Όταν οι κυρώσεις δεν αρκούν: Η αλυσίδα εμπορίου που συνδέει Ιαπωνία, Κίνα και Ρωσία

Η Ρωσία συνεχίζει να αποκτά προϊόντα όπως πολυτελή ιαπωνικά πιάνα μέσω τρίτων χωρών, παρά τις κυρώσεις. Πόσο αποτελεσματικά είναι τα περιοριστικά μέτρα;

Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, επικεντρώνονται κυρίως σε στρατιωτικά εξαρτήματα και προηγμένα τσιπ (ημιαγωγούς). Ωστόσο, ένα λιγότερο απειλητικό προϊόν αποκαλύπτει πόσο δύσκολο θα είναι για τον Ντόναλντ Τραμπ να πλήξει την οικονομία του Βλαντιμίρ Πούτιν: τα ιαπωνικά πιάνα με ουρά.

Λίγους μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η Ιαπωνία, σε συντονισμό με άλλες δυτικές χώρες, απαγόρευσε την εξαγωγή πολυτελών αγαθών στη Ρωσία. Στη λίστα των απαγορευμένων προϊόντων συμπεριλήφθηκαν και τα πιάνα με ουρά αξίας άνω των 1.300 δολαρίων.

Η απαγόρευση είχε άμεσο αντίκτυπο: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ιαπωνικές εξαγωγές πιάνων προς τη Ρωσία κατέρρευσαν. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 300% το 2023, παρά τη μειωμένη ζήτηση λόγω της οικονομικής ύφεσης στη χώρα. Το ίδιο έτος, οι εξαγωγές πιάνων από την Κίνα προς τη Ρωσία εκτοξεύθηκαν από 155 τεμάχια το 2022 σε 830 το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Αν και τα δεδομένα δεν αποκαλύπτουν την αρχική χώρα προέλευσης των πιάνων, η απότομη αύξηση των κινεζικών εξαγωγών προς τη Ρωσία υποδηλώνει ότι οι κυρώσεις παρακάμπτονται μέσω έμμεσων διαδρομών. Το φαινόμενο εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων, ακόμα και αν δεν επιβεβαιώνει άμεσες παραβιάσεις των κανόνων.

Γιατί είναι δύσκολη η επιβολή των κυρώσεων

Οι ιαπωνικές αρχές αναγνωρίζουν τις προκλήσεις της επιβολής κυρώσεων και την ανάγκη ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων σχετικά με το νομικό πλαίσιο. «Στις ΗΠΑ προσλαμβάνουν συνεχώς προσωπικό και κυνηγούν τους παραβάτες», δηλώνει ο Κέιτζι Γιόντα, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος ελέγχου εμπορίου του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

«Θεωρούμε σημαντικό να επιβάλλουμε τους κανόνες, αλλά υπάρχει και το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι, η προσέγγισή μας επικεντρώνεται πρώτα στην ενημέρωση των επιχειρήσεων». Το θέμα των κυρώσεων αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση που πιθανώς θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σιγκερού Ισίμπα και του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει με αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε συνεργασία με άλλες χώρες, ακόμη και καθώς αναζητά τρόπους διαπραγμάτευσης με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Πούτιν έχει δείξει ενδιαφέρον για τα πιάνα, υπάρχουν μάλιστα, πλάνα που ο ίδιος παίζει πιάνο, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ το 2017.

Η «γέφυρα» της Κίνας και η παραοικονομία

Οι Κινέζοι έμποροι φαίνεται να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη μεταφορά ιαπωνικών πιάνων στη ρωσική αγορά. Σύμφωνα με το Bloomberg, μάλιστα, πρόσφατα, ένας από αυτούς δημοσίευσε βίντεο στην κινεζική πλατφόρμα RedNote, όπου υπερηφανευόταν για τις πωλήσεις του.

«Η ρωσική ζήτηση είναι πάντα υψηλή», δήλωσε ο ίδιος έμπορος σε τηλεφωνική συνέντευξη, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του για να αποφύγει προβλήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, διακινεί ιαπωνικά πιάνα με ουρά σε Ρώσους πελάτες εδώ και οκτώ χρόνια.

Πριν από την εισβολή, οι κυριότεροι εξαγωγείς πιάνων προς τη Ρωσία ήταν η Ιαπωνία και η Γερμανία. Στη ρωσική αγορά, τα ιαπωνικά πιάνα των Yamaha και Kawai θεωρούνται από τα πλέον περιζήτητα, με μοντέλα όπως το διάφανο Kawai CR40 να πωλείται έναντι 200.000 δολαρίων.

Αν και οι επίσημες εξαγωγές σταμάτησαν, Ρώσοι έμποροι σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και άλλες πόλεις εξακολουθούν να διαφημίζουν αποθέματα πολυτελών πιάνων Yamaha και Kawai. Στα μέσα Ιανουαρίου, η ρωσική ιστοσελίδα της Kawai εξακολουθούσε να αναφέρει διαθέσιμα πιάνα υψηλών προδιαγραφών.

Η Kawai Musical Instruments Manufacturing Co. ανέφερε ότι ανέστειλε τις εξαγωγές προς τη Ρωσία μετά την επιβολή της απαγόρευσης, αλλά απέφυγε να σχολιάσει το ενδεχόμενο παράκαμψης των κυρώσεων μέσω τρίτων χωρών. Ομοίως, η Yamaha Corp. επιβεβαίωσε ότι σταμάτησε κάθε εξαγωγή προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών της στην Κίνα, από τον Μάρτιο του 2022.

Η Ιαπωνία έχει υπογράψει τις περισσότερες κυρώσεις των χωρών της G7 κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση του βρετανικού ερευνητικού ινστιτούτου Royal United Services Institute αναδεικνύει τα προβλήματα επιβολής, τις ρυθμιστικές ελλείψεις και την περιορισμένη κατανόηση των κινδύνων παράκαμψης των κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Μπράουν, ειδικό στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας στο πανεπιστήμιο Temple του Τόκιο, η Ιαπωνία έχει ελάχιστη εμπειρία στη χρήση κυρώσεων ως εργαλείο γεωπολιτικής, με εξαίρεση τα μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας. «Μόλις το 2022 ξεκίνησαν αυτό το εκτεταμένο πρόγραμμα κυρώσεων», σημειώνει. «Δεν αποτελεί έκπληξη ότι δεν διαθέτουν ακόμα τους κατάλληλους μηχανισμούς για την αποτελεσματική εφαρμογή τους».

Εν μέσω αυτών των προκλήσεων, οι πλούσιοι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε πολυτελή ιαπωνικά πιάνα – ακόμα κι αν χρειάζεται να περάσουν πρώτα από τη Σαγκάη.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Πώς οι εμπορικοί πόλεμοι του Τραμπ εντείνουν τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ