Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο ιδρυτής της Bridgewater, Ρέι Ντάλιο, ο οποίος δήλωσε ότι ανησυχεί ότι η αναταραχή που προκύπτει από τις δασμολογικές και οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα απειλήσει την παγκόσμια οικονομία.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε σημείο λήψης αποφάσεων και πολύ κοντά σε ύφεση», δήλωσε ο Ντάλιο, μιλώντας στο NBC News. «Και ανησυχώ για κάτι χειρότερο από μια ύφεση, αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί σωστά».
Ο δισεκατομμυριούχος του hedge fund δήλωσε ότι ανησυχεί περισσότερο για τις εμπορικές διαταραχές, το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ και τις αναδυόμενες παγκόσμιες δυνάμεις που θα καταρρίψουν τη διεθνή οικονομική και γεωπολιτική δομή που ισχύει από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Πηγαίνουμε από την πολυμέρεια, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό ένα είδος αμερικανικής παγκόσμιας τάξης, σε μια μονομερή παγκόσμια τάξη στην οποία υπάρχουν μεγάλες συγκρούσεις», είπε.
Ο Ντάλιο είπε ότι πέντε δυνάμεις καθοδηγούν την ιστορία: η οικονομία, οι εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις, η διεθνής τάξη, η τεχνολογία και απρόοπτα, όπως οι πλημμύρες και οι πανδημίες. Οι δασμοί του Τραμπ έχουν κατανοητούς στόχους, δήλωσε ο Ντάλιο, αλλά εφαρμόζονται με έναν «πολύ ανατρεπτικό» τρόπο που δημιουργεί παγκόσμιες συγκρούσεις.
Οι ταχέως μεταβαλλόμενες δασμολογικές πολιτικές του προέδρου έχουν αναστατώσει το διεθνές εμπόριο. Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη μια παύση 90 ημερών στους «αμοιβαίους δασμούς», αλλά παρέμεινε σταθερός στους βασικούς δασμούς 10% και στους αμοιβαίους δασμούς 145% στην Κίνα.
Στη συνέχεια, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή εξαίρεση από τους αμοιβαίους δασμούς για καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα κινεζικής κατασκευής, όπως smartphones, υπολογιστές και ημιαγωγούς, αν και τα προϊόντα αυτά εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμό 20% που επιβλήθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος. Αλλά ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ υπαναχώρησε την Κυριακή και δήλωσε ότι η εξαίρεση δεν είναι μόνιμη.
Σε ανάρτησή του την Τετάρτη στο X, ο Ντάλιο κάλεσε τις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα που θα είναι «win-win» και θα ανατιμά το γουάν έναντι του δολαρίου. Κάλεσε επίσης και τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα χρέη τους.
This is a great time for all involved to reconsider their approaches! There are better and worse ways of handling our problems with unsustainable debt and imbalances, and President Trump's decision to step back from a worse way and negotiate how to deal with these imbalances is…
— Ray Dalio (@RayDalio) April 10, 2025
Ο Ντάλιο δήλωσε στο NBC ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να μειώσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια που έκανε σε εκδήλωσητου CNBC τον Μάρτιο.
«Αν δεν το κάνουν, θα έχουμε πρόβλημα προσφοράς-ζήτησης για το χρέος την ίδια στιγμή που έχουμε αυτά τα άλλα προβλήματα, και τα αποτελέσματα αυτού θα είναι χειρότερα από μια κανονική ύφεση», δήλωσε ο Ντάλιο.
Η ίδια η αξία του χρήματος διακυβεύεται, είπε ο Ντάλιο. Μια κατάρρευση της αγοράς ομολόγων, σε συνδυασμό με γεγονότα όπως εσωτερικές και διεθνείς συγκρούσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη πιο σοβαρό σοκ για το νομισματικό σύστημα από την κατάργηση του κανόνα χρυσού από τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον το 1971 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.
Αυτή η αλλαγή είναι δυνατόν να αποφευχθεί, δήλωσε ο Ντάλιο, εάν οι νομοθέτες συνεργαστούν για να περιορίσουν το έλλειμμα και οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις συγκρούσεις και την αναποτελεσματική πολιτική στην παγκόσμια σκηνή.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Οι δασμοί Τραμπ πιέζουν το δολάριο – Νέο χαμηλό ρεκόρ