Αύξηση επιτοκίων, δόσεις και μη εξυπηρετούμενα σήμερα στη Βουλή

Οι βουλευτές θέλουν να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις ώστε να μην προκύψουν νέα φαινόμενα μη εξυπηρέτησης δανείων

Του Άγγελου Αγγελοδήμου

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού θα βρεθεί σήμερα Τρίτη το θέμα της αύξησης των επιτοκίων και η πιθανή αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και τις αυξημένες δόσεις.

Η επιτροπή θα εξετάσει αυτεπάγγελτα το θέμα και προς το σκοπό αυτό έχει καλέσει όλους τους αρμόδιους με το θέμα φορείς για να καταθέσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους, με στόχο ασφαλώς να δοθούν λύσεις προτού προκύψει εκ νέου θέμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτι που ασφαλώς δεν επιθυμούν ούτε οι δανειολήπτες αλλά ούτε και οι τράπεζες.

Αναλυτικότερα η επιτροπή εμπορίου θα εξετάσει το θέμα: Η ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων για τους καταναλωτές από την πρόσφατη αύξηση, καθώς και την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των δανειστικών επιτοκίων σχετικά με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) και την αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν σε αυξημένες δόσεις. 

Για το θέμα κλήθηκαν να παραστούν στη συνεδρία της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΚΕΔΙΠΕΣ), του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) και του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας.

Όπως προκύπτει θα ακουστούν διάφορες απόψεις, καθότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο θέμα και θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί ώστε να μην επανέλθουν στο προσκήνιο φαινόμενα τα οποία έχουν εν πολλοίς επιλυθεί με τη συνεισφορά τραπεζών, δανειοληπτών και πολιτείας.

Εκ μέρους των τραπεζών, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι σε περίπτωση που ένας δανειολήπτης διαπιστώσει ότι η δόση του αυξάνεται εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων και δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τότε να επικοινωνήσει με την τράπεζα του ώστε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανείου. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να δοθούν, σημειώνεται ώστε να μην κοκκινήσει το δάνειο. Χαρακτηριστικά, αυτό που αναφέρεται είναι πως μεταξύ άλλων μπορεί να αλλάξει ο χρόνος αποπληρωμής, να διαφοροποιηθεί το επιτόκιο ή ακόμα και να δοθεί περίοδος χάριτος, αναλόγως με την κάθε περίπτωση.

Με τη σειρά του, μιλώντας στο Economy Today, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου έκανε λόγο για ένα πολυσύνθετο ζήτημα το οποίο αφορά διάφορους φορείς και γι αυτό πρέπει όλοι να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι μόλις εντοπιστεί το πρόβλημα, οι εμπλεκόμενοι, και κυρίως ο ίδιος ο δανειολήπτης να κινηθεί έγκαιρα και να μην το αφήσει να χρονίσει και να μεγαλώσει γιατί τότε η λύση θα καταστεί δύσκολη. Πρέπει οι ίδιοι οι δανειολήπτες, σημείωσε, μόλις αντιληφθούν ότι δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους, να απευθύνονται στις τράπεζες για αναδιάρθρωση.

Παράλληλα, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος επέστησε την προσοχή στην κυβέρνηση, το κράτος και την πολιτεία ευρύτερα να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στοχευμένα τις ευάλωτες ομάδες ώστε να μην επανέλθουν φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος, όπως ήταν τα κόκκινα δάνεια. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο 81% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών στο τέλος Ιουνίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ