Οι επενδυτές ομολόγων πρόκειται να επιβάλουν υψηλότερο επιτόκιο στον δανεισμό του γαλλικού δημοσίου για χρόνια, σε μια αλλαγή καθεστώτος που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ακόμη και αν ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην επερχόμενη ψηφοφορία, η Zurich Insurance Company και η Neuberger Berman λένε ότι η αγορά θα συνεχίσει να απαιτεί υψηλότερη απόδοση για να αγοράσει γαλλικό χρέος. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Societe Generale, προβλέπουν ότι η πολιτική αβεβαιότητα που έχει επιβαρύνει τα ομόλογα θα παραμείνει μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές νωρίτερα αυτό το μήνα, η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου έχει κάνει άλμα πάνω από 30 μονάδες βάσης σε σχέση με τους γερμανικούς τίτλους και έχει πλέον εγκατασταθεί λίγο κάτω από τις 80 μονάδες βάσης – ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της ευρωζώνης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
«Είχαμε μια αλλαγή του πού θα διαπραγματεύεται η Γαλλία σε σχέση με τη Γερμανία», δήλωσε ο Γκάι Μίλερ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Zurich Insurance Company. «Απλώς δεν νομίζω ότι τα γαλλικά ομόλογα θα διαπραγματεύονται και πάλι στο επίπεδο του spread που είχαν στο παρελθόν».
Οι λόγοι για την ανατιμολόγηση είναι δύο. Το κόμμα της Λεπέν, το οποίο διαθέτει ένα σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, έχει διαφημίσει ορισμένα δαπανηρά δημοσιονομικά μέτρα παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για το βάρος του χρέους της Γαλλίας – αν και έχει περιορίσει ορισμένες από τις υποσχέσεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς επιδιώκει μεγαλύτερη αξιοπιστία στα οικονομικά θέματα.
Και υπάρχει ο φόβος – στο περιθώριο τουλάχιστον – ότι η άνοδος της ακροδεξιάς θα διαρρήξει τις σχέσεις με την ΕΕ και θα μπορούσε κάποτε να αποτελέσει πρόκληση για την ύπαρξη της ευρωζώνης.
Το κατά πόσον οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων είναι πιθανό να εγκατασταθούν σε υψηλότερο επίπεδο έχει εκτεταμένες συνέπειες για την οικονομία. Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας εκτιμά ότι η πιο απότομη τιμή του δανεισμού θα κόστιζε στο κράτος επιπλέον 800 εκατ. ευρώ (859 εκατ. δολάρια) ετησίως. Εάν το επίπεδο παραμείνει, μετά από πέντε χρόνια, το πρόσθετο ετήσιο κόστος θα είναι περίπου 4 έως 5 δισ. ευρώ, και έως και 9 έως 10 δισ. ευρώ μετά από 10 χρόνια.
Καμπανάκι από τη Societe Generale
Η Societe Generale προειδοποιεί ότι αυτό το ασφάλιστρο κινδύνου είναι πιθανό να παραμείνει ακόμη και αν το κόμμα του Μακρόν εκπλήξει τους δημοσκόπους κατακτώντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα ισχυρότερο ακροδεξιό ποσοστό θα μπορούσε ακόμα να περιπλέξει τη διαδικασία νομοθέτησης και να σταθεί εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις.
Ακόμη και στο «καλύτερο σενάριο» για τις αγορές μιας πλειοψηφίας του κόμματος του Μακρόν, «το ιδιόμορφο ασφάλιστρο στα γαλλικά ομόλογα θα μπορούσε να συρρικνωθεί, αλλά να μην εξαφανιστεί πλήρως», δήλωσε ο Άνταμ Καρπιέλ επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Societe Generale.
Σε αυτό το σενάριο – το οποίο αντιστρατεύεται τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις – το γαλλογερμανικό spread θα μπορούσε να περιοριστεί, αλλά όχι κάτω από το εύρος των 50 έως 55 μονάδων βάσης, πρόσθεσε, ενώ μια νίκη του Εθνικού Συναγερμού θα μπορούσε να δει το spread να βρίσκει μια νέα ισορροπία στην περιοχή των 75 έως 90 μονάδων βάσης.
«Ο κίνδυνος μιας αλλαγής του καθεστώτος της OAT θα μπορούσε ως εκ τούτου να υποτιμηθεί από τις αρχές», δήλωσε ο Καρπιέλ.
Η πρώτη πώληση ομολόγων της Γαλλίας από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές αυτόν τον μήνα πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί την Πέμπτη, ένα σημάδι ότι οι αποδόσεις είναι αρκετά υψηλές για να προσελκύσουν νέους αγοραστές. Το υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι συγκέντρωσε 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ (11,3 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσω δημοπρασιών τριετών έως οκταετών ομολόγων, που αντιστοιχούν στο ανώτερο άκρο του στόχου τους – αν και δεδομένου του πόσο ενεργοί τείνουν να είναι οι έμποροι σε αυτές τις πωλήσεις, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι απαραίτητο να δώσουν το σύνθημα για το τέλος.
Σε τεντωμένο σχοινί τα οικονομικά
Η εκλογική μάχη ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας στα ήδη τεντωμένα οικονομικά της χώρας. Χωρίς περαιτέρω μέτρα για τον έλεγχο του προϋπολογισμού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι το χρέος θα ανέλθει στο 112% της οικονομικής παραγωγής το 2024 και θα αυξάνεται κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως μεσοπρόθεσμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέπληξε τη Γαλλία την Τετάρτη για έλλειμμα που υπερβαίνει το όριο του 3% του μπλοκ και η S&P Global Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα μόλις τον περασμένο μήνα.
«Η δημοσιονομική κατάσταση δεν είναι καλή», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ντίσνερ ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Neuberger Bermam.
Παρόλα αυτά, η διευθέτηση του spread Γαλλίας-Γερμανίας γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία πανικού, σύμφωνα με τον Σαλμάν Αχμέντ, παγκόσμιο επικεφαλής μακροοικονομικής και στρατηγικής κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Fidelity International.
«Η αγορά τιμολογεί περισσότερα ασφάλιστρα κινδύνου, αλλά δεν περιμένουμε μια πλήρη κρατική κρίση», δήλωσε ο Αχμέντ στην τηλεόραση του Bloomberg. «Το spread Γαλλίας-Γερμανίας στις 120 μονάδες βάσης θα ήταν ανησυχητικό, απέχουμε αρκετά από αυτό».
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Adelphia: Το ελληνικό σκάνδαλο των ΗΠΑ – Ένα case study εταιρικής απάτης