Στρατηγική με 11 δράσεις για ενίσχυση συνεισφοράς πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ

Δράσεις για την προσέλκυση νέων αγροτών, τη μείωση της ψαλίδας τιμών και την εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος

Αναθεωρημένη στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα, με 11 δράσεις, ενέκρινε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο την αύξηση της συνεισφοράς του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας.

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου είπε ότι η στρατηγική περιλαμβάνει 11 δράσεις που οδηγούν στην προώθηση νέων τεχνολογιών, σε απεξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες, σε εισαγωγή της ευφυούς γεωργίας, σε προσέλκυση στο γεωργικό επάγγελμα νέων γεωργών, σε εξασφάλιση δίκαιου και σταθερού εισοδήματος για τους αγρότες και τις αγρότισσες και κυρίως των επαγγελματιών αγροτών και αγροτισσών, σε προώθηση στην αγορά υψηλής ποιότητας προϊόντων σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές.

Επιπλέον, οι δράσεις που περιλαμβάνονται στη στρατηγική οδηγούν σε προώθηση ενεργειών για μείωση της ψαλίδας τιμών μεταξύ γεωργού και καταναλωτή, σε αξιοποίηση της ακαδημαϊκής γνώσης, σε προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ομάδων παραγωγών, σε στήριξη των βασικών εμπλεκομένων στην παραγωγή των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, στην προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων ευνοϊκής δανειοδότησης των γεωργών, στην αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων γεωργικών γαιών, σε εκπαίδευση των γεωργών, σε απλοποίηση των διαδικασιών και υπηρεσιών που παρέχονται στους γεωργούς και στη μελέτη για τις καλλιέργειες, για την αύξηση της παραγωγής, με βασικό παράγοντα το διαθέσιμο νερό και τις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου.

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, οι 11 δράσεις που περιλαμβάνονται στη στρατηγική, παρόλο που απευθύνονται στο σύνολο του αγροτικού κόσμου, δίνουν προτεραιότητα στους επαγγελματίες αγρότες και αγρότισσες, μέσω συστήματος μοριοδότησης που θα εφαρμοστεί κατά τη φάση υλοποίησης των μέτρων.

"Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η στρατηγική είναι αποτέλεσμα διαλόγου με οργανωμένα σύνολα και φορείς, που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα: τις αγροτικές οργανώσεις, τις ομάδες παραγωγών, τους επαγγελματικούς κλάδους και άλλους, καθώς και με την ακαδημαϊκή κοινότητα", σημείωσε.

Η Υπουργός πρόσθεσε ότι η υλοποίηση των 11 δράσεων οδηγεί και σε υλοποίηση σημαντικών προτεραιοτήτων του προγράμματος διακυβέρνησης, αφού και οι 11 δράσεις συνδέονται με το πρόγραμμα διακυβέρνησης. Σημείωσε ότι η χρηματοδότηση των δράσεων της στρατηγικής εξασφαλίζεται είτε μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είτε μέσα από εθνικούς πόρους.

"Μετά και τη σημερινή έγκριση της στρατηγικής, τόσο τα σχέδια που εξαγγέλλουμε όσο και οι προτεραιότητες και στοχεύσεις μας θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις 11 δράσεις της στρατηγικής", υπογράμμισε.

Agrocyprus: νέα πλατφόρμα για αγρότες

Η Υπουργός σημείωσε, εξάλλου, πως το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα €10 εκατομμυρίων που είναι ανοιχτό μέχρι το τέλος Νοεμβρίου εμπίπτει στις δράσεις της στρατηγικής. "Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από μέτρα που λαμβάνουμε για τη μείωση της ψαλίδας τιμών μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή, όπως είναι το e-κοφίνι, που είναι σε λειτουργία, αλλά και η πλατφόρμα Αgrocyprus, η οποία τέθηκε σε λειτουργία πριν από μερικά εικοσιτετράωρα και στοχεύει στη διευκόλυνση της εμπορίας αγροτικών προϊόντων στην Κύπρο", επεσήμανε.

Όπως ανέφερε, σε αυτή την πλατφόρμα έχουν πρόσβαση οι λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και οι παραγωγοί, οι οποίοι μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για τον καλύτερο προγραμματισμό της επόμενης παραγωγής τους, παρακολουθώντας τη διακίνηση, δηλαδή την προσφορά των προϊόντων. Ο στόχος της δημιουργίας της πλατφόρμας Αgrocyprus είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση της ψαλίδας τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και η ενίσχυση της κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών, προωθώντας τη διαφάνεια και τη συμμετοχή στην αγορά, είπε η Υπουργός.

"Η στρατηγική για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την κυπριακή γεωργία, δίνοντάς της τη δυναμική που χρειάζεται για να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης και αύξησης της συνεισφοράς της στο ΑΕΠ της χώρας. Με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την ορθή διαχείριση νερού στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής, στην προσέλκυση νέων αγροτών και αγροτισσών και στη διασφάλιση ενός δίκαιου και σταθερού εισοδήματος για τους επαγγελματίες στον τομέα. Στοχεύει σε μια ανθεκτική και σύγχρονη γεωργία με ποιοτικά προϊόντα, όπου μέσα από διαφανείς διαδικασίες θα μειώνεται η ψαλίδα τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή", κατέληξε η Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Επεκτείνεται μέχρι το 2030 ο κύκλος ζωής της ΚΕΔΙΠΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ