Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Σε στάση αναμονής το ελληνικό εμπόριο

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς προβλέπει αλυσιδωτές αντιδράσεις

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η υφήλιος έχει το βλέμμα της στραμμένο στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Το μεγάλο ερώτημα είναι η έκταση της πολεμικής ανάφλεξης στη περιοχή, αφού μια περαιτέρω κλιμάκωση με την συμμετοχή και άλλων γειτονικών χωρών θα είναι μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι η εμπλοκή μιας πετρελαιοπαραγωγού χώρας, όπως το Ιράν και ενός σημαντικού ενεργειακού κόμβου, όπως το Ισραήλ, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό της Διώρυγας του Σουέζ, ελλοχεύει σοβαρό κίνδυνο να δούμε τις τιμές των καυσίμων να εκτοξεύονται και πάλι. Και προσθέτει: «Στην παρούσα φάση σαφώς δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων, αφού δεν γνωρίζουμε πώς και τι θα επακολουθήσει. Αυτό που όμως γνωρίζουμε από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, τη Γάζα και την Ερυθρά Θάλασσα είναι πως κάθε πολεμική ενέργεια δημιουργεί σίγουρα οικονομικές αναταράξεις».

Οι επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, η εβδομάδα που θα διανύσουμε θα βρει μια διεθνή οικονομική κοινότητα να είναι επίσης σε εμπόλεμη κατάσταση με αλυσιδωτές εκρήξεις στα ξένα χρηματιστήρια και στις αγορές, αλλά και με ανάφλεξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η όλη κατάσταση ενδέχεται να προκαλέσει μετακίνηση των επενδυτών σε «ασφαλή καταφύγια», καθώς οι αγορές θα παρακολουθούν τα γεγονότα για να μετρήσουν τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Όπως μάλιστα συνήθως γίνεται ο αυξανόμενος γεωπολιτικός κίνδυνος θα οδηγήσει στις αγορές περιουσιακών στοιχείων, όπως ο χρυσός που είναι ένας αντισταθμιστής έναντι της διεθνούς αναταραχής και το δολάριο που θα ωφεληθεί από τη συγκυρία.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει τέλος ότι το ελληνικό επιχειρείν, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο, τη βιομηχανία και τη ναυτιλία της Ανατολικής Μεσογείου και κατ´επέκταση της Μέσης Ανατολής, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κρατήσει στάση αναμονής και να εύχεται πως θα αποφευχθούν και άλλες δυσάρεστες εξελίξεις.

Και καταλήγει:

«Το μόνο βέβαιο είναι πως καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν ακόμα σοβαρό γεωπολιτικό κίνδυνο, που απειλεί να πλήξει σοβαρά τον κλάδο του τουρισμού και των εξαγωγών της χώρας μας. Όσο για την ευρωπαϊκή οικονομία, όλα όσα συμβαίνουν θα επιβαρύνουν τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος.

Όλοι ευχόμαστε εδώ και τώρα να πρυτανεύσει η λογική με τη παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων και του ΟΗΕ ώστε να παύσουν οι εχθροπραξίες εκατέρωθεν και να σταματήσει όλο αυτό το κακό.  Σε ένα πόλεμο το μείζον είναι παντού και πάντα η απώλεια ανθρώπινων ζωών και κυρίως άμαχου πληθυσμού. Όπως λοιπόν εξελίσσεται η παρούσα κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή αυτό που αρμόζει είναι «το μη χείρον βέλτιστον». Το ζητούμενο βεβαίως είναι να καταλάβουν πως μπορούν να συγκατοικήσουν όλοι οι λαοί στη περιοχή και επιτέλους να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Ο Νετανιάχου σκέφτεται αυτό που… φοβάται ο πλανήτης – Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ