Τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης σε σχέση με το μέλλον της ΑΗΚ επιχείρησε να καθησυχάσει ο υπουργός Ενέργειας.
Μιλώντας χθες στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο πρόεδρος του συνδέσμου των καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης εξέφρασε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του για το μέλλον της ΑΗΚ, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η Αρχή ζήτησε πολύ μικρότερη αύξηση στις διατιμήσεις σε σχέση με το 13% που ήταν αρχικά το αίτημα της, μειώνοντας το στη συνέχεια στο 6%.
Μήπως, διερωτήθηκε, θα υπάρξουν επιπτώσεις στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα και στη διαδικασία αναβάθμισης του δικτύου διανομής. Για να προσθέσει λέγοντας, μήπως κάποιοι επιχειρούν να αποδυναμώσουν αρχικά την ΑΗΚ και στη συνέχεια να την οδηγήσουν στο κλείσιμο όπως είχε επιχειρηθεί παλαιότερα να γίνει και με τη ΣΥΤΑ, όπως είπε.
Οι 2 αποφάσεις που δείχνουν το αντίθετο
Κληθείς να σχολιάσει τα πιο πάνω , ο υπουργός Ενέργειας απάντησε λέγοντας ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση η οποία επέλεξε να υποδείξει στην ΑΗΚ ότι πρέπει να αναβαθμίσει τον σταθμό της Δεκέλειας, ενώ μέχρι πρότινως η απόφαση ήταν να κλείσει ο συγκεκριμένος σταθμός, να θεωρηθεί ότι επιχειρεί να κλείσει την ΑΗΚ. Δεν μπορούμε με τόση ευκολία να δημιουργούμε τέτοιες φοβίες στον κόσμο, είπε, για να προσθέσει ότι οι πράξεις της κυβέρνησης δείχνουν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με αυτά που εξέφρασε ο κ. Δρουσιώτης.
Σε συνέχεια των πιο πάνω, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως στην ΑΗΚ να επενδύει σε φωτοβολταϊκά πάρκα και της έχει ανοίξει το δρόμο για να πάρει άδειες και γη και να προχωρήσει σε φωτοβολταϊκή παραγωγή για να μειώσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τα όσα ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης, επανέλαβε ο υπουργός Ενέργειας.
"Υποφέρει ο καταναλωτής"
Αναφορικά με την απόφαση της ΡΑΕΚ να απορρίψει το αίτημα της ΑΗΚ για αύξηση στις διατιμήσεις κατά 13%, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι στην απόφαση της, η ΡΑΕΚ αναφέρεται στις συνθήκες της αγοράς και «για να το πούμε στην καθ’ ομιλουμένη, υποφέρει ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου και έτσι απορρίφθηκε πέρσι το 13%. Αυτό που λέμε, συνέχισε, είναι ότι οι οργανισμοί και δη οι δημόσιοι οι οποίοι προσφέρουν τέτοιες σημαντικές υπηρεσίες για τον καταναλωτή, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και το στοιχείο της ενσυναίσθησης έναντι του καταναλωτή που υποφέρει. Κυρίως, εάν ο οργανισμός παραμένει βιώσιμος και μπορεί να υλοποιήσει το αναπτυξιακό του πρόγραμμα, πρόσθεσε.
Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε στη συνέχεια ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε το μήνυμα στο νέο ΔΣ της ΑΗΚ ότι ενόσω ο οργανισμός παραμένει βιώσιμος και εφόσον μπορεί να ανταπεξέλθει με το αναπτυξιακό του πρόγραμμα, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην εξασκηθεί το δικαίωμα της ανάκτησης εξόδων από πλευράς Αρχής. Σε ερώτηση από που θα εξοικονομηθούν τότε τα λεφτά εφόσον δεν επιβληθούν αυξήσεις, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι αυτό μπορεί να γίνει με μείωση των εξόδων της ΑΗΚ. Μπορεί ακόμα να επιτευχθεί με πιο έξυπνες αγορές των υγρών καυσίμων. Γενικότερα ο οργανισμός μπορεί να γίνει πιο αποδοτικός, σημείωσε.
Αποφασίζει σήμερα η ΑΗΚ
Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι "θα εξετάσουμε στην αυριανή (σσ. σημερινή) συνεδρία του ΔΣ τα οικονομικά της ΑΗΚ και «θα λάβουμε μια υπεύθυνη απόφαση» σε σχέση με το αίτημα της Αρχής για αύξηση 6% το 2024 στα τελικά τιμολόγια. Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα του ΔΣ να αποσύρει, μετά από νομική συμβουλή που θα λάβει, την προσφυγή που έκανε η Αρχή στο δικαστήριο κατά της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ) να μην εγκρίνει την αύξηση 25% για το 2023 στις βασικές διατιμήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κινδυνεύει» η ΑΗΚ; Ασκήσεις επί χάρτου για τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος