«Μη με φωνάζεις τόσο εγκάρδια, μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ», διαμηνύει μέσω ενός προκλητικού βίντεο το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, στο οποίο παρουσιάζονται 50 τουρκικά πολεμικά σκάφη - όσα και τα χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή του 1974, που θα πραγματοποιήσουν ναυτική παρέλαση στα κατεχόμενα, ενώπιον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμη πιο προκλητική ήταν, άλλωστε και η ομιλία του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος μιλώντας από τα κατεχόμενα, όπου βρίσκεται για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, εκτόξευσε νέες απειλές και επανέλαβε τη θέση του για λύση δυο κρατών, λέγοντας πως «μία ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο».
Bu kadar yürekten çağırma beni,
Bir gece ansızın gelebilirim…Mutlu Barış Harekâtı’nın 50’nci yılında, Kıbrıs’taki Türk soydaşlarımızın yaşadığı zulme son veren kahraman ordumuzun kahraman şehit ve gazilerini rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.
Yarın 50 gemiyle… pic.twitter.com/8Uj3bmamEi
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) July 19, 2024
Και ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται στο ψευδοκράτος για τις τελετές εορτασμού της τραγικής επετείου, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για το διάστημα από τις 18 Ιουλίου εως τις 5 Αυγούστου, προκειμένου το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Akdeniz Apastirma-1» να πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες σε μια μεγάλη περιοχή νότια, δυτικά και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου που η ευθύνη έκδοσης ανήκει στην Ελλάδα. Κάτι που αμφισβητείται από την Άγκυρα, η οποία θεωρεί πως ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Η περιοχή νότια του Καστελόριζου που παράνομα επιχειρεί να δεσμεύσει η Τουρκία για επιστημονικές έρευνες του τουρκικού σκάφους Akdeniz Apastirma-1
Απαγορεύοντας συνεπώς, τη διέλευση οποιουδήποτε λοιπόν πλοίου στη συγκεκριμένη περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική πλευρά δείχνει για άλλη μία φορά τις προθέσεις της, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακολουθώντας πιστά το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Η «Γαλάζια Πατρίδα» και η εργαλειοποίηση του ψευδοκράτους
Είναι ξεκάθαρο πως η ενεργειακή πολιτική της Άγκυρας βρίσκεται στην καρδιά της ευρύτερης γεωπολιτικής στρατηγικής της που στοχεύει στο να ενισχύσει τη θέση της ως περιφερειακής δύναμης. Σε αυτό το πλαίσιο, η θαλάσσια επιρροή της Τουρκίας και η αύξηση του ρόλου της ως κόμβου διανομής και μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, περνά αναπόφευκτα μέσα από την Κύπρο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σημειώνει εύστοχα η naftemporiki.gr, η εκφοβιστική προσέγγιση του δόγματος είναι για την Άγκυρα λειτουργική, για να ανατρέψει τη δυσμενή δυναμική που κληρονόμησε ο Ερντογάν, μετά από χρόνια αδιαφορίας των Κεμαλιστών για τη θαλάσσια διάσταση του κράτους και, κατά συνέπεια, να διεκδικήσει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή.
Η τουρκική κοινή γνώμη, στον απόηχο της αφήγησης του Ερντογάν για τον «αιώνα της Τουρκίας», έδειξε μάλιστα ότι υποστηρίζει με ενθουσιασμό μια προοπτική που στοχεύει στην αποκατάσταση του μεγαλείου του κράτους, ακόμη και χωρίς να γνωρίζει σε βάθος τις λεπτομέρειες, όπως λέει ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA). Η Άγκυρα λοιπόν εκμεταλλεύεται το ψευδοκράτος ως «εργαλείο», προκειμένου να κατακτήσει μερίδα του λέοντος από τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Τουρκία από το 2011, υπέγραψε με το ψευδοκράτος «συμφωνία» για την «οριοθέτηση των αντίστοιχων υφαλοκρηπίδων», προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες και γεωτρήσεις μέσω της TPAO, της τουρκικής εθνικής εταιρείας υδρογονανθράκων.
Μάλιστα, η συμφωνία του 2011 αποδίδει στην Τουρκία ορισμένες διεθνώς αναγνωρισμένες περιοχές ως μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στα θαλάσσια «οικόπεδα» με αριθμό 1, 4, 5, 6 και 7. Επιπλέον, το ψευδοκράτος διεκδικεί το «δικαίωμα» εκμετάλλευσης των πόρων των «οικοπέδων» 1, 2, 3, 8, 9, 12 και 13, με επιχειρήσεις που συχνά ανατίθενται στην TPAO.
«Η Τουρκία, όχι μόνο δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση UNCLOS, αλλά διεκδικεί και δικαιώματα με βάση την υφαλοκρηπίδα της, παραβιάζοντας σοβαρά τα κυπριακά δικαιώματα», τονίζει ο Σάιμον Χέντερσον, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον. «Εκτός από την Άγκυρα, ο υπόλοιπος κόσμος αναγνωρίζει την Κύπρο ως μια ανεξάρτητη χώρα, με την κυβέρνηση στη Λευκωσία να έχει κυριαρχία σε όλη την επικράτειά της», συνεχίζει. «Τέτοια αναγνώριση εξοργίζει την Τουρκία, η οποία αυξάνει σταθερά τη διεκδικητική της παρουσία εντός της ΑΟΖ του νησιού».
Είναι λοιπόν σαφές, προστίθεται, γιατί ο Ερντογάν και η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνουν πίσω από τη «λύση των δύο κρατών» στην Κύπρο. Μια «λύση» που πρωτοδιατύπωσε το 2020 ο Ερντογάν, όταν κατάλαβε τη σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση την Πέμπτη το απόγευμα ενέκρινε Ψήφισμα για την 50ή επέτειο της «ειρηνευτικής επιχείρησης» καθιστώντας πλέον επίσημη κρατική πολιτική, τη θέση των «δυο κρατών» και την επιδίωξη λύσης που θα περιλαμβάνει την «κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του Τουρκοκυπριακού λαού», καλώντας στην ουσία τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο με ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε το ψήφισμα ως μνημείο αναθεωρητισμού και παραχάραξης της ιστορίας.
Ερντογάν: «Δεν είναι δυνατή μία ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του πριν την παρέλαση στα κατεχόμενα ανέφερε πως είναι χαρούμενος που γιορτάζει την επέτειο της «ειρηνευτικής επιχείρησης» του 1974 «η οποία έδωσε τη δυνατότητα στον τουρκοκυπριακό λαό να αποκτήσει ελευθερία» και μετέφερε τους χαιρετισμούς 85 εκατομμυρίων Τούρκων. Δήλωσε παράλληλα, πως «μία ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο», ενώ πρόσθεσε ότι «η βόρεια Κύπρος είναι η κόρη του ματιού μας, είναι ένα κομμάτι της ψυχής μας»
Κατά την ομιλία του, ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμη, ότι «στο νότιο τμήμα επικρατεί μια κακομαθημένη λογική και θεωρούν τον εαυτό τους ως τους κυρίαρχους του νησιού. Είμαστε αντιμέτωποι με τέτοια κατάσταση όπου ο Ελληνοκύπριος ηγέτης συμμετέχει στις τελετές μνήμης των τρομοκρατών της ΕΟΚΑ, τα αδέλφια μας οι Τουρκοκύπριοι δέχονται επιθέσεις όταν ταξιδεύουν στο Νότο, φυλακίζονται και πυρπολούνται τα τζαμιά».
Ό,τι και να πει ο Ερντογάν, η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζει ο ΠτΔ
Προηγουμένως, σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «ό,τι και αν πράξει, ό,τι και αν πει ο κ. Ερντογάν και οι εκπρόσωποι του στις κατεχόμενες περιοχές, η Τουρκία, 50 χρόνια μετά, συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού, για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου», προσθέτοντας πως «εάν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αυτή την τραγική επέτειο, τιμώντας πραγματικά όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την πατρίδα μας».
Διαβάστε επίσης: «Κοντράστ συναισθημάτων» προκαλούν οι αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων