Bloomberg: Ο πληθωρισμός οδηγός για τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια- Ορατές νέες μειώσεις

Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά μέσο όρο 1,9% το 2026 και 2% το 2027 - μια αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα - Χαμηλότερες και οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη στο 0,8% φέτος - Δύσκολη εξίσωση για τις αναπτυξιακές προοπτικές η επίπτωση των δασμών σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές επιδράσεις

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα αποδειχθεί βραδύτερος από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως λόγω των υψηλότερων δασμών των ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η οποία ενισχύει τις πιθανότητες η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.

Οι αναλυτές βλέπουν αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά μέσο όρο 1,9% το 2026 και 2% το 2027 – μια αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα για κάθε πρόβλεψη. Αναμένουν επίσης ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,8% φέτος, ελαφρώς λιγότερο από ό,τι προηγουμένως, προτού αυξηθεί η δυναμική της.

Αν και η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παύσει την επιβολή υψηλότερων δασμών σε μεγάλο μέρος του κόσμου, ρίχνει φως στις πιθανές επιπτώσεις της πολιτικής του. Επί του παρόντος έχει επιβάλει δασμούς 145% στην Κίνα και 10% σε άλλους εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα τελευταία μέτρα ισχύουν για περίοδο 90 ημερών, ώστε να επιτραπούν οι διαπραγματεύσεις.

Το σοκ για τους επενδυτές σφυροκόπησε τα χρηματιστήρια και αύξησε τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια για έβδομη φορά αυτή την εβδομάδα. Σε ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg, οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο νέες μειώσεις τον Απρίλιο και τον Ιούνιο.

«Ακόμη και με την παύση των δασμών,  συνεχίζει να έχει νόημα μια μείωση τον Απρίλιο», δήλωσε ο οικονομολόγος της JPMorgan, Γκρεγκ Φουζέσι. «Μια μείωση τον Ιούνιο μπορεί επίσης να μην είναι πολύ αμφιλεγόμενη», αν και η πορεία πέραν αυτού εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθούν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, είπε.

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έδειξαν ετοιμότητα να δράσουν. Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για μείωση των επιτοκίων, με τους δασμούς του Τραμπ να ενισχύουν την υπόθεση να κινηθεί «σύντομα». Ο Ολι Ρεν της Φινλανδίας και ο Γκεντίμινας Σίμκους της Λιθουανίας εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους σε μια ακόμη μείωση αυτή την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ δήλωσε μόνο ότι η ΕΚΤ θα ενεργήσει «υπεύθυνα» με βάση τα δεδομένα και τις ειδήσεις. Ο Ρόμπερτ Χόλζμαν της Αυστρίας δήλωσε ότι δεν βλέπει λόγους για μείωση «προς το παρόν» λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας.

Πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει στους νομοθέτες της ΕΕ ότι οι δασμοί θα προκαλέσουν πλήγμα στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, ενώ θα αυξήσουν τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα.

Αλλά ο αντίκτυπος στις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν δραματικός. Το πιο σημαντικό είναι ότι το ευρώ αυξήθηκε σε υψηλό τριών ετών την Παρασκευή – γεγονός που σημαίνει ότι οι εισαγωγές στο νομισματικό μπλοκ θα γίνουν λιγότερο ακριβές και θα συμπιέσουν τις τιμές. Το ενεργειακό κόστος έχει επίσης μειωθεί.

Συν τοις άλλοις, η ΕΕ απέφυγε να λάβει δραστικά αντίμετρα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό. Για την οικονομολόγο της Bank of America, Εβελιν Χέρμαν, αυτό ανοίγει την πόρτα για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων ακόμη και μετά από αυτή την εβδομάδα.

«Εάν οι τιμές της ενέργειας και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν αλλάξουν σημαντικά, θα είναι πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να μην μειώσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο», δήλωσε η ίδια. «Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι δύσκολο να μην μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια της ΕΚΤ».

Άλλη μια κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούνιο θα έφερνε το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%, περίπου στη μέση ενός εύρους εκτιμήσεων για το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο – ένα θεωρητικό επίπεδο που ούτε περιορίζει ούτε τονώνει την ανάπτυξη. Η μείωση κάτω από αυτό θα απαιτούσε πιθανώς αυξημένη ανησυχία για την οικονομία, η οποία μέχρι στιγμής έχει κρατηθεί υπό έλεγχο από την υπόσχεση για πολύ μεγαλύτερες δημοσιονομικές δαπάνες στη Γερμανία.

Όπως και η Χέρμαν, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank και της Goldman Sachs βλέπουν τα επιτόκια να πέφτουν στο 1,5% φέτος λόγω των υποτονικών προοπτικών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Άλλοι όμως είναι πιο επιφυλακτικοί.

«Η ΕΚΤ είναι απίθανο να ανταποκριθεί επειγόντως στις ανακοινώσεις των δασμών και ως εκ τούτου οι αγορές μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξες για να περιμένουν άλλη μια μείωση τον Ιούνιο σε αυτή τη βάση», δήλωσαν οι αναλυτές της RBC Capital Markets Πίτερ Σάφρικ και Τζορτζ Μόραν. «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί προσεκτικά και οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό θα καταστήσουν δύσκολη περίπτωση τη μείωση (των επιτοκίων) μετά από αυτή τη συνεδρίαση».

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Κλας Νοτ τόνισε την περασμένη εβδομάδα πώς οι διασταυρούμενες τάσεις στην οικονομική πολιτική δυσχεραίνουν την ΕΚΤ να σχηματίσει άποψη για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.

Ενώ οι δασμοί ισοδυναμούν με ένα «αρνητικό σοκ ζήτησης» βραχυπρόθεσμα, οι πληθωριστικές επιδράσεις μπορεί να υπερισχύσουν μακροπρόθεσμα, παρατήρησε σε εκδήλωση στο Άμστερνταμ. Λαμβάνοντας υπόψη τη μετατόπιση της δημοσιονομικής πολιτικής, η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι «πραγματικά σε εγρήγορση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Citi: Η αναστολή στους δασμούς μειώνει το αρνητικό «χτύπημα» στην οικονομία της Κίνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ