Σίμκους (ΕΚΤ): Αναγκαία η μείωση στα επιτόκια των Απρίλιο λόγω δασμών

Αισιόδοξος παρά την αβεβαιότητα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα λόγω της δασμολογικής επίθεσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γκεντιμίνας Σίμκους.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια τον Απρίλιο και στη συνέχεια, με πολύ περισσότερες πληροφορίες τον Ιούνιο -ελπίζω να περιλαμβάνει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τους δασμούς και άλλα πράγματα- μπορούμε να σκεφτούμε αν θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ή να μειώσουμε ξανά», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας στο Econostream Media.

Οι προσδοκίες μεταξύ των επενδυτών και των οικονομολόγων ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα έχουν αυξηθεί μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ που σφυροκόπησε τα χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες. Η πολιτική αυτή πιθανόν να πλήξει την ανάπτυξη της ευρωζώνης και ο Σίμκους υποστήριξε ότι θα επιβαρύνει επίσης τις τιμές καταναλωτή.

«Οι πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των δασμών είναι ασθενέστερη ζήτηση, χαμηλότερη ανάπτυξη, μειωμένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη, μειωμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες, ασθενέστερη καταναλωτική εμπιστοσύνη – όλα αποπληθωριστικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Αυτό δικαιολογεί μια πιο διευκολυντική στάση πολιτικής για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού έξι φορές από τον περασμένο Ιούνιο και στο σημερινό επίπεδο του 2,5%, τα επιτόκια πλησιάζουν σε επίπεδα που ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν επιβαρύνουν πλέον την οικονομική ανάπτυξη. Δεν είναι όλοι οι αξιωματούχοι πεπεισμένοι ότι οι εμπορικές κινήσεις των ΗΠΑ θα αποπληθωριστούν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.

Αισιόδοξος παρά την αβεβαιότητα ο Λουίς ντε Γκίντος

Μιλώντας στη Μαδρίτη, ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι «οι αγορές θα πρέπει να προσγειωθούν σε μια νέα ισορροπία, οι πιθανές επιπτώσεις της οποίας για την παγκόσμια οικονομία είναι ακόμη άγνωστες».

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτή η νέα διεθνής οικονομική τάξη θα επιφέρει σίγουρα μεγαλύτερο κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό και θα έχει αντίκτυπο στο εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων», είπε, προειδοποιώντας για μια «στιγμή ανησυχίας και αβεβαιότητας».

Κάλεσε επίσης την Ευρώπη να αντιδράσει αυξάνοντας την αυτονομία της, απηχώντας παρόμοιες συμβουλές της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Παρόλα αυτά, ο ντε Γκίντος προειδοποίησε κατά του πανικού για τις κινήσεις της αγοράς. «Οι αγορές βραχυπρόθεσμα πάντα αντιδρούν υπερβολικά, οπότε υπάρχει ανάγκη να υπάρξει κάποια προοπτική», δήλωσε. «Είμαι αισιόδοξος, ακόμη και σε αυτούς τους καιρούς μεγάλης αβεβαιότητας».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στους μετόχους στην Αθήνα ότι η νομισματική πολιτική για το 2025 θα είναι σταδιακά λιγότερο περιοριστική.

«Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει πλέον προσεγγίσει σημαντικά τον στόχο του 2% και οι προβλέψεις της ΕΚΤ είναι βιώσιμες και συμβατές με τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε. «Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ παραμένει προσεκτική, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις της θα συνεχίσουν να βασίζονται στα διαθέσιμα κάθε φορά δεδομένα και στην πορεία του πληθωρισμού, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή προσαρμογή της οικονομίας της ζώνης του ευρώ στη νέα νομισματική πραγματικότητα».

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ