Πλησιάζουν οι μέρες για να εκδοθεί ο πρώτος λογαριασμός της αμερικανικής οικονομίας στη δεύτερη θητεία Τραμπ. Και όλα δείχνουν ότι θα είναι μια «λυπητερή». Οτι δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τους λογαριασμούς που εκδίδονταν κατά την πρώτη θητεία του προέδρου, την τετραετία 2016-2020, όταν η αμερικανική οικονομία και η Wall Street πήγαιναν σφαίρα.
Μιλάμε για τις ανακοινώσεις τριμήνου των αμερικανικών επιχειρήσεων και τις κυβερνητικές μετρήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2025 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.
Μάνατζερ μεγάλων ομίλων των κλάδων λιανικών πωλήσεων και τουρισμού άρχισαν κιόλας να διαπιστώνουν μια απογοήτευση των Αμερικανών από τον Ντόναλντ Τραμπ. Οσοι εξ αντικειμένου πιάνουν τον σφυγμό της αγοράς έχουν αρχίσει να προειδοποιούν για ένα τρίμηνο κατώτερο των προσδοκιών λόγω κάμψης της ζήτησης, την οποία αποδίδουν στους δύο κεντρικούς πυλώνες πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης: στον εμπορικό πόλεμο που φαίνεται πως έχει κατατρομοκρατήσει τους καταναλωτές και στο πρόγραμμα «εξορθολογισμού των οικονομικών της δημόσιας διοίκησης» που εφαρμόζει ο Ιλον Μασκ και συνεπάγεται περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας – προοπτική εξίσου τρομακτική (και) από καταναλωτικής απόψεως. Αν προσθέσει κανείς και τον πληθωρισμό που επιμένει στο 2,8%, έχει τα υλικά για τη δημιουργία του κοκτέιλ της ύφεσης.
Βράζει η αγορά
Φαίνεται πως το καράβι ετοιμάζεται να ανακρούσει πρύμναν κι αυτό είναι κάτι που πρώτα ψυχανεμίστηκαν, όπως συμβαίνει συνήθως, οι αγορές κεφαλαίων και συναλλάγματος. Ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει περίπου 10% από τα ιστορικά υψηλά στα οποία είχε φθάσει τον Φεβρουάριο, ενώ και το δολάριο πέφτει. Την επερχόμενη αλλαγή πορείας συνειδητοποιεί πλέον χειροπιαστά και η λεγόμενη «street market».
Οι επικεφαλής μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων λιανικής αλλά και αεροπορικών εταιρειών διαπιστώνουν ρωγμές στη ζήτηση ακόμα και από τους «ανθεκτικούς καταναλωτές». Εκείνους δηλαδή που δεν σκιάζονται από τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις των επιτοκίων – είναι αυτοί που στήριξαν την οικονομία των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια του παρατεταμένου πληθωρισμού.
«Οι διαπιστώσεις των μάνατζερ για το μούδιασμα των καταναλωτών στο ξεκίνημα του 2025 προοιωνίζονται μια χρονιά πιο σκληρή από όσο πιστεύει η Wall Street» διαπιστώνουν οι ρεπόρτερ του CNBC. Η ηγέτιδα των αλυσίδων λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ Walmart, η οποία προσελκύει καταναλωτές με υψηλότερο εισόδημα, ανακοίνωσε ήδη αποτελέσματα του οικονομικού της έτους που έληξε στα τέλη Φεβρουαρίου.
Την περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου που περιλαμβάνει τις γιορτές των Χριστουγέννων ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεών της, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε για επιβράδυνση της ανάπτυξής της το επόμενο έτος, καθώς διαπίστωσε δισταγμό των πελατών της να ανανεώσουν τον ακριβό τους εξοπλισμό, όπως συμβαίνει την περίοδο των εορτών.
Ψωνίζουν τα βασικά
«Ο κόσμος αναβάλλει την αγορά νέων πέδιλων του σκι, στο υπόλοιπο έτος μοιάζει να στρέφεται προς τα βασικά είδη κατανάλωσης, όπως είναι το γάλα και οι χαρτοπετσέτες. Είναι συνετό να είμαστε κάπως μετρημένοι στις προσδοκίες μας» δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Walmart Τζον Ντέιβιντ Ρέινι. Ηταν ένα σπάνιο προειδοποιητικό σημάδι από μια εταιρεία ανθεκτική στους αδύναμους οικονομικούς κύκλους, που έπεσε βαρύ στη Wall Street βυθίζοντας τη μετοχή της.
Αναλόγως επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι μάνατζερ και άλλων μεγάλων ομίλων του κλάδου λιανικής, όπως η American Eagle ή η Abercrombi & Fitch, που προειδοποίησαν προσφάτως για κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης λόγω πληθωρισμού, εργασιακής ανασφάλειας και υψηλών επιτοκίων.
Διστακτικοί και οι έχοντες
Αλλά και τέσσερις μεγάλοι αερομεταφορείς διαπιστώνουν απροθυμία των Αμερικανών για αεροπορικά ταξίδια λόγω ακρίβειας, μαζικών απολύσεων και σύγχυσης του επιβατικού κοινού από την τακτική «λέω-ξελέω» του Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Οι Delta, United, American και Southwest προέβλεψαν πτώση του τζίρου τους, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της κορυφαίας σε κερδοφορία Delta Air Lines Εντ Μπάστιαν μιλώντας στην τηλεόραση διαπίστωσε ότι «η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει αποδυναμωθεί» και ότι «τόσο οι πελάτες της εταιρείας που ταξιδεύουν για αναψυχή όσο και εκείνοι που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σκοπούς έχουν περιορίσει τις κρατήσεις τους».
Ο μάνατζερ της United Σκοτ Κίρμπι σε αεροπορικό συνέδριο της τράπεζας JPMorgan Chase ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει πρόωρα 21 αεροσκάφη για να εξοικονομήσει κόστος και αποκάλυψε ότι στοιχίζουν ακριβά στην εταιρεία του οι κυβερνητικές περικοπές του Ιλον Μασκ.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμβάλλει στο 2% του τζίρου μας. Οι συναφείς κρατήσεις για πτήσεις έκτακτων συμβούλων και για άλλες μεταφορικές συμβάσεις συμβάλλουν επιπλέον κατά 2% έως 3%. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια μείωση των εσόδων μας από τις πηγές αυτές περίπου κατά 50%. Είναι μια αρκετά σημαντική επίδραση στον τζίρο μας βραχυπρόθεσμα» είπε ο Κίρμπι.
«Αρχικά θα χρειαστεί να κοπιάσουμε με τους νέους δασμούς, αλλά τα αγαθά κόποις κτώνται» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αλαμπάμα και υποστηρικτής του δόγματος «MAGA», Τόμι Τάμπερβιλ. «Το πρόβλημα για τον Τάμπερβιλ και για τον Τραμπ είναι ότι, όπως έχει φανεί στο παρελθόν, ούτε οι ίδιοι οι ψηφοφόροι τους είναι διατεθειμένοι να κοπιάσουν για να ξανακάνουν την Αμερική μεγάλη» παρατηρεί το αμερικανικό περιοδικό «The Atlantic».
Πηγή: ot.gr