ΕΕ: Συναλλαγές «ρεκόρ» μέσω Πράσινης Γραμμής - Προετοιμάζει την επανένωση ο Κανονισμός

Προετοιμάζει την επανένωση ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ - Σχεδόν τριπλασιάστηκε η αξία των εμπορικών συναλλαγών σε τρία χρόνια - Ανήλθαν σε €16 εκατ. το 2023

Ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής είχε καθοριστικό ρόλο στο να μπορούν και οι δύο κοινότητες της Κύπρου να απολαμβάνουν ελεύθερα την καθημερινή τους ζωή, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα 20 χρόνια ελεύθερης διακίνησης με βάση τον σχετικό κανονισμό, ενώ η αρμόδια Επίτροπος, Ελίζα Φερέιρα, υπογράμμισε πως οι καθημερινές επαφές «μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για την επανένωση της Κύπρου».

«Μέσω της ενθάρρυνσης της ελεύθερης διακίνησης και του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής, η ΕΕ όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τα όσα και οι δύο κοινότητες έχουν να προσφέρουν, αλλά ενισχύει και τις καθημερινές επαφές» ανέφερε η κ. Φερέιρα, Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, σε γραπτή δήλωση.

«Οι ανταλλαγές αυτές μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για την επανένωση της Κύπρου» πρόσθεσε. «Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διευκολύνει την επανένωση αυτή, και με χαρά διαπιστώνω ότι ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή έχει πετύχει τόσα πολλά στην 20ετή διάρκεια εφαρμογής του» υπογράμμισε.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, ο κανονισμός έδωσε τη δυνατότητα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους πολίτες να διασχίσουν την Πράσινη Γραμμή και τη νεκρή ζώνη την οποία ελέγχουν τα Ηνωμένα Έθνη, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στην προετοιμασία του εδάφους για την επανένωση της Κύπρου. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η επέτειος θα εορταστεί με ειδική εκδήλωση στη Λευκωσία.

64 εκατ. διελεύσεις σε 20 χρόνια

Πάνω από 64 εκατομμύρια διελεύσεις από και προς και τις δύο κατευθύνσεις έχουν καταγραφεί από την έναρξη ισχύος του κανονισμού τον Απρίλιο του 2004, σημειώνεται.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διασχίζουν την Πράσινη Γραμμή για διάφορους λόγους, από το να ψωνίσουν ή να πάνε σε εστιατόρια στην άλλη κοινότητα λόγω χαμηλότερων τιμών ή λόγω περισσότερων επιλογών, μέχρι τις επισκέψεις σε πολιτιστικά μνημεία και άλλες πόλεις, ή επισκέψεις σε φίλους.

Επίσης, αρκετές επιχειρήσεις σήμερα ασχολούνται με εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής και έχουν συναντήσεις με συνεργάτες τους από την άλλη κοινότητα, ενώ ορισμένοι Τουρκοκύπριοι εργάζονται και σπουδάζουν στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές.

Ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής καθορίζει επίσης συγκεκριμένους κανόνες για το εμπόριο από τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές, όπου όπως αναφέρεται η εφαρμογή των νομοθεσιών της ΕΕ έχει ανασταλεί, προς την περιοχή που ελέγχεται από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι οποίες είναι μέρος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Εμπορικές συναλλαγές - ρεκόρ 

Οι προσπάθειες της Επιτροπής για την τόνωση του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής έχουν συμβάλει στην αύξηση της αξίας των εμπορικών συναλλαγών στο ποσό ρεκόρ των 16 εκατ. ευρώ το 2023, σημαντικά υψηλότερο από τα 6,2 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2021.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υπενθυμίζεται η Κομισιόν ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης ύψους 4 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις και τεχνική στήριξη σε τουρκοκυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν στο εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής ή να εντατικοποιήσουν τις δραστηριότητες τους στον τομέα αυτό.

Το πρόγραμμα έχει στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις αυτές, δηλαδή την ανάγκη να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ, έτσι ώστε να μπορούν να διατεθούν στην ενιαία αγορά.

Ακόμα, τον Νοέμβριο του 2023, η Κομισιόν εγκαινίασε γραφείο πληροφόρησης για τη στήριξη του εμπορίου και επιχειρήσεων διαμέσου της Πράσινης Γραμμής (EU One Stop Shop supporting Green Line Trade and Businesses), το οποίο παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και στήριξη σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους παραγωγούς και εμπόρους.

Όπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, ολόκληρη η Κύπρος αποτελεί μέρος της ΕΕ, ωστόσο η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου αναστέλλεται στις περιοχές που δεν ελέγχονται αποτελεσματικά από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από το 2006, η ΕΕ έχει διαθέσει 688 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, προκειμένου να διευκολύνει η επανένωση της Κύπρου.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Moody's: Θετικό το «deal» Ελληνικής Τράπεζας και CNP Ασφαλιστικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ