Δεν είναι λύση να συνεχίσουμε να πληρώνουμε ρύπους. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές που θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να συνεχίσουμε προς τη μετάβαση του 2050 ανέφερε η υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου.
Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, η κ. Παναγιώτου ερωτήθηκε για το θέμα των ρύπων και το γεγονός ότι καλούμαστε να πληρώσουμε τεράστια ποσά τόσο ως κράτος όσο και ως καταναλωτές. Σίγουρα, σημείωσε δεν αποτελεί λύση να συνεχίσουμε με αυτή την τακτική και θα πρέπει να προχωρήσουμε με στοχευμένα μέτρα. Γι’ αυτό, σημείωσε και έχουμε απευθυνθεί στους ειδικούς και συγκεκριμένα σε μια μεγάλη εταιρεία, ώστε να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους για τη μετάβαση στο 2050. Αν μέναμε απαθείς, ο κόσμος θα έπρεπε να ανησυχεί, ανέφερε, ωστόσο η παρούσα κυβέρνηση έδωσε ήδη δείγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, ανέφερε. Το πρόγραμμα φωτοβολταικα για όλους έχει αγκαλιαστεί τόσο πολύ από τον κόσμο και αποτελεί μια έμπρακτη στήριξη αυτής της κυβέρνησης ότι όχι μόνο βοηθά για μείωση των ρύπων, αλλά δίνει και κίνητρα και τις ευκαιρίες προς τους πολίτες να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, είπε.
Σχολιάζοντας ευρύτερα το θέμα των ρύπων όσον αφορά στη χώρα μας, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η Κύπρος ξεκινά από διαφορετική αφετηρία. Το ότι στηριζόμαστε για ηλεκτροδότηση στα ορυκτά καύσιμα, το ότι έχουμε περιορισμένη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ότι ο στόλος των κτιρίων μας είναι πεπαλαιωμένος, με τα περισσότερα να είναι της δεκαετίας του 80 συντείνουν στους αυξημένους ρύπους. Όλα αυτά χρειάζονται αλλαγή για να μπορέσουμε να πιάσουμε τους στόχους. Δεν έχουμε ξεχάσει τα ορόσημα και πρέπει να επαναλάβουμε ότι οι στόχοι της ΕΕ είναι και στόχοι της Κύπρου, ξεκαθάρισε η υπουργός Γεωργίας.
Στοχευμένη στήριξη προς τους αγρότες
Πέραν των πιο πάνω, η κ. Παναγιώτου σχολίασε και το γεγονός ότι οι αγρότες βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ευρώπη. Όπως είπε, το αγροτικό κίνημα έχει δικαιωθεί από τις προσπάθειες του και αυτό φαίνεται από την ίδια την κινητοποίηση του, αλλά και από τις εντολές που μας έχουν δώσει και τις έχουμε μεταλαμπαδεύσει σε επίπεδο Βρυξελλών.
Αυτή τη στιγμή οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν μεταφραστεί σε ένα οδικό χάρτη που αφορά τα επόμενα συμβούλια των υπουργών Γεωργίας αλλά και την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχουμε περάσει στη συζήτηση των στοχευμένων μέτρων. Στο προηγούμενο συμβούλιο δώσαμε την πολιτική κατεύθυνση η οποία ήταν ομόφωνη. Πρέπει η στήριξη προς τους αγρότες να είναι άμεση και στοχευμένη, συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας την απομάκρυνση των γεωργών από το χωράφι, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι αυτή είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του 40 όταν περάσαμε στην οικονομία των υπηρεσιών. Αυτή τη στιγμή εμείς προσπαθούμε να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα να τον κάνουμε ελκυστικό και για τους νέους και νέες μας αλλά κυρίως να τον κάνουμε βιώσιμο με ένα σταθερό και δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες. Η παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη δώσει δείγματα ως προς αυτό. Έχουμε ήδη διπλασιάσει το κονδύλι προς τους νέους αγρότες για να μπορέσουν να πάρουν χρηματοδότηση όλοι όσοι αιτήθηκαν. Είναι ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ εφάπαξ που παίρνουν οι νέοι που έρχονται στο χώρο. Το ζητούμενο όμως είναι να τους κρατήσουμε στο χώρο. Πρέπει να κάνουμε το χώρο ελκυστικό και βιώσιμο, τόνισε. Η ευρύτερη εικόνα είναι ότι πρέπει να προστατευθεί ο ευρωπαίος αγρότης, ο οποίος καλείται να συμμετάσχει σε όλη αυτή τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή να ενισχύσει μέσα από τις δικές του ενέργειες τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 120 επιπλέον προσωπικό στο Τερματικό από Κίνα - Ελπίζουν για ολοκλήρωση εντός 2024