Η ρευστότητα και τα κεφάλαια θα είναι σε πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που για πρώτη φορά θα συνεδριάσει την Μ. Τετάρτη και την Μ. Πέμπτη μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ οι οποίες και αυτές δείχνουν με τη σειρά τους να υφίστανται μια κάποια αναθεώρηση.
Το board της EKT θα λάβει τις αποφάσεις του για τη νομισματική πολιτική υπό τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ.
Αλλωστε η παρουσία της Λαγκάρντ στο τελευταίο ECOFIN ήταν ουσιαστική και καθόλου εθιμοτυπική ανέφεραν με νόημα τραπεζικοί παράγοντες.
Τα επιχειρησιακά πλάνα των ευρωπαϊκών τραπεζών
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς έχουν ανακοινώσει την πληρωμή μερισμάτων και επαναγορές μετοχών συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ ή 130 δισ. δολάρια επιστρέφοντας στους μετόχους τους το μεγαλύτερο κομμάτι των κερδών που πραγματοποίησαν, το 2024, μια χρονιά κατά την οποία πέτυχαν τα περισσότερα έσοδα εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων.
Συγχρόνως έχουν προγραμματίσει ή βρίσκονται σε συζητήσεις για νέες επενδύσεις πανευρωπαϊκά, για ψηφιακή ανάπτυξη, για το κλίμα, για εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Υποστηρίζουν σθεναρά την πιστωτική επέκταση προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη των χωρών της Ε.Ε. και παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους πραγματοποιούν άλματα πολιτικής.
Ομως τα πράγματα τείνουν να εξελιχθούν κάπως διαφορετικά και επομένως είναι εξαιρετικά πιθανόν να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί μεγάλοι ή μικροί σε όλα αυτά τα σχέδια των πιστωτικών ιδρυμάτων και καθόλου απίθανο να τους ζητηθεί μια αναθεώρηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων.
Τι μπορεί να αλλάξει
Κύκλοι της αγοράς δεν θεωρούν πολλές τις πιθανότητες να ανατραπούν οι σχεδιασμοί για τα μερίσματα του 2024 αλλά δεν θεωρούν και ελάχιστα τα ενδεχόμενα να ζητηθεί στις τράπεζες μια αλλιώτική πολιτική για το 2025 και το 2026 σε σχέση με τους αρχικούς τους προγραμματισμούς.
Περιοριστικές πολιτικές υπενθυμίζεται πως είχαν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του Covid το 2020 όταν μεταξύ άλλων η EKT δεν είχε επιτρέψει στις τράπεζες να διανείμουν μερίσματα, πολιτικές που έλαβαν τέλος το Σεπτέμβριο του 2022.
Κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως μια αντίστοιχη απαγόρευση θα δημιουργούσε τεράστια αναστάτωση στην αγορά και αυτό θα σταθμιστεί από την EKT καθώς στην Ευρώπη οι τράπεζες έχουν εξαγγείλει διανομές μέχρι και στο 90% των κερδών τους.
Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις νέες σταθμίσεις κινδύνου που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ και πόσα κεφάλαια θα ζητήσει από τις τράπεζες να διατηρήσουν ως απόθεμα για να αντιμετωπίσουν το νέο τοπίο, τους νέους κινδύνους.
Οι παραπάνω περιορισμοί θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Οι αποφάσεις για τα επιτόκια
Θα προχωρήσει άραγε η ΕΚΤ σε μια νέα μείωση των επιτοκίων και πότε; Θα γίνει αυτό τον Απρίλιο ή θα επικρατήσει το δόγμα της αναμονής.
Οι τραπεζίτες μιλούν για μοιρασμένες πιθανότητες 50%-50% για κάθε ένα από τα δύο αυτά ενδεχόμενα.
Θεωρείται περίπου βέβαιο πως η Fed παρά τις τάσεις αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων και είναι ένα ζήτημα αν η EKT θα κρατήσει στάση αναμονής και θα προχωρήσει σε έναν επόμενο χρόνο σε μια κίνηση.
Πως προϊδέασε ο Korbinian Ibel στους Δελφούς
Ο Korbinian Ibel Γενικός Διευθυντής στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της EKT υπεύθυνος και για τις ελληνικές τράπεζες, προϊδέασε στους Δελφούς για την στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μίλησε μετ’ επιτάσεως για τα βασικά στοιχεία που διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα των τραπεζών έναντι γεωπολιτικών κινδύνων: επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα, πλήρης εξυγίανση των ισολογισμών, ικανοποιητική κερδοφορία και υψηλή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα.
Ολα αυτά μπορούν να μεταφραστούν ποικιλοτρόπως από το πως θα αξιολογήσει το board της EKT τους τρέχοντες κινδύνους.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Πώς η στροφή Τραμπ δεν διώχνει την παγκόσμια αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές