Εισαγγελική έρευνα για παραβίαση του λογαριασμού της Μελόνι σε ιταλική τράπεζα

Δημόσια συγνώμη από τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, υπάλληλος της οποίας υπέκλεβε προσωπικά δεδομένα πολιτικών και επιχειρηματιών επί μήνες - Τι ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές

Την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών προκάλεσε η παραβίαση του λογαριασμού της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας Intesa Sanpaolo, που αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Η Intesa Sanpaolo ζήτησε δημοσίως συγνώμη, με ανακοίνωσή στην οποία έκανε λόγο για αδίστακτος υπάλληλος υποκαταστήματος, ο οποίος προέβη σε περισσότερες από 6.000 παραβιάσεις περισσότερων από 3.500 λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένων της Μελόνι, του υποψήφιου Επιτρόπου της ΕΕ Ραφαέλο Φίτο και άλλων δημοσίων προσώπων.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι αφού το σύστημα εσωτερικού ελέγχου της εντόπισε τον υπάλληλο, ειδοποίησε τις αρχές προστασίας δεδομένων, τον απέλυσε και υπέβαλε καταγγελία.

«Λυπούμαστε βαθιά για αυτό που συνέβη και ζητούμε συγγνώμη», ανέφερε η τράπεζα στην ανακοίνωση. «Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει ποτέ».

Μιλώντας σε ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο το προηγούνενο σαββατοκύριακο, η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι υψποψιάζεται πως ο υπάλληλος μετέφερε τα δεδομένα που αποσπούσε παρβιάζοντς τον λογαριασμό, σε τρίτο άτομο.

«Σε ποιον το πουλάνε; Αυτή είναι η απάντηση που περιμένουμε, πιθανώς υπάρχουν συμφέροντα πίσω από αυτό», είπε η πρωθυπουργός της Ιταλίας

Τι ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές

Το όνομα του απολυθέντος υπαλλήλου δεν έχει δοθεί και δεν είναι σαφές γιατί είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς.

Οι εισαγγελείς στο Μπάρι ερεύνησαν αρχικά τον πρώην υπάλληλο για καταχρηστική πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών και απόπειρα κλοπής πληροφοριών σχετικά με την κρατική ασφάλεια.

Τώρα εξετάζουν επίσης εάν η Intesa απέτυχε να ειδοποιήσει τις αρχές αμέσως μόλις αποκάλυψε την προφανή παραβίαση, ανέφερε η ANSA.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, μια εταιρεία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για μια σειρά εικαζόμενων αδικημάτων που διαπράχθηκαν από το προσωπικό της. Ωστόσο, το να τεθεί υπό έρευνα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγήσει σε κατηγορίες ή πιθανή δίκη.

Ενώ ο υπάλληλος είχε άδεια πρόσβασης σε δεδομένα τρεχουσών λογαριασμών, δεδομένου του ρόλου του εντός της τράπεζας, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου της Intesa εντόπισε υπερβολικό αριθμό αιτημάτων δεδομένων, πυροδοτώντας μια εσωτερική έρευνα, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

«Μόλις το σύστημα εσωτερικού ελέγχου επεσήμανε τις ανωμαλίες, η τράπεζα ξεκίνησε αμέσως την πειθαρχική διαδικασία και τη μακρά και περίπλοκη αξιολόγηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Η Τράπεζα της Ιταλίας ζήτησε επίσης από την Intesa να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση και να εξηγήσει τα μέτρα που σχεδιάζει τώρα να λάβει.

Και πρώην πρωθυπουργοί

Ο πρώην υπάλληλος του υποκαταστήματος Intesa, ο οποίος απολύθηκε τον Αύγουστο, ερευνάται από εισαγγελείς στη νότια πόλη Μπάρι, κοντά στο σημείο όπου είχε την έδρα του.

Είχε παράνομα πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών, αθλητικών προσωπικοτήτων, επιχειρηματιών, VIP και ιδιωτών μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Απριλίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με άτομα με γνώση της έρευνας.

Άλλες προσωπικότητες που δέχθηκαν παραβίαση προσωπικών δεδομένων είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Μάριο Ντράγκι, Ενρίκο Λέτα και Ματέο Ρέντσι, ο υπουργό  Άμυνας Γκίντο Κροσέτο, ο πρώην πρόεδρος της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι και μέλη της οικογένειας Μπερλουσκόνι.

Η Intesa ανέφερε στη δήλωσή της ότι «δεν υπήρχε θέμα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

ot.gr

Διαβάστε επίσης: Επιτόκια: ΔΝΤ: Καμπανάκι για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος - Θα ξεπεράσει τα $100 τρισ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ