Του Νικόλα Πρέντζα*
Το 2023 ήταν μια χρονιά γεμάτη αρκετές προκλήσεις, αλλά και τεράστιες προοπτικές για τον Τραπεζικό τομέα. Ιδιαίτερα με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος των τραπεζών στη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Πληθωρισμός και αυξανόμενα επιτόκια
Το 2023 παρατηρήθηκε μια συνεχόμενη πορεία αύξησης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, με στόχο να τιθασευτεί ο αυξανόμενος πληθωρισμός. Πράγματι, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, αλλά είναι ακόμα ψηλότερος από το 2%, που έχει στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αύξηση των επιτοκίων επηρέασε δυσμενώς τόσο τους δανειολήπτες όσο και αυτούς που σχεδίαζαν να δανειστούν, αφού αυξάνοντας τις δόσεις συρρικνωνόταν και η δυνατότητα αποπληρωμής. Ταυτόχρονα, όμως, η αύξηση των επιτοκίων ευνόησε τους καταθέτες, εφόσον προσέφερε καλύτερη απόδοση, σε περίπτωση που οι τράπεζες είχαν επιλέξει να αυξήσουν τα καταθετικά τους επιτόκια. Σ’ αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ως Ancoria Bank ήμασταν η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο που αύξησε σημαντικά τα καταθετικά της επιτόκια και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι και άλλες τράπεζες ακολούθησαν αυτήν την πρακτική.
Όσον αφορά το 2024 και το θέμα των επιτοκίων, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις αναλυτών, αναμένεται μια σταθεροποίηση μέχρι και τον Απρίλιο κι έπειτα μειώσεις, οι οποίες θα φέρουν το βασικό καταθετικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λίγο κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του έτους. Παρόλα αυτά οι εκτιμήσεις αλλάζουν τακτικά και θα πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις για τη λήψη οποιωνδήποτε στρατηγικών αποφάσεων.
Τεχνολογία και τραπεζικός τομέας
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της καθημερινότητας.
Το 2024 αναμένεται να είναι μια χρονιά-σταθμός όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας στον Τραπεζικό τομέα και ιδιαίτερα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Αν αναλογιστεί κανείς πόση επίδραση έχει ασκήσει για παράδειγμα το chatGPT, με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση των καθημερινών ζητημάτων και τη μείωση του χρόνου που αναλώνεται σε τέτοια θέματα, δεν είναι καθόλου παράξενο κάτι παρόμοιο να χρησιμοποιηθεί και στις οικονομικές συναλλαγές και μάλιστα πιο γρήγορα απ’ ό,τι κάποιος θα περίμενε. Άλλωστε, τα τεχνολογικά άλματα είναι τόσο μεγάλα, ώστε ο Τραπεζικός τομέας θα πρέπει να συμδαβίζει υλοποιώντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες κι όχι να μένει ένας απλός παρατηρητής.
Συγκεκριμένα, η Τεχνολογία Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία προϋπήρχε, αλλά αναδείχθηκε μέσω της εφαρμογής chatGPT κι έγινε ευρέως διαδεδομένη, έδωσε στους χρήστες τη δυνατότητα να έχουν άμεση επαφή με την τεχνολογία αξιοποιώντας τη σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες, αντίληψη και κώδικα επικοινωνίας. Αυτό το γεγονός δημιουργεί πολλές προοπτικές ανάπτυξης στον Τραπεζικό τομέα, με απώτερο σκοπό να αυξηθεί η παραγωγικότητα, η ποιότητα, καθώς και η ικανοποίηση, τόσο των υπαλλήλων όσο και των πελατών. Παράλληλα, νέες ανάγκες δημιουργούνται για τη σωστή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η εκπαίδευση ατόμων σε τεχνικές prompt engineering, τα οποία θα κατανοούν τις δυνατότητες και τους σχετικούς κινδύνους. Λαμβάνοντας τα πιο πάνω υπόψη, η Ancoria Bank αναβαθμίζεται συνεχώς, βρίσκοντας τρόπους να ενισχύσει τις Ψηφιακές υπηρεσίες και τα προϊόντα της, διατηρώντας ταυτόχρονα τη πελατοκεντρική προσέγγιση.
Εν κατακλείδι, το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να θέσει ο Τραπεζικός τομέας και αποτελεί στόχο για την Ancoria Bank, είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, φιλικό και ασφαλές, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, όπου ο κάθε πελάτης θα μπορεί να διαχειρίζεται τα οικονομικά του με διάλογο στο δικό του επίπεδο κατανόησης, χωρίς να πρέπει να αντιλαμβάνεται σε βάθος όλη την ομολογουμένως δυσνόητη τραπεζική ορολογία.
*Αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή & Διευθυντή Επιχειρηματικών Λειτουργιών, Ancoria Bank