Πρώτες συνομιλίες Ταϊβάν-ΗΠΑ για εμπορικούς δασμούς

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στους αμοιβαίους δασμούς μεταξύ Ταϊβάν και Ηνωμένων Πολιτειών, στα μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο, καθώς και σε σειρά άλλων οικονομικών και εμπορικών ζητημάτων

Αξιωματούχοι της Ταϊβάν πραγματοποίησαν την Παρασκευή τις πρώτες συνομιλίες για δασμούς με αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν την πρόθεση για περαιτέρω συζητήσεις σύντομα, ανακοίνωσε το Σάββατο η κυβέρνηση της νήσου.

Η Ταϊβάν, σημαντικός παραγωγός ημιαγωγών, που υπόκειται σε δασμούς ύψους 32%, παραπονέθηκε ότι τα μέτρα είναι άδικα, αλλά προχώρησε άμεσα στην υποβολή προτάσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέροντας ένα καθεστώς μηδενικών δασμών, αυξημένες αγορές και επενδύσεις στη χώρα.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Διαπραγματεύσεων Εμπορίου της Ταϊβάν ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι του πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονόμασε.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στους αμοιβαίους δασμούς μεταξύ Ταϊβάν και Ηνωμένων Πολιτειών, στα μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο, καθώς και σε σειρά άλλων οικονομικών και εμπορικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων εξαγωγών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Και οι δύο πλευρές ανυπομονούν να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις παρακολούθησης... στο άμεσο μέλλον και να οικοδομήσουν από κοινού μια ισχυρή και σταθερή οικονομική και εμπορική σχέση μεταξύ Ταϊβάν και Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το Γραφείο.

Το Γραφείο του Αμερικανού Αντιπροσώπου για το Εμπόριο δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό που υποβλήθηκε εκτός των εργάσιμων ωρών στην Ουάσινγκτον.

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα μειώσει προσωρινά τους υψηλούς δασμούς που μόλις είχε επιβάλει σε δεκάδες χώρες, ενώ ταυτόχρονα αύξησε την πίεση προς την Κίνα.

Η Ταϊβάν, έδρα της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ στον κόσμο, της TSMC, επιδιώκει εδώ και καιρό τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες —τον σημαντικότερο διεθνή της υποστηρικτή και προμηθευτή όπλων— παρότι οι δύο χώρες δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει αυξανόμενη στρατιωτική και πολιτική πίεση από τη γειτονική Κίνα, η οποία θεωρεί το δημοκρατικά διοικούμενο νησί ως έδαφός της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Ιράν: Συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών στο Ομάν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ