ΑΗΚ: Βγήκε σε προσφορές για το καλώδιο και τις επιπτώσεις του

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για μελέτη αξίας 350 χιλ. ευρώ με στόχο να μετρηθεί το «κόστος» που μπορεί να έχει ο Great Sea Interconnector στην Αρχή – Το έργο θα συνεχιστεί, λέει ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας

Μπορεί κάποιοι να εκτιμούν πως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας δεν πρόκειται να γίνει, η ΑΗΚ όμως δεν φαίνεται να συγκαταλέγεται σε αυτούς.

Αυτό προκύπτει από το διαγωνισμό που προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Αρχή για μελέτη όσον αφορά τις επιπτώσεις του της διασύνδεσης στην ίδια την ΑΗΚ. Το διαγωνισμό είχε εξαγγείλει στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Οργανισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αναφέροντας πως η μελέτη θα εξετάσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο Great Sea Interconnector στην ΑΗΚ σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο.

Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε επίσημα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος σύναψης συμβάσεων (e-Procurement) την περασμένη Παρασκευή. 
Μέσω του διαγωνισμού η ΑΗΚ ζητά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης στην ίδια την Αρχή και θα δέχεται προσφορές για τη διεξαγωγή σχετικής μελέτης με εκτιμώμενο κόστος τις 350 χιλ. ευρώ πλέον ΦΠΑ έως και τις 26 Μαρτίου.
Δεν αποκλείεται το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης να χωρέσει και στην αυριανή ατζέντα της κοινής συνεδρίασης των συντεχνιών της ΑΗΚ για να εξετάσουν, όπως ανακοινώθηκε τα όσα σοβαρά συνέβησαν και συμβαίνουν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Για τη σύσκεψή τους οι συντεχνίες ενημέρωσαν και τη διοίκηση της ΑΗΚ επισημαίνοντας με επιστολή τους τη «στασιμότητα στην υλοποίηση στρατηγικής σημασίας αποφάσεων της Αρχής Ηλεκτρισμού, που αφορούν τον Τομέα της Ενέργειας».

Σε σχέση με το καλώδιο υπενθυμίζουμε πως παραμένει σε εκκρεμότητα  η συμμετοχή ή όχι της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της Great Sea Interconnector, θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που συστάθηκε ως φορέας υλοποίησης και χρηματοδότησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου – Ισραήλ. Το θέμα και οι ενστάσεις της Λευκωσίας συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε στις 6 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Θεόδωρο Σκυλακάκη στη διάρκεια της οποίας δόθηκε στην κυπριακή πλευρά επιστολή - απάντηση του ΑΔΜΗΕ για τις επιφυλάξεις που ήγειρε η Λευκωσία με δική της επιστολή, η οποία βασίστηκε στις παρατηρήσεις  που έθεσε ο αμερικανικός οίκος που συμβουλεύει την ΚΔ.

Λίγα 24ωρα μετά την πιο πάνω συνάντηση ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε πως ο ίδιος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΤΕΚ που έγινε στις 11 Φεβρουαρίου, κατά πόσο έχει δει την απαντητική επιστολή προς την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα του GSI, o κ. Κεραυνός είπε ότι δεν είχε ακόμα ενημέρωση για το θέμα, αφού το χειρίζεται ο Υπουργός Ενέργειας και δεν μπορεί να πει οτιδήποτε περισσότερο. Σε ερώτηση, πάντως, κατά πόσο είναι αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί το ζήτημα, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε «δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ακόμα πολύ σοβαρά προβλήματα πολιτικά, τα εμπόδια δηλαδή τα οποία θέτει η Τουρκία».

Γεραπετρίτης: Το έργο θα συνεχιστεί

Στο θέμα αναφέρεται σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μέσω της οποίας διαβεβαιώνει ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου θα συνεχιστεί, ακόμη και στην περιοχή όπου η Τουρκία διεκδικεί δικαιώματα μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης/podcast κατά πόσο θα υπάρξουν άλλες έρευνες για το καλώδιο και πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα σε περίπτωση που αντιδράσει η Τουρκία ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε συγκεκριμένα πως η έρευνα θα συνεχιστεί προσθέτοντας: «Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Κύριε Παπαχελά, όπως γνωρίζετε, το πρόγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι σημαντικό, ιδίως σε ό,τι αφορά την Κύπρο, διότι αίρει την ενεργειακή απομόνωση του νησιού. Aρα θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας που έχει αναλάβει την ανάπτυξη της έρευνας και του καλωδίου. Θεωρώ και ελπίζω ότι η Τουρκία δεν θα φέρει αντιρρήσεις, ότι θα έχουμε την κατανόηση εκείνη έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο αυτό. Σε περίπτωση που υπάρχει ένταση θα επιχειρήσουμε να την αποσυμπιέσουμε. Και θέλω να επισημάνω, ειδικά για το ζήτημα αυτό, ότι η έρευνα και η πόντιση επιφανειακών ηλεκτρικών καλωδίων –δηλαδή επί της επιφανείας του βυθού– προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο απολύτως. Δεν απαιτεί καμία άδεια και κατά τούτο δεν υπάρχει καμία απολύτως αξίωση με βάση το διεθνές δίκαιο για αδειοδότηση του συγκεκριμένου έργου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ