Γ. Χρυσοχόος: Οι νέες αναπτύξεις της Cyfield αντικατοπτρίζουν το σήμερα 

Με ισχυρό χαρτοφυλάκιο και νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, διαµορφώνουµε το αστικό τοπίο µε υπευθυνότητα και όραµα τονίζει ο Γιώργος Χρυσοχόος, Executive Director του Ομίλου Cyfield

«Οι νέες αναπτύξεις µας προσαρµόζονται στα δεδοµένα της εποχής» υπογραµµίζει ο Γιώργος Χρυσοχόος, Executive Director της Cyfield, αποκαλύπτοντας πως σήµερα ο Όµιλος ασχολείται µε την κατασκευή και πώληση ακινήτων αξίας €388 εκατοµµυρίων. Μιλά για τα έργα του Οµίλου και τους στόχους της φετινής χρονιάς, αναλύοντας, παράλληλα, τις τάσεις και τις προοπτικές της κυπριακής αγοράς ακινήτων. Εξηγεί, ακόµα, γιατί το 2024 αποτελεί έτος «αναπροσαρµογής» ενώ τονίζει πως η Μεταρρύθµιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί µεγάλο στοίχηµα για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Πώς αξιολογείτε τη σηµερινή εικόνα της κυπριακής αγοράς ακινήτων συγκριτικά µε πέρσι;

Το 2023 η ζήτηση στην αγορά ακινήτων ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο κλάδος δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί, λόγω µεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση νέων αδειών και στη διεκπεραίωση κατασκευαστικών έργων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Το 2024 η ζήτηση σταθεροποιήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, τα οποία ο κλάδος µπορεί να εξυπηρετήσει. Άρα, δεν θεωρείται «µείωση ζήτησης», αλλά αναπροσαρµογή στα κανονικά δεδοµένα της Κύπρου. Οι λόγοι που κρατούν τη ζήτηση ψηλά συνεχίζουν να υφίστανται, όπως το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον και το πρόγραµµα headquartering για ξένες εταιρείες, η ασφάλεια, ο ελκυστικός τρόπος ζωής και οι καιρικές συνθήκες της Κύπρου, η διάθεση των τραπεζών για χρηµατοδότηση κατοικιών και η αύξηση του πληθυσµού. Για να ανταποκριθούµε στη συνεχιζόµενη ζήτηση, επικεντρωνόµαστε στην ανέγερση οικιστικών µονάδων, κατοικιών, διαµερισµάτων και γραφειακών χώρων, επενδύοντας διαρκώς σε εξοπλισµό και προσλαµβάνοντας προσωπικό.

Ποιοι οι στόχοι σας για φέτος;

Στόχος του Οµίλου µας είναι να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσµού σε κατοικίες, διαµερίσµατα και γραφειακούς χώρους, επενδύοντας σε Λευκωσία, Λεµεσό και Λάρνακα, προσφέροντας ποιοτικές λύσεις υψηλών προδιαγραφών και ενεργειακής απόδοσης. Οι νέες αναπτύξεις µας προσαρµόζονται στα δεδοµένα της εποχής: περιλαµβάνουν προσιτές επιλογές για όλες τις οµάδες πληθυσµού αλλά και πιο πολυτελείς επιλογές για όσους το επιθυµούν.

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Πείτε µας περισσότερα για τη δραστηριότητά σας.

Ο Όµιλός µας, µε µακρά και επιτυχηµένη πορεία στην ανάπτυξη ακινήτων, παρέχει ολοκληρωµένες υπηρεσίες που καλύπτουν κάθε στάδιο της διαδικασίας. Από την απόκτηση γης και τον σχεδιασµό µέχρι την κατασκευή, προώθηση και πώληση, εστιάζουµε τόσο σε οικιστικές µονάδες όσο και σε εµπορικά ακίνητα. Εξυπηρετούµε ένα διεθνές πελατολόγιο από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Κίνα καθώς και τοπικούς επαγγελµατίες. Επίσης, µετά την πώληση, προσφέρουµε εξειδικευµένες υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων, διασφαλίζοντας ότι παραµένουµε πάντα στο πλευρό των πελατών µας.

Αυτή τη στιγµή, ο Όµιλος ασχολείται µε την κατασκευή και πώληση ακινήτων αξίας €388 εκατοµµυρίων, µε αξιοσηµείωτη ιστορία επιτυχηµένης ανάπτυξης και µεταβίβασης χιλιάδων ιδιοκτησιών σε Κύπρο και Ελλάδα. Τα µικρότερα έργα ολοκληρώνονται συνήθως εντός 13 µηνών από την απόκτηση άδειας οικοδοµής, ενώ οι πολυώροφες κατασκευές εντός δύο ετών. Η αποδοτικότητα αυτή υπογραµµίζει την εµπειρογνωµοσύνη και τη δέσµευσή µας στην ποιότητα, ενώ η αγορά δείχνει εµπιστοσύνη στις αναπτύξεις µας, καθώς τα πλείστα ακίνητά µας πωλούνται πριν από την ολοκλήρωσή τους.

ΤΑ ΤΡΙΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ»

Ποια τα σηµαντικότερα προβλήµατα για τους επιχειρηµατίες στον κλάδο σας;

Το µεγαλύτερο πρόβληµα της βιοµηχανίας µας σήµερα είναι η έλλειψη εργατικού δυναµικού, τόσο επιστηµονικού όσο και τεχνικού. Εισηγούµαστε την εισαγωγή ξένου εργατικού δυναµικού άµεσα, καθώς η οικονοµική ανάπτυξη που παρουσιάζεται έχει προσπεράσει τη δηµογραφική ανάπτυξη. Δεύτερο είναι η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση πολεοδοµικών αδειών και αδειών οικοδοµής, η οποία περιορίζει την ανάπτυξη νέων έργων, µε αποτέλεσµα να αυξάνονται οι τιµές των ακινήτων.

Η Μεταρρύθµιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα στοίχηµα που περιµένουµε να δούµε το αποτέλεσµα, και κατά πόσο θα βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήµατος. Η καλύτερη λύση όµως, είναι η έκδοση αδειών από ορκωτούς αρχιτέκτονες από το µητρώο µελετητών που εισηγήθηκε το ΕΤΕΚ, αφού θα µειώσει το 65% των αιτήσεων που θα εξετάζονται από την Πολεοδοµία. Τρίτο είναι η δυσκολία των τραπεζών να αποδεχτούν χρήµατα από ξένους αγοραστές. ∆υστυχώς, οι κυπριακές τράπεζες ερµηνεύουν µε τον δικό τους τρόπο τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας. Πρότασή µας είναι να εναρµονιστούν οι έλεγχοι και τα κριτήρια όλων των κυπριακών τραπεζών µε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η ΤΑΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ «ΚΕΝΤΡΟ»

Μιλήστε µας για τις υφιστάµενες τάσεις στον τοµέα των ακινήτων.

Εξαιτίας της αύξησης του κόστους των ακινήτων, οι αγοραστές τείνουν προς µικρότερα διαµερίσµατα ή σπίτια, µια τάση που συναντάµε παγκοσµίως. Όσον αφορά τις κατοικίες, ιδιαίτερα δηµοφιλή είναι τα σπίτια που εξασφάλισαν πολεοδοµική άδεια, πριν την αλλαγή του ΦΠΑ. Λόγω αυτής της αλλαγής, τα καινούργια σπίτια σχεδιάζονται µε µικρότερα εµβαδά. Η ζήτηση για διαµερίσµατα είναι αυξηµένη κυρίως στα κέντρα των πόλεων, καθώς οι νέοι αγοραστές εκτιµούν περισσότερο τον αναβαθµισµένο τρόπο ζωής που προσφέρουν αλλά και την αποφυγή του κυκλοφοριακού σε Λευκωσία και Λεµεσό. Οι συνήθεις αγοραστές είναι Κύπριοι που έχουν δυνατότητα εξασφάλισης στεγαστικού δανείου, ξένοι αγοραστές που έρχονται Κύπρο για µόνιµη διαµονή µέσω του προγράµµατος headquartering, αλλά και επενδυτές που θέλουν να εκµεταλλευτούν τις ψηλές αποδόσεις από τα ενοίκια. Η ζήτηση για υπερπολυτελή ακίνητα, την οποία είδαµε επί εποχής ΚΕΠ, έχει µειωθεί σηµαντικά.

ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΙΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Ποιο το αύριο της κυπριακής αγοράς ακινήτων;

Οι λόγοι που προανέφερα και οι οποίοι ελκύουν ξένους να εγκατασταθούν εδώ συνεχίζουν να υφίστανται. Έχοντας πλήρως κατανοήσει τα πλεονεκτήµατα στην οικονοµία εισροής ξένων εταιρειών και επενδυτών, η Κυβέρνηση πιθανότερο να συνεχίσει τα ελκυστικά µέτρα. Άρα, προβλέπουµε ότι η εισροή ξένων αγοραστών θα συνεχιστεί, κρατώντας τη ζήτηση ψηλά. Ταυτόχρονα, πολλές τέτοιες εταιρείες, κυρίως τεχνολογικές, αναζητούν προσιτή κατοικία για τη µετεγκατάσταση χιλιάδων υπαλλήλων τους. Εποµένως, προβλέπουµε ότι τα ακίνητα που απευθύνονται σε πιο χαµηλές οικονοµικές τάξεις θα έχουν ζήτηση.

Τα επιτόκια, από την άλλη, αναµένεται ότι θα µειωθούν µετά το καλοκαίρι, αυξάνοντας την εγχώρια ζήτηση κατοικιών. Το κόστος κατασκευής θα αυξηθεί ελαφρώς, καθώς οι τιµές των υλικών έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ φαίνεται πως θα αυξηθεί το κόστος εργατικού δυναµικού, λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και των αυξήσεων στους µισθούς, ως αποτέλεσµα της συλλογικής σύµβασης της οικοδοµικής βιοµηχανίας. Συµπερασµατικά, θα δούµε τη ζήτηση να σταθεροποιείται στα σηµερινά ψηλά επίπεδα, την προσφορά νεόδµητων ακινήτων να ανταποκρίνεται οριακά και, µε το κόστος κατασκευής να αυξάνεται λίγο, τις τιµές των ακινήτων να σηµειώνουν µικρή αύξηση.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Επίσης, πώς προσαρµόζεται στην πράσινη εποχή;

Σήµερα στην Κύπρο επιβάλλεται, για την κατασκευή νεόδµητων ακινήτων, Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Α. Τα αυστηρά κριτήρια του υποδηλώνουν ότι τα ακίνητα θα είναι θερµοµονωτικά, µε αποδοτικούς τρόπους ψύξης και θέρµανσης, καταναλώνοντας ταυτόχρονα πολύ χαµηλό φορτίο ηλεκτρισµού. Αυτό συµβάλλει στην πράσινη µετάβαση και στη µείωση των εκποµπών άνθρακα. Οι αγοραστές είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιηµένοι µε τα θέµατα ενεργειακής απόδοσης, λόγω της δραµατικής αύξησης του κόστους ηλεκτρισµού αλλά και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Τι σηµαίνει για εσάς η Μεταρρύθµιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Η Μεταρρύθµιση και η αλλαγή στη διαδικασία έκδοσης αδειών είναι ένα πολύ µεγάλο στοίχηµα για τον κλάδο µας. Συνήθως, οτιδήποτε «κεντρικοποιείται» γίνεται πιο παραγωγικό. Εποµένως, ευελπιστούµε πως οι χρόνοι έκδοσης πολεοδοµικών αδειών θα βελτιωθούν σηµαντικά. Σηµαντικό κριτήριο για την επιτυχία της Μεταρρύθµισης είναι η σωστή στελέχωση των ΕΟΑ καθώς και η αποσυµφόρησή τους από άδειες που µπορούν να εκδίδουν από µόνοι τους οι αρχιτέκτονες.

Πώς αξιολογείτε τις κινήσεις της Κυβέρνησης που αφορούν τον κλάδο σας;

Χαιρετίζουµε κάθε προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνησης για επίλυση του προβλήµατος στέγασης. Χαιρόµαστε που το Υπουργείο Εσωτερικών άκουσε τις απόψεις µας και υιοθέτησε, προς βελτίωση των κινήτρων, πολλές από τις προτάσεις µας, καθιστώντας τα ελκυστικά για τους κατασκευαστές. Το µόνο ερωτηµατικό είναι εάν υπάρχουν αρκετοί αγοραστές βάσει των οικονοµικών κριτηρίων που θέτει το Υπουργείο. Αλλά σίγουρα το οικιακό απόθεµα θα αυξηθεί.

Η Cyfield, µε τη δέσµευσή της στην ποιότητα, την καινοτοµία και τη βιωσιµότητα, συνεχίζει να ηγείται στον τοµέα της ανάπτυξης ακινήτων στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Η στρατηγική µας επικεντρώνεται στη δηµιουργία ακινήτων που όχι µόνο ανταποκρίνονται αλλά και ξεπερνούν τις προσδοκίες των πελατών µας, προσφέροντας µοναδικές και καινοτόµες λύσεις διαβίωσης και επενδυτικές ευκαιρίες. Με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο και νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, συνεχίζουµε να διαµορφώνουµε το αστικό τοπίο µε υπευθυνότητα και όραµα.

ΜΕΓΑΛΗ ΓΚΑΜΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Το χαρτοφυλάκιο του Οµίλου Cyfield περιλαµβάνει µια µεγάλη γκάµα ακινήτων: ανεξάρτητες κατοικίες, διαµερίσµατα, γραφειακούς χώρους για επαγγελµατική στέγη  καθώς και εµπορικά κτήρια. Παρέχουµε πλήρη υποστήριξη στους πελάτες µας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, από τον σχεδιασµό και την κατασκευή µέχρι την πώληση και τη διαχείριση των ακινήτων τους. Επιπλέον, προσφέρουµε λύσεις χρηµατοδότησης, βοηθώντας τους να βρουν τα κατάλληλα δάνεια ή άλλες χρηµατοδοτικές επιλογές. Με την εµπειρία µας και την εκτενή γνώση της αγοράς, εξασφαλίζουµε την καλύτερη δυνατή εµπειρία και απόδοση για τους πελάτες µας. Εστιάζουµε στη διαφάνεια και στην αξιοπιστία, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Nicosia 360

Το 360 Nicosia είναι το πιο σηµαντικό έργο της Cyfield, µε ύψος 135 µέτρα και συνολική επιφάνεια 22,000 τετραγωνικά µέτρα. Αποτελεί ένα εµβληµατικό ορόσηµο για τη Λευκωσία, διαθέτοντας πολυτελή διαµερίσµατα από 1 έως 4 υπνοδωµάτια, τρία εµπορικά καταστήµατα, residents club, γυµναστήριο, spa και εστιατόρια. Ολοκληρώθηκε το 2020 και έχει ήδη πωληθεί το 85% των ακινήτων, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία µας στην αγορά.

the Arc-Ship

Το Arc-Ship, κατασκευασµένο στην παραλιακή λεωφόρο της Λεµεσού, αποτελεί απόδειξη αρχιτεκτονικής έµπνευσης. Είναι ένας πύργος 17 ορόφων µε 22 πολυτελή διαµερίσµατα και ένα εστιατόριο, ο οποίος συνδυάζει τις υπηρεσίες ενός µικρού ξενοδοχείου µε την ιδιωτικότητα που αναζητά ένας ιδιοκτήτης. Λόγω της υψηλής ζήτησης, τα ακίνητα έχουν σχεδόν πωληθεί, µε διαθέσιµο µόνο ένα διαµέρισµα προς πώληση.

Metropolitan

Το Metropolitan είναι το νεόκτιστο και πλέον πωληµένο επιχειρηµατικό κέντρο της Cyfield, αποτελώντας ένα ορόσηµο στο εµπορικό κέντρο της Λευκωσίας. Το κτήριο, µε 19 ορόφους, περιλαµβάνει 17 ορόφους γραφείων, µια πολυτελή υποδοχή, µεσοπάτωµα, µηχανολογικό όροφο και έναν ευρύχωρο χώρο στάθµευσης. Επίσης, διαθέτει ένα roof garden ιδανικό για εταιρικές εκδηλώσεις, προσφέροντας µοναδική θέα στην πόλη. Με 6,500 τετραγωνικά µέτρα, αποτελεί την ιδανική επιλογή για σύγχρονες επιχειρήσεις.

Επερχόµενα Έργα

Downtown Residences

 

Το Downtown Residences, έχοντας ύψος 81 µέτρα, 20 ορόφους και 34 πολυτελή διαµερίσµατα 2 και 3 υπνοδωµατίων, δηµιουργήθηκε για ένα απαιτητικό πελατολόγιο που αναζητά την ηρεµία και την άνεση, ενώ ταυτόχρονα θέλει να διατηρεί την επαφή του µε τον ζωντανό παλµό της πόλης. Βρίσκεται σε µια ιδανική τοποθεσία στο κέντρο της Λευκωσίας, προσφέροντας υψηλής ποιότητας κατοικίες µε σύγχρονα χαρακτηριστικά και ανέσεις.

 

Stasikratous Residences

Το Stasikratous Residences, µε 26 ορόφους, θα περιλαµβάνει 46 διαµερίσµατα 2-3 υπνοδωµατίων και 2 καταστήµατα. Η προγραµµατισµένη ολοκλήρωση το καλοκαίρι του 2025 θα προσφέρει µοντέρνες και πολυτελείς επιλογές διαµερισµάτων στην καρδιά της Λευκωσίας. Ως το δεύτερο ψηλότερο -µέχρι στιγµής- κτήριο της πρωτεύουσας ύψους 104 µέτρων, το Stasikratous Residences αποτελεί µια δυναµική και ταυτόχρονα κοµψή παρουσία στον ορίζοντα της πόλης.

 

King’s Gardens

Το King’s Gardens, του οποίου µόλις ξεκίνησε η κατασκευή, περιλαµβάνει 118 διαµερίσµατα σε 17 ορόφους -µε επιλογή 1, 2 και 3 υπνοδωµατίων- που σχεδιάστηκαν µε ιδιαίτερη προσοχή για να ανταποκρίνονται σε ποικίλους τρόπους ζωής. Με την κατασκευή του συγκεκριµένου έργου, στοχεύουµε στην προώθηση ενός πράσινου και βιώσιµου τρόπου ζωής, ενσωµατώνοντας ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες και βιώσιµες πρακτικές κατασκευής. Το έργο αναµένεται να συµβάλει σηµαντικά στην αναβάθµιση του κέντρου της Λευκωσίας και στην αναζωογόνηση της αστικής διαβίωσης.

Πληροφορίες

Τ: 8000 5757

E: sales@cyfieldgroup.com

Διαβάστε επίσης: Α. Δημητριάδης: Η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο και σύγχρονο µοντέλο ανάπτυξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ