

Η εστίασή του στο νικέλιο συμπίπτει με αυξανόμενο γεωπολιτικό ενδιαφέρον για τα κρίσιμα μέταλλα, τα οποία πλέον θεωρούνται από τις δυτικές κυβερνήσεις ζήτημα εθνικής ασφάλειας λόγω της ενεργειακής μετάβασης και της εξάρτησης από κινεζικές πηγές. Η Κίνα κυριαρχεί στην αγορά νικελίου μέσω εγχώριας παραγωγής και διεθνών επενδύσεων.

Μέχρι σήμερα, η CoreX έχει επενδύσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου της Compagnie Minière Du Bafing στην Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς και εργοστασίων σιδηρονικελίου σε Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο. Το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει ακόμη μονάδες στη Σουηδία, Ρωσία, ΗΠΑ και Καζακστάν.

Με επιπλέον 2 δισ. δολάρια προς διάθεση, εξετάζει εξαγορές σε Κολομβία, Γουατεμάλα και αφρικανικές χώρες. Σχεδιάζει νέες παραγγελίες πλοίων για να εξυπηρετεί ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Ο στόχος του είναι να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στους αγοραστές νικελίου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από κινεζικά προϊόντα, αρχικά στον ανοξείδωτο χάλυβα και μελλοντικά και σε νικέλιο για μπαταρίες, χαλκό, χρυσό και ψευδάργυρο.

Η Κίνα έχει αποκτήσει ηγετική θέση σε πολλά κρίσιμα μέταλλα για τεχνολογίες όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι ανεμογεννήτριες, ωθώντας τη Δύση να ενισχύσει την παραγωγή και τις εμπορικές της συνεργασίες.

Για να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό του πλάνο, ο Γιλντιρίμ διεξάγει επαφές με θεσμικούς επενδυτές, όπως κρατικά και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και family offices, επικεντρωμένος σε μεγάλης κλίμακας έργα.

Παρά την αποτυχία εξαγοράς της μονάδας νικελίου της Anglo American στη Βραζιλία — καθώς η προσφορά 900 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω UBS απορρίφθηκε υπέρ της κινεζικής MMG Ltd. — ο Γιλντιρίμ πιστεύει ότι ο κλάδος του νικελίου παραμένει γεμάτος ευκαιρίες. Επέκρινε την Anglo για τη στάση της και χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορικό σημείο καμπής» που ενισχύει τον ρόλο της Κίνας στις προμήθειες.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ