Ο Tony Ryan και η θρυλική συμφωνία που έφερε την πιο μισητή εταιρεία στους αιθέρες

Σήμερα, η Ryanair δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη την αεροπορική εταιρεία που ξεκίνησε με ένα αεροπλάνο και 15 επιβάτες.

3 Οκτωβρίου 2007

Πεθαίνει, σε ηλικία 71 ετών, ο Tony Ryan, ο Ιρλανδός επιχειρηματίας που ίδρυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, την χαμηλού κόστους Ryanair.

Γεννημένος στις 2 Φεβρουαρίου του 1936, ο Ryan ήταν ο γιος ενός χειριστή τρένου. Ήταν 18 όταν πέθανε ο πατέρας του και αναγκάστηκε να αφήσει τις σπουδές του για να συντηρήσει τη μητέρα και τα μικρότερα αδέρφια του. Κάπως έτσι, πέρασε 20 χρόνια δουλεύοντας για την κρατική αεροπορική εταιρεία της Ιρλανδίας Aer Lingus, όπου και αναρριχήθηκε στην ιεραρχία για να φύγει το 1975, έχοντας πια γίνει μάνατζερ.

Το 1975, ο Ryan ιδρύει την Guinness Peat, μια εταιρεία που επιτρέπει σε αεροπορικές εταιρείες να επεκτείνουν τον στόλο τους νοικιάζοντας αεροπλάνα.

Παρότι η Guinness Peat συσσώρευσε μεγάλα χρέη, έδωσε στον Ryan τα χρήματα να ιδρύσει την Ryanair, ουσιαστικά αντιγράφοντας το μοντέλο χαμηλού κόστους το οποίο είχε εισάγει στις ΗΠΑ η Southwest Airlines.

Πρακτικά, αυτό που ήθελε να κάνει την εποχή εκείνη ο Ryan ήταν να σπάσει το μονοπώλιο που απολάμβαναν οι Aer Lingus και British Airways στα δρομολόγια μεταξύ της Ιρλανδίας και των αεροδρομίων της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο και τους επέτρεπε να χρεώνουν ακριβά τα εισιτήρια των πτήσεων.

Η Ryanair ιδρύθηκε το 1984 και τον Ιούλιο του 1985 πραγματοποίησε την πρώτη της πτήση. Είχε 25 υπαλλήλους και μόνο ένα αεροπλάνο, ένα  Embraer που  μπορούσε να μεταφέρει μόλις 15 επιβάτες.

Αρχικά, η εταιρεία πετούσε μόνο στο δρομολόγιο Δουβλίνο (Waterford) – Λονδίνο (Gatwick), αλλά δύο χρόνια αργότερα πρόσθεσε ένα δεύτερο δρομολόγιο, μεταξύ του Δουβλίνου και του αεροδρομίου Luton του Λονδίνου, μπαίνοντας σε απευθείας ανταγωνισμό με την Aer Lingus.

Όμως αν η Ryanair έγινε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, πιθανότατα το οφείλει στην απόφαση που πήρε ο Ryan το 1993 να αναθέσει τη διοίκησή της στο δεξί του χέρι, τον Michael O’Leary.  

Εκείνος δημιούργησε το μοντέλο χαμηλού κόστους για το οποίο είναι διάσημη –και συχνά μισητή- η Ryanair μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, σόκαρε ακόμα και την οικογένεια του ιδρυτή όταν αποφάσισε να κόψει τα γεύματα σε όλες τις πτήσεις.

Το κίνητρο του O’ Leary ήταν η θρυλική συμφωνία που είχε κάνει με τον Ryan: Ο CEO θα έπαιρνε το 25% από ό,τι κέρδη έβγαζε η αεροπορική, πάνω από τα 2 εκατ. λίρες.

Ο Ryan έλεγε στους φίλους του ότι η συμφωνία αυτή ήταν οι καλύτερες business που είχε κάνει ποτέ. Αλλά για τον O’Leary, ήταν ένα κίνητρο να εφαρμόσει συχνά ευφάνταστες αν και αμφιλεγόμενες κινήσεις περικοπής κόστους.

Όπως είχε πει κάποτε, είχε σκεφτεί μέχρι και να χρεώνει για τη χρήση της τουαλέτας στα αεροπλάνα της Ryanair. «Εάν κάποιος ήθελε να πληρώσει 5 λίρες για να πάει στην τουαλέτα, θα τον κουβαλούσα μόνος μου. Για 5 λίρες, θα του σκούπιζα και τον πωπό».

Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα, η Ryanair δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη την αεροπορική εταιρεία που ξεκίνησε με ένα αεροπλάνο και 15 επιβάτες.

Πλέον, εξυπηρετεί 240 προορισμούς σε 35 χώρες, πραγματοποιώντας 3.600 πτήσεις την ημέρα.  Το 2023, μετέφερε 181,8 εκατ. επιβάτες.

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: Πόσο αξίζει σήμερα το Χ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ